fbpx
24.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Το επίτευγμα της Ελλάδας και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος

Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)

- Χορηγούμενη-

Στην Ελλάδα την 07 Οκτωβρίου 2022 οι  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ΚΑΤΕΡΡΙΨΑΝ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΡΕΚΟΡ όταν επί πέντε ώρες (από τις 11 το πρωί μέχρι τις 16 00 το απόγευμα) διασφάλισαν, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, την πλήρη ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας με πράσινη ενέργεια.


1.  Αντίθετα ΣΟΚ  ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ στην Γερμανία οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Ραλφ Τίσλερ προειδοποιώντας για μπλακ άουτ και διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος τον ερχόμενο χειμώνα, με σενάρια  και μέτρα ασφαλείας όπως αποθήκευσης νερού, αγοράς κεριών,  προμήθειας με κονσέρβες για δέκα ημέρες.

2.  Η ΕΕ είναι σίγουρα ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου στον χώρο της ενέργειας και για να ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙ τα ρωσικά 155 δις κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου (ΦΑ) τον χρόνο θα χρειαστεί ασφαλώς κάποιος χρόνος  αναπροσαρμογής.

3.  Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται στην ΣΩΣΤΗ κατεύθυνση στα ενεργειακά αποθέματα δεδομένου ότι έχει ήδη προγραμματιστεί η λειτουργία του Gastrade στην Αλεξανδρούπολη για το 2023 με 5,5 με 6 δις κυβικά μέτρα υγροποιημένου ΦΑ (LNG) ετησίως και ο αζέρικος αγωγός Trans Atlantic Pipeline (TAP) με τα 10 δις κυβικά μέτρα ΦΑ ετησίως μπορεί να αυξήσει την δυναμική του.
Επιπλέον η επέκταση των αποθηκών υγροποιημένου ΦΑ στην Ρεβυθούσα και Κόρινθο εξασφαλίζουν ικανή επάρκεια.

4.  Σημαντικά θα συμβάλει μελλοντικά στην ενίσχυσή της πράσινης ενέργειας το υποθαλάσσιο καλώδιο 950 χιλιομέτρων που θα ενώνει ΑΊΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ που η χώρα µας θα µπορεί να εξάγει κατά το ένα τρίτο στην Ευρώπη (GREGY), προϋπολογισμού 3,5 δις € καθώς και τα mega projects Euroafrica  και Euroasia interconnector που θα λειτουργήσουν το 2023 κσι 2025 αντίστοιχα.

5.  Κατά  το πρώτο 9μηνο του 2022, η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της  χώρας μας ήταν στο 46,1%, του λιγνίτη στο 11,2% , του φυσικού αερίου στο 36,7% (LNG, TAP) και των καθαρών εισαγωγών από Ρωσία μόλις στο 6% (το χαμηλότερο ποσοστό  από το 2013).

6.  Ομως το ζητούμενο σε αυτό το Ελληνικό επίτευγμα της κατανάλωσης της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ είναι  να φθάνει αναλογικά και σε φτηνότερο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στον καταναλωτή από τις ίδιες τις εταιρείες διότι οι πρόσφατες μειώσεις των λογαριασμών γίνονται από  Κρατική Επιχορήγηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε έκτακτο φόρο στα ΤΕΡΑΣΤΙΑ  ΚΕΡΔΗ των Εταιρειών Ηλεκτρισμού ύψους 373,55 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, από τα συνολικές εισπράξεις των εταιρειών ηλεκτρισμού με  2,69 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρώ για την περίοδο αυτή.

Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Φθινόπωρο στο Δέλτα του Έβρου

Η μεταβατική περίοδος του φθινοπώρου είναι πάντα εντυπωσιακή στο Δέλτα του Έβρου. Παρόλη την ανομβρία και την έλλειψη του γλυκού νερού σε μεγάλες εκτάσεις,...