23 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Το φοβικό σύνδρομο και η ανασφάλεια της Τουρκίας

- Χορηγούμενη-

Κατά τον Θουκυδίδη ο φόβος και η ανασφάλεια από την αύξηση της ”σκληρής ισχύος” του αντιπάλου αποτελεί αιτία πολέμου. Έτσι κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο οι Σπαρτιάτες κήρυξαν τον πόλεμο στους Αθηναίους όταν έβλεπαν ότι εξοπλίζονταν και έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στις ευρύτερες συμμαχίες της περιοχής. Κατά τον ίδιο τρόπο η Τουρκία έχει αρχίζει να ενοχλείται από την σταδιακή υπεροχή των Ελληνικών ΕΔ σε όλους τους τομείς και κυρίως στην ΣΚΛΗΡΗ ΙΣΧΥ της χώρας μας στον ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο επιχειρησιακό περιβάλλον του ΑΙΓΑΙΟΥ και της ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.

Η Τουρκία έχει πειστεί ότι σε περίπτωση πολέμου θα ηττηθεί από την Ελλάδα και ότι θα καταγγέλλεται πλέον συνεχώς για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την συμπεριφορά της τόσο στο διεθνές σύστημα (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΝΑ Μεσόγειο) όσο και για τον επιτήδειο ρόλο της σε σύμπραξη με την Ρωσία κατά τον Ρώσο Ουκρανικό πόλεμο.

Το φοβικό σύνδρομο της Τουρκίας εστιάζεται:

  1. Επηρεασμός της Κοινής Γνώμης των Τούρκων Πολιτών

Στα κατευθυνόμενα τουρκικά ΜΜΕ αρχίζει όλο και περισσότερο η προβολή αξιώσεων της Τουρκίας και η απίστευτη δαιμονοποίηση – συκοφαντία της Ελλάδας ότι εξοπλίζεται για να κάνει πόλεμο στην Τουρκία ώστε να καταλάβει εδάφη της. Αναλυτές της Τουρκίας συνεχώς υπενθυμίζουν την μεγάλη σταδιακή εξοπλιστική υπεροχή των Ελληνικών ΕΔ της χώρας μας με Rafale, F 35 και φρεγάτες Belharra με δυνατότητες προσβολής στόχων στο εσωτερικό της Τουρκίας, ακόμα και της Κωνσταντινούπολης.

  1. Αποπροσανατολισμός της Κοινής Γνώμης από την Οικονομία

Σκοπός του κυβερνόντος κόμματος της Τουρκίας είναι ο ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ της κοινής γνώμης λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας και την παράλληλη υφαρπαγή της ψήφου του στις προσεχής εκλογές. Με την τουρκική λίρα να έχει ισοτιμία 1€ / 18 TL ( 10 Ιουνίου 2022), ο πληθωρισμός έχει ανέλθει στο πληθωρισμό 73% μέσα σε ένα χρόνο – 53% πληθωρισμός τους 5 τελευταίους μήνες.

  1. Επιθετική Ρητορική

Οι συνεχείς απειλές Ερντογάν, Ακάρ, Τσαβούσογλου έχουν σκοπιμότητα και απευθύνονται τόσο για εσωτερική κατανάλωση δυσφήμησης της χώρας μας όσο και για προσπάθεια διεθνούς νομιμοποίησης σε περίπτωση θερμού επεισοδίου επικαλούμενοι τα αίολα επιχειρήματα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Α. Αιγαίου. Στην θεωρία των διεθνών σχέσεων οι προκλητικές δηλώσεις θεωρούνται ως ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ μόνο όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις υλοποίησης της απειλής.

  1. Αύξηση των Παραβιάσεων και Προκλήσεων

Οι πρωτοφανείς 1.051 παραβιάσεις του ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ μας τον μήνα Απρίλιο 2022 μόνο τυχαίο γεγονός δεν είναι. Η Τουρκία επιθυμεί να δοκιμάσει το ΟΡΙΟ ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ της χώρας μας σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προβεί σε γεωτρήσεις Δυτικά των Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ή στην ΝΑ Μεσόγειο. Αυτός είναι ο λόγος της εξαγγελίας αρχικά NAVTEX έρευνας και διάσωσης δυτικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ενδεχόμενη πρόθεση περικύκλωσης των νησιών μας με το πρόσχημα θαλασσίων ερευνών, υδρογραφικών, έρευνας υδρογονανθράκων και γεωτρήσεων θα πρέπει να αποτελεί ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ για την χώρα μας. Κάθε παραβίαση που επιχειρείται από την Τουρκία, η χώρας μας θα πρέπει να την αποκρούει ”εν τη γενέσει” κόβοντας την παγίωση των τουρκικών προθέσεων στο Αιγαίο με παρουσία Ελληνικών πολεμικών πλοίων στη ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, η χώρα μας θα πρέπει να έχει ισχυρό αφήγημα ακυρώσεως κάθε τουρκικών επιδιώξεων με επίσημα στοιχεία (ICAO, IMO που ανήκουν στον ΟΗΕ).

  1. Τουρκικές Εκλογές 2023

Η δημοτικότητα του Ερντογάν σταθερά χαμηλή πλέον έχει προσανατολίσει την Τουρκία στην Ανατολή με συμμαχίες όπως η Ρωσία, Πακιστάν, Κατάρ, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν και αποτελεί πλέον παραφωνία μέσα στο ΝΑΤΟ και την Δύση. Ο Ερντογάν ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑ από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντζάρογλου ακόμα και από το νέο κόμμα της Ασκεντέρ. Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί κάθε προσπάθεια του σε ένταση με την Ελλάδα ενόψει των εκλογών.

Ο ”νεοοθωμανισμός” και το όραμα της ”γαλάζιας πατρίδας” του Ερντογάν δεν θα περάσει στην Ελλάδα. Η επιθετική διπλωματία της Ελλάδας κατά της Τουρκίας με καταγγελία σε όλα τα fora, οι αμυντικές συμφωνίες της χώρας μας με ΗΠΑ και Γαλλία καθώς και οι πανίσχυρες Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις με την μεγάλη επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι εγγυητής της σταθερότητας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών.

Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ