fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την οικονομική ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της ΠΑΜΘ Αχμέτ Ιμπράμ

- Χορηγούμενη-

Να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε παραγωγούς γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Περιφέρειας ΑΜΘ που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, ζητάει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας της ΠΑΜΘ κ. Αχμέτ Ιμπράμ, σε υπόμνημα που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Ιμπράμ ζητά να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου προκειμένου οι παραγωγοί της Περιφέρειας να είναι σε θέση να στηρίξουν την παραγωγική διαδικασία.

Αναλυτικά το υπόμνημα του κ. Ιμπράμ:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε η πανδημία του COVID-19 έπληξε σημαντικά τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα της Περιφέρειας ΑΜΘ.  Ειδικότερα:

-Το αιγοπρόβειο κρέας το Πάσχα πουλήθηκε στη μισή τιμή από άλλες χρονιές.

-Τοσύσπορο βαμβάκι, που συγκομίστηκε φέτος το φθινόπωρο, είχε μειωμένη τιμή λόγω προβλημάτων στην εμπορία εκκοκκισμένου βάμβακος,

– Η εμπορία Καπνού κινείται φέτος με πολύ αργό ρυθμό, ενώ συνήθως τέτοια εποχή  οι καπνοκαλλιεργητές είχαν πουλήσει ήδη το 40% της παραγωγής.

– Η παραγωγή της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας παραμένει αζήτητη στις αποθήκες ενώ μέχρι τέτοια εποχή άλλες χρονιές είχε πουληθεί το 70% της παραγωγής.

Συνέπεια των παραπάνω είναι οι αγρότες της περιοχής μας να είναι σε σοβαρή οικονομική δυσπραγία, ενώ ιδιαίτερα απελπιστικά είναι τα πράγματα για τους καπνοκαλλιεργητές, που μόνο στη Ροδόπη αριθμούν περί τις 8.000 οικογένειες, καθώς αυτοί έχουν μικρό κλήρο, άγονα χωράφια και μοναδική και βασική πηγή εισοδήματος την καλλιέργεια του καπνού!

Επισημαίνουμε ότι το 2020 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που είναι μειωμένο το αγροτικό εισόδημα στην περιοχή μας. Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι:

-Το 2018 λόγω σοβαρών εντομολογικών προβλημάτων που οφείλονται σε δυσμενείς επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή οι καπνοπαραγωγοί καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σε αντιστάθμιση έλαβαν ένα ελάχιστο ποσό 100 ευρώ/στρ με τη διαδικασία Deminimis, ενώ ακόμη αναμένουν να εκδοθεί το πόρισμα ειδικής επιστημονικής επιτροπής για τις αποζημιώσεις στα καπνά της Θράκης από ζημίες του έτους 2018!

– Το 2019 καταστράφηκαν ολοσχερώς 100.000 στρ. λόγω χαλαζοπτώσεων.

Δυστυχώς επίσης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας αδυνατούν να επωφεληθούν από τα μέτρα ενίσχυσης έναντι των συνεπειών του  COVID-19. Έτσι :

-Οι κτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που δεν παραδίδουν γάλα, επειδή δεν το παραλαμβάνουν οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται, έμειναν εκτός της ενίσχυσης την άνοιξη του 2020.

-Οι καπνοπαραγωγοί δεν εντάχθηκαν σε κανένα μέτρο ενίσχυσης το 2020, ενώ ακόμη αναμένουν το πόρισμα ζημιών του 2018 για τα ΠΣΕΑ.

– Οι κερασοπαραγωγοί της Ροδόπης επίσης περιμένουν να υπάρξει η δέουσα μέριμνα για την αποζημίωση τους , λόγω της φετινής ζημιάς στο κεράσι, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι άστατες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στα μέσα Μαρτίου, επέφεραν ανεπανόρθωτη ζημιά στην τελική καρποφορία των δένδρων τους.

-Οι παραγωγοί μπάμιας  αναμένουν εναγωνίως την ένταξη τους σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο ενίσχυσης το 2020.

-Οι βαμβακοπαραγωγοί και αυτοί αναμένουν, καθώςη φετινή χρονιά ήταν καταστροφική διότι επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και οι τιμές ήταν χαμηλές ως συνέπεια του COVID-19.

-Τέλος αρκετοί αγρότες δεν μπορούν να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή-4, διότι αδυνατούν να δείξουν μείωση εισοδήματος σε σχέση με το 2019 οπότε κι επλήγησαν από σφοδρή και εκτεταμένη χαλαζόπτωση, ενώ θα έπρεπε να εξαιρεθούν από αυτή την υποχρέωση, λόγω των φυσικών καταστροφών του 2019.

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς των προαναφερθέντων αγροτικών προϊόντων της ΠΑΜΘ, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (Ταμείο αλληλεγγύης, Ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, Μέτρο 21 ΠΑΑ κ.α.) ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να στηρίξουν την παραγωγική διαδικασία.»

                                               Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΙΜΠΡΑΜ ΑΧΜΕΤ

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο