fbpx
2.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου: Η πρόταση μας για την ανάπτυξη ενεργειακής αυτοτέλειας και τη μείωση κόστους

- Χορηγούμενη-

Με επιστολή του το ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου προς τον πρωθυπουργό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους βουλευτές Έβρου καθώς και προς την διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, καταθέτει την πρότασή του για την ανάπτυξη ενεργειακής αυτοτέλειας και τη μείωση του κόστους που επωμίζονται οι αγρότες της περιοχής.

Αναλυτικά:

“Στο νομό Έβρο δραστηριοποιούνται 14 Τ.Ο.Ε.Β και ένας Γ.Ο.Ε.Β., οι οποίοι εξυπηρετούν περίπου 500.000 στρέμματα. Η εξάρτηση του αγροτικού κόσμου από αυτούς παίζει καθοριστικό ρόλο στην διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος αυτών.

Οι 14 Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) αλλά και ο Γ.Ο.Ε.Β της περιοχής του Βορείου τμήματος του νομού είναι υγιείς οργανισμοί χωρίς σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις στο δημόσιο και τη Δ.Ε.Η  με αναπτυξιακή δραστηριότητα. Ήδη υπάρχουν οργανισμοί που με δική τους πρωτοβουλία (συντάσσοντας και ωριμάζοντας μελέτες για αναπτυξιακά έργα των περιοχών τους) έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση έργων, με την αξιοποίηση των  χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ελληνική πολιτεία (όπως ΕΣΠΑ, Π.Δ.Ε κτλ).

Η στήριξη λοιπών αυτών των οργανισμών από την πλευρά του δημοσίου που έχει και τον εποπτικό ρόλο αυτών, θα προσδώσει στην ύπαιθρο την απαιτούμενη ισόρροπη ανάπτυξη που αναμένεται απ’ όλους. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η βοήθεια που δίνεται σε αυτούς τους οργανισμούς κατανέμεται στο σύνολο του αγροτικού κόσμου χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και δυνατότητες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επωφελούνται όλοι ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας.

Στο πλαίσιο της αναγκαίας στήριξης των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για αναπτυξιακά έργα, επισύρεται η αναγκαιότητα και για την ενεργειακή στήριξη αυτών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ενισχυόμενο και από την ενεργειακή κρίση, κρίνεται απαραίτητη η ενεργειακή αυτοτέλεια των οργανισμών μειώνοντας το λειτουργικό κόστος αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των ετήσιων εξόδων αφορά την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Προς την κατεύθυνση της επιδιωκόμενης ενεργειακής αυτοτέλειας δημιουργήσαμε  τρείς Ενεργειακές Κοινότητες σε όλο το νομό ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με στόχο τον ενεργειακό συμψηφισμό  του συνόλου του ενεργειακού φορτίου και αν μας δοθεί η δυνατότητα να ικανοποιήσουμε και μέρους του κοινωνικού συνόλου των περιοχών μας που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ενεργειακές ανάγκες. Αυτό προσδίδει συνάμα και κοινωνικό πρόσημο στους Οργανισμούς έναντι των τοπικών κοινωνιών.

Με βάση τα ανωτέρω αιτούμαστε την χρηματοδότηση-επιδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί ή θα συσταθούν από ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ με στόχο τον ενεργειακό συμψηφισμό των αναγκών μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάπτυξης κτλ) ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν σχεδιασμένο έργο.

Δίνοντας την οικονομική στήριξη στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ  για τέτοιου είδους επενδύσεις δίνετε την δυνατότητα και στον ποιο μικρό αγρότη να συμμετέχει στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας. Τα μέχρι τώρα προγράμματα που έχουν δοθεί για την εγκατάσταση των αγροτικών φωτοβολταϊκών 500W  ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν απευθύνονται στους αδύνατους οικονομικά αγρότες.

Προφανώς και χωρίς να θέλουμε να διαχωρίσουμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας που δεν έχουν στις περιοχές τους τέτοιου είδους οργανισμούς, προτείνεται η ενδεχόμενη συγκεκριμένη χρηματοδότηση-επιδότηση να διατεθεί και σε ομάδες παραγωγών που διαχειρίζονται αρδευτικά συστήματα( αντλιοστάσια, γεωτρήσεις κτλ). Επίσης δεν θα θέλαμε επ’ ουδενί όλη αυτή η διαδικασία να γίνει οριζόντια χωρίς κανόνες και αξιολογήσεις τόσο των ιδίων των οργανισμών (οικονομικά, διοικητικά, κτλ)  όσο και των υποβαλλόμενων προτάσεων.

Τέλος πέραν της απαραίτητης χρηματοδότησης – επιδότησης θα θέλαμε και την στήριξη σας έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας ως εξασφάλιση για τυχόν δανειακές ανάγκες που θα προκύψουν για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Ήρθε λοιπόν η ώρα το κράτος να στοχεύσει στην καρδιά του προβλήματος του αγροτικού κόσμου που είναι η ενεργειακή αυτοτέλεια αλλά και για πρώτη φορά να φτάσει και στον τελευταίο αγρότη.

            Είμαστε βέβαιοι για τις προθέσεις σας αλλά περισσότερο είμαστε βέβαιοι για την στήριξη του δίκαιου αιτήματος μας”.

                                                                                     Για Τον Τ.Ο.Ε.Β. ΦΕΡΩΝ-ΠΕΠΛΟΥ

                                                                                                  Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

                                                                                            ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Εξασφαλισμένη η κτιριακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σαπών

Με την υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ειρήνη Χατζοπούλου συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο γραφείο της στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ....