fbpx
11.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2024

Το “παζάρι” των F16 της επιτήδειας Τουρκίας

- Χορηγούμενη-

Οι​ κυρώσεις CAATSA,​ το μπλοκ της πώλησης νέων F 16 στην Άγκυρα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ (μέχρι στιγμής αναμένοντας το τελικό κείμενο μεταξύ Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων), η καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρωθυπουργό για την παράνομη κατοχή της Κύπρου και των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ​ καθώς​ και η​ πρόσφατη​ σύσταση των ΗΠΑ​ στην​ Τουρκία​ να επιστρέψει τους S 400 στην Ρωσία, έχουν συμβάλει στην αποκάλυψη του ρόλου της επιτήδειας Τουρκίας, τον παρείσακτο ρόλο της μέσα στο ΝΑΤΟ και την σχέση της με τις ΗΠΑ.

Αυτό το γεγονός​ υποχρεώνει την Τουρκία να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην απόκτηση νέων F 16​ ​ ενεργώντας​ παρασκηνιακά με μυστικές συναντήσεις, με πλάγιους τρόπους, εκβιασμούς,​ απειλές​ και κατηγορίες προς τις ΗΠΑ

1. Προσπαθεί να εκβιάσει το ΝΑΤΟ για την είσοδο της Σουηδίας και Φινλανδίας βρίσκοντας προφάσεις παρά την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με τα κράτη αυτά τον περασμένο Ιούνιο

2. Αλλάζει κατά καιρούς προτιμήσεις για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών. Από τις συζητήσεις για τα Eurofighter με την Βρετανία συζητά για τα Sukhoi Su​ 35 με την Ρωσία και μάλιστα με δηλώσεις επισήμων θεωρώντας ότι θα εκβιάσει τις ΗΠΑ με την μέθοδο του ‘’ανατολίτικου παζαριού’’

3. Επιζητεί και εκλιπαρεί​ ο ίδιος ο Ερντογάν​ να συναντήσει τον Μπάιντεν​ και στην Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και στην σύνοδο των G 20 στο Μπαλί​ για να μεσολαβήσει για τα F 16.

4. Προσπαθεί να προωθήσει το θέμα των F 16​ μέσω του​ τούρκου Πρέσβη στις ΗΠΑ μάταια δια μέσω δημοσίων σχέσεων,​ προσπαθώντας παρασκηνιακά με​ ιδιωτικές συναντήσεις​ στις ΗΠΑ.

5. Προσκαλεί τον σύμβουλο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Σάλιβαν​ στην Κωνσταντινούπολη​ τον περασμένο Οκτώβριο δήθεν για το θέμα της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, τον​ πόλεμο στην Ουκρανία, την επισιτιστική κρίση, αλλά το κύριο θέμα είναι η προμήθεια των F-16.

6. Δηλώνει πρόσφατα ακόμα και ο ίδιος ο Ερντογάν ότι βασίζεται στην αλλαγή της​ γερουσίας των ΗΠΑ μετά τις εκλογές αλλά​ μάταια.​

7. Αποστέλλει στις ΗΠΑ​ τον περασμένο Αύγουστο τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία για συνομιλίες σχετικά με την πώληση και εκσυγχρονισμό των​ μαχητικών αεροσκαφών F-16​ ​ σε συνέχεια​ ​ τριών​ συναντήσεων στην Τουρκία για το ίδιο θέμα.

8. Κατηγορεί ο ίδιος ο​ Ερντογάν την δικαιοσύνη των ΗΠΑ ως σκάνδαλο απόφασης για την καταδίκη​ 12 μελών της προσωπικής του φρουράς, για την επίθεση εναντίον διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, όταν​ 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή.

9. Υπονοεί ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών ότι η πρόσφατη βομβιστική τραγωδία με έξι νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη ήταν ευθύνη των ΗΠΑ απορρίπτοντας τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ με βαριά κατηγορία ότι ‘’ο δολοφόνος επιστρέφει πρώτος στον τόπο του εγκλήματος’’

10. Προσπαθεί η Τουρκία να προμηθευθεί τα νέα F 16 αν και σύμφωνα με το νόημα των​ κυρώσεων​ CAATSA θεωρείται επίσημα​ ‘’αντίπαλος’’ των ΗΠΑ λόγω της αγοράς των S 400 ενώ κυρώσεις έχουν επιβληθεί​ στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (ΤΑΒ) ακόμα και στον ίδιο τον​ πρόεδρο της ΤΑΒ Ισμαήλ Ντεμίρ.

Εκτιμάται ότι το ‘’ανατολίτικο παζάρι’’ της Τουρκίας θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο για την προμήθεια των F 16 και ως εκ τούτου η χώρας μας θα πρέπει να συνεχίσει να​ καταγγέλλει και να αποκαλύπτει την Τουρκία​ σε συνεργασία μα την Ελληνική ομογένεια της οποίας ο ρόλος είναι καθοριστικός για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ.

Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο