fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

TOEB: Οι αγρότες της χώρας στον πυρετό του…νερού

- Χορηγούμενη-

Φωτιές άναψε η απόφαση της ΔΕΗ να κόψει το νερό σε ορισμένους ΤΟΕΒ που διατηρούσαν μεγάλες οφειλές προς την επιχείρηση. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες στρέμματα σε πλήθος καλλιεργειών έμειναν απότιστα με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου.

Παρά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ την Παρασκευή, κάνοντας λογο για προσωρινή αναστολή της διακοπής παροχής ρεύματος στους «αμαρτωλούς» ΤΟΕΒ, ο προβληματισμός παραμένει καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 12/6 και κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι οι οργανισμοί θα καταφέρουν να προβούν σε βιώσιμους διακανονισμούς με τον πάροχο. Διαβάστε εκτενές ρεπορτάζ από όλη τη χώρα για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο φλέγον αυτό θέμα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Ταλαιπωρία με ΔΕΗ, υπουργείο, δικηγορικές εταιρίες

Ο ΤΟΕΒ Ρέμβης στη Δράμα εξυπηρετεί 10.000 στρέμματα αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα εξόφλησης. Ο Παναγιώτης Στεφανίδης μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι το χρέος τους στη ΔΕΗ ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2016, οπότε προχώρησαν σε ρύθμιση 36 δόσεων Χ 535 ευρώ τις οποίες κατέβαλαν ομαλά. «Τον Σεπτέμβριο του 2017 στείλαμε έγγραφο στη ΔΕΗ που εξηγούσαμε ότι δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε τα τρέχοντα Σεπτέμβριου καθώς λόγω της λειψυδρίας χρησιμοποιούνταν πολύ οι γεωτρήσεις, αλλά δεν δέχτηκαν». Τέλη Μαρτίου του 2018 έφτασε ένα εξώδικο από τη ΔΕΗ για μία γεώτρηση εκ των 10 και άμεσα ο κ. Στεφανίδης σε έγγραφό του ζήτησε νέα ρύθμιση για το συνολικό χρέος αλλά πάλι δεν έγινε δεκτή, αντίθετα ζήτησαν να πληρωθούν τα τρέχοντα που ήταν 13.500 ευρώ για να ισχύσει η ρύθμιση.

Στην παρούσα φάση έχει κοπεί το ρεύμα σε δυο γεωτρήσεις κι έφτασε ένα ακόμη εξώδικο από δικηγορική εταιρία της Αθήνας. Ο κ. Στεφανίδης ζήτησε συνολική ρύθμιση του χρέους αλλά του θέματος επιλαμβάνονται πλέον οι εταιρίες- εκπρόσωποι της ΔΕΗ, άρα οι ρυθμίσεις είναι ξεχωριστές. Εάν δεν δοθεί λύση θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν το ποσό για να αποπληρώσουν το χρέος και ν’ αποκατασταθεί η σύνδεση στις γεωτρήσεις μέχρι ν’ αρχίσουν οι παραγωγοί τα ποτίσματα. «Το πρόβλημα είναι ότι η ΔΕΗ δεν δέχεται να συζητήσει. Ζητήσαμε 24 δόσεις αλλά δεν δέχονται».

Από τον ΤΟΕΒ Φιλίππων Καβάλας μεταφέρουν ότι δεν έχουν καθόλου χρέη στη ΔΕΗ.

Από τον ΤΟΕΒ Φερών Έβρου δηλώνουν ότι στα αρδευτικά τα οφειλόμενα είναι ελάχιστα, ύψους 20.000 ευρώ και πληρώνουν έναντι. Έχουν ξοφλήσει τους παλαιότερους λογαριασμούς και προχωρούν ομαλά. Το πρόβλημα εστιάζεται σε λογαριασμούς αποστραγγιστικών αντλιοστασίων που έχουν ΑΦΜ ΥΠΑΑΤ. Ο Οργανισμός δεν μπορεί ν’ αναλάβει την αποστράγγιση του ΔΕΛΤΑ Έβρου και στις τελευταίες πλημμύρες χρειάστηκε ν’ αποκατασταθεί το κομμένο ρεύμα προκειμένου να γίνει η αποστράγγιση των εκτάσεων. Τώρα, τα αντλιοστάσια δουλεύουν.

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ζητά εδώ και καιρό από το ΥΠΑΑΤ ξεκαθάρισμα. Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσα Γκαρά δηλώνει ότι οι αρμοδιότητες ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ πέρασαν στις περιφέρειες εδώ και δυο χρόνια, με βάση νόμο του 2016, οπότε πέρασαν και τα συγκεκριμένα χρέη. Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δηλώνει πως μπορούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί και από την περιφέρεια εφόσον το υπουργείο υποδείξει τον τρόπο.

Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών βρίσκονται σε επικοινωνία με την περιφέρεια ώστε να βρεθεί κωδικός στην περιφέρεια για να πληρωθούν οι δαπάνες και τα χρέη. Το βέβαιο είναι ότι οι παραγωγοί οφείλουν να καταβάλλουν στον κάθε ΤΟΕΒ μόνο τις εισφορές που τους αναλογούν για τα αρδευτικά αντλιοστάσια.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι ΤΟΕΒ ζητούν απο τη ΔΕΗ, άμεση ρύθμιση οφειλών για να μην χαθεί η χρονιά

Σύμφωνες με την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για ειδική ρύθμιση για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ που να προβλέπει προκαταβολή του 10% και εξόφληση του υπολοίπου σε 100 δόσεις εμφανίζονται οι διοικήσεις των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) στη Θεσσαλία, με αφορμή και τον κίνδυνο που εμφανίζεται στον ορίζοντα, η Επιχείρηση να προβεί σε διακοπή ηλεκτροδότησης, και να «καούν» από τη λειψυδρία χιλιάδες στρέμματα του κάμπου.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν περίπου 50 ΤΟΕΒ, οι περισσότεροι μικρής δυναμικότητας στο νομό Τρικάλων, ενώ στο νομό Λάρισας υπάρχουν 8 Οργανισμοί, στην Καρδίτσα 7 και στη Μαγνησία μόλις 3.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κάμπο το έχει ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου -με έδρα τον Αμπελώνα- ο οποίος χρωστά στη ΔΕΗ περίπου 2 εκατ ευρώ, με τον πρόεδρο του, Σωτήρη Τζιούφα να προσπαθεί να προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ, για να μην «καούν» τα 8000 στρέμματα που αρδεύει. Ήδη είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση χρημάτων ώστε να καταβληθεί η πρώτη δόση, για να ηλεκτροδοτηθούν εκ νέου οι γεωτρήσεις.
Οι ΤΟΕΒ ζητούν απο τη ΔΕΗ, άμεση ρύθμιση οφειλών για να μην χαθεί η χρονιά

Ακόμη και ΤΟΕΒ που δεν χρωστούν στη ΔΕΗ, όπως αυτός του Πηνειού, θεωρούν αναγκαία μια ρύθμιση οφειλών, κυρίως για να ανασάνουν οι ίδιοι οι αρδευτές, οι οποίοι δίνουν μάχη επιβίωσης και να μπορέσουν να ποτίσουν στην τρέχουσα κρίσιμη περίοδο για μια σειρά προιόντων. Πάντως στην πλειοψηφία τους οι ΤΟΕΒ του κάμπου ζητούν γενναία μέτρα για την ενίσχυση των Οργανισμών σε όλα τα επίπεδα, αλλιώς το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΗ θα είναι ένας φαύλος κύκλος που μονίμως θα ανακυκλώνεται. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα είναι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα για να μειωθεί το κόστος ενέργειας, να βρεθεί λύση με τις συνεχείς κλοπές των αρδευτικών αντλητικών συγκροτημάτων, οι οποίες αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα των Οργανισμών και να δημιουργηθούν κλειστά δίκτυα για την απώλεια νερών.

ΗΛΕΙΑ – ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑ

Ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη λειτουργία και τη βιώσιμη ανασυγκρότησή τους έχει δημιουργήσει το συνολικό χρέος των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ στο Νομό Ηλείας, το οποίο ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Οι φορείς που λειτουργούν τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω γενικότερα των συσσωρευμένων χρεών, καθώς οι ΤΟΕΒ αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες κυρίως λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τους προέδρους των Οργανισμών οι μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις περί διακανονισμών χρεών προς τη ΔΕΗ δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες των ΓΟΕΒ, καθιστώντας τα συσσωρευμένα χρέη αδύνατον να αποπληρωθούν.

Πριν από λίγες ημέρες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Νίκος Φάμελος απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμμ. Παναγιωτάκη, με την οποία ζητούν να μη διακοπεί το ρεύμα στα αντλιοστάσια και να θεσπιστεί ειδική ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες του νομού, στους αγρότες και την τοπική οικονομία, ενώ θα επιδεινώσει επιπλέον τα οικονομικά των οργανισμών έγγειων βελτιώσεων που προσπαθούν με τα μέτρα που έχουν λάβει να ανταποκριθούν. Παράλληλα υπενθυμίζουν στον κ. Παναγιωτάκη ότι τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν στον εξοπλισμό των αγροτών στη φυτική και ζωική παραγωγή τους τεράστιες ζημιές από πλημμύρες και ανεμοθύελλες. Υπενθυμίζεται ότι οκ. Φάμελος έχει καταθέσει επανειλημμένως συγκεκριμένη πρόταση για τη ρύθμιση των οφειλών μέσα από 160 δόσεις, η οποία δεν έχει γίνε αποδεκτή μέχρι τώρα.

Την αναστολή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος αντλιοστασίων ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας και την συμφωνία για ειδική ρύθμιση εξόφλησης οφειλών τους ζητούν η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά και ο πρόεδρος ΓΟΕΒ Αχελώου Κωνσταντίνος Βήττας.

Όπως επισημαίνεται ο Νομός, ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδας, είναι κατά βάση αγροκτηνοτροφικός, ενώ έχει περίπου 495.000 στρέμματα αρδευόμενες εκτάσεις με παραγωγή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων. Κατά συνέπεια η διακοπή ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ, κυρίως κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική ζωή του τόπου. Θα προκληθούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες ενώ οι αγρότες μας, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, θα έρθουν αντιμέτωποι με την καταστροφή.

 

ΝΑΟΥΣΑ

Για το θέμα που έχει προκύψει με τη ΔΕΗ και τις συσσωρευμένες παλιές οφειλές ορισμένων ΤΟΕΒ προς την επιχείρηση, ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Αγροκτήματος Ναούσης και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Θωμάς Μπλιάτκας απέδωσε ευθύνες και στις δύο πλευρές.

Τόσο στους τοπικούς οργανισμούς για κακοδιοίκηση όσο και στη ΔΕΗ για άσχημο χειρισμό του όλου ζητήματος. «Σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να πω ότι τις οφειλές αυτές τις δημιούργησε η κρίση. Ο αγρότης χρωστάει στον ΤΟΕΒ και αναγκαστικά ο ΤΟΕΒ σε άλλους πιστωτές. Ωστόσο η ΔΕΗ, πιστεύω προσωπικά, ότι λειτούργησε «τρομοκρατικά» σημειώνει ο κ. Μπλιάτκας αναφέροντας πως η επιχείρηση κρατά ομήρους όλους τους καλοπληρωτές και τους συνεπείς αγρότες για να απαιτήσει τις οφειλές προς αυτήν, σε μια χρονική στιγμή που οι περισσότεροι έχουν μπει σε διαδικασία εξόδων και καλλιεργητικές φροντίδες και πρακτικές. «Το θέμα το γνώριζαν εδώ και καιρό, γιατί έπρεπε να το κάνουν τώρα και όχι τον Ιανουάριο» διερωτάται ο κ. Μπλιάτκας. Ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Νάουσας υπογραμμίζει επίσης ότι το ζήτημα των οφειλών δεν αφορά, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ΤΟΕΒ της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά άλλες περιοχές της χώρας, (Κρήτη, Πελοπόννησο, Ήπειρο, περιοχές του Μεσολογγίου).

Πάντως αναφέρει πως πρόκειται για συγκεκριμένους και μετρημένους ΤΟΕΒ. Για το λόγο καταθέτει την πρότασή για επίλυση του ζητήματος: «επειδή η ΔΕΗ πρέπει να εισπράξει, επειδή δημιουργείται κλίμα κακοδιαχείρισης στους ΟΕΒ και μας συμπαρασύρει άδικα όλους, επειδή η αντιμετώπιση του κράτους προς όλους τους ΟΕΒ πρέπει να είναι η ίδια και όχι να υπάρχει μέριμνα για όσους αδυνατούν ή αρνούνται να κάνουν την δουλειά τους, γνωρίζοντας ότι το σύνολο σχεδόν των πληρωμών γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος προτείνω να βρεθεί η φόρμουλα και να εκχωρηθούν οι αναλογούσες στις δόσεις εισφορές των ΟΕΒ από τα μέλη τους κατευθείαν στην ΔΕΗ».

Παράλληλα ο κ. Μπιάτκας προτείνει να γίνει έρευνα και να επιβληθούν κυρώσεις σε διοικήσεις που οδήγησαν τους οργανισμούς σε αυτήν την κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο, όπως λέει, τις περιουσίες των μελών τους, για παραβίαση καθήκοντος και τροποποίηση της περί ΟΕΒ νομοθεσίας (ως προς τον τρόπο Διοίκησης).

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Θύελλα αυξήσεων στους ΤΟΕΒ μετά τις διακοπές από την ΔΕΔΔΗΕ

Στην πλήρη αποκατάσταση της ροής της άρδευσης προχώρησε η ΔΕΔΔΗΕ σε όλη την Αργολίδα όπου και παρουσιάσθηκε το σοβαρότερο πρόβλημα από όλους τους Νομούς της Πελοποννήσου. Ηδη ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Νίκος Μαρκάκης κινείται προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται από όλους τους ΤΟΕΒ ώστε να προχωρήσει η ρύθμιση και να αντιμετωπιστούν με ηρεμία οι δόσεις. Ο Νίκος Μαρκάκης μας επεσήμανε ότι: « όλοι οι ΤΟΕΒ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το χρέος που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ αλλά σίγουρα θα χρειασθεί πλέον χρόνος αφού δεν έχουν όλοι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες».

Εκείνο που θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πλέον είναι ότι όλοι οι ΤΟΕΒ της Αργολίδας θα προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις . Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΤΟΕΒ Ιρίων στον οποίο κόπηκε το ρεύμα αν και πέντε μέρες νωρίτερα είχε καταβάλλει το απαιτούμενο ποσόν για ρύθμιση. Επειδή όμως όλοι οι ΤΟΕΒ είναι σε κοινό λογαριασμό που ανήκει στον ΓΟΕΒ τα χρήματα που κατατέθηκαν δεν είχαν ουσιαστικό αντίκρισμα και τελικά κόπηκε το ρεύμα. Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιρίων Δρούζας Βαγγέλης μας δήλωσε ότι : «αυτή τη στιγμή το νερό για εμάς είναι απόλυτο αναγκαίο αφού ο κάμπος είναι γεμάτος κηπευτικά . Αυτή τη στιγμή και μετά από συνάντηση που είχαμε στην Τρίπολη με στελέχη της ΔΕΔΔΗΕ όπου συζητήσαμε και για το συνολικό λογαριασμό που φθάνει μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου.

Πληρώσαμε το 30% μπροστά και τώρα περιμένουμε να μάθουμε τον αριθμό των δόσεων. Μπροστά σε αυτά τα νέα οικονομικά δεδομένα προχωρήσαμε μετά από Γενική συνέλευση σε αυξήσεις 100% στην στρεμματική εισφορά και 50% στην χρέωση της άρδευσης προκειμένου να ανταπεξέλθουμε. Αν στην πορεία αυξηθούν οι δόσεις τότε και εμείς θα πάμε σε μείωση των τελών άρδευσης.»

Ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Νίκος Μαρκάκης δήλωσε : «είναι αυτονόητο ότι θα έρθουν αυξήσεις αφού δεν υπάρχουν άλλοι πόροι ώστε να πληρωθούν τα χρέη.»

Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο δεν έχει παρουσιασθεί ακόμα κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Γεωργία Μπόχτη

 

- Χορηγούμενη-
πηγηypaithros.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο