26.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Τι ζήτησε το Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Ν. Έβρου από την Έφη Αχτσιόγλου

- Χορηγούμενη-

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  9 Φεβρουαρίου η επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφης Αχτσιόγλου στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Έβρου και η συνάντησή της με την Διοίκηση  του Ε.Κ.Ε.
Το Διοικητικό συμβούλιο του Ε.Κ.Ε. αφού ενημέρωσε την Υπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά σε γενικά άλλα και σε ειδικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους του νομού μας, κατάθεσε σχετικό υπόμνημα στην υπουργό .

- Χορηγούμενη-1

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

«Κυρία Υπουργέ,
Η Διοίκηση του  Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Ν. Έβρου  μέσα  από την καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους της τοπικής κοινωνίας μας και αφού συζητήσαμε, καταγράψαμε και αναλύσαμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των εργαζομένων άλλα και των άνεργών μας, θεωρήσαμε σκόπιμο να σας παραθέσουμε υπόμνημα με μερικά από τα πολλά προβλήματα, με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι, και ελπίζουμε ότι με το αίσθημα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης που σας διακρίνει, θα προσπαθήσετε να δώσετε λύση σε αυτά τα μείζονα ζητήματα που αφορούν όλους μας.

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και να παραταθεί ο χρόνος χορήγησής του.
Έλεγχος και τιμωρία  της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εφαρμογή  και   της  εργατικής νομοθεσίας.
Επαναφορά και προστασία και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ.
Να επανέλθει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης των μισθολογικών όρων στους εργαζόμενους.
Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Καμία μισθολογική διάκριση λόγω ηλικίας.
‘Αμεση επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας . Την παραχώρηση οικοπέδων στον ΟΕΚ από το δηµόσιο και τη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να υλοποιήσει στεγαστικό πρόγραμμα (Ανέγερση κατοικιών για  τους  εργαζόμενους). Την κατασκευή και δημιουργία πρότυπων βρεφονηπιακών σταθµών από την Εργατική Εστία. Διευκόλυνση των δόσεων των δανείων του ΟΕΚ και πάγωμα δόσεων για τους μακροχρόνια άνεργους.
Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας( Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) και εξασφάλιση ευνοϊκότερων των όρων εργασίας της. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων (Δώρα, Επιδόματα, άδειες κτλ.).
Να μην αυξηθεί το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων.

Β. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ
    Αντιμετώπιση της ανεργίας
Διασφάλιση της βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος με ορθολογική φορολόγηση και κοινωνική δικαιοσύνη, που θα ενισχύσει τους μικρομεσαίους, των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά η φοροδοτική ικανότητα εξαιτίας της υπερφορολόγησης. Κατάργηση της ψευτοαπασχόλησης και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
Άµεση στελέχωση του Σ.Ε.Π.Ε. για συχνότερους ελέγχους στους χώρους δουλειάς µε τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ε.Κ.Ε. για την τήρηση των συλλογικών συµβάσεων εργασίας.
Εντατικότερη επιθεώρηση στους χώρους εργασίας, προβαίνοντας σε κάθε είδους αναγκαία εξέταση και έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις όπου απασχολούνται εργαζόμενοι. Διασφάλιση της συμμέτοχης του Ε.Κ.Ε. με εκπρόσωπό του, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργασιακών σχέσεων εργαζόμενου – εργοδότη. Αξιοποίηση και αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Ι.Κ.Α.) για αποτελεσματικότερο έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, των ωραρίων, των συμβάσεων εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Πραγματοποίηση ελέγχων και μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας των ελεγκτών (μεσημεριανές και απογευματινές ώρες). Ζητούμε η  διοίκηση του ελεγκτικού μηχανισμού Π.Ε.Κ.Α. να έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη.

    Αξιοποίηση των ¨κουφαριών¨ κτηρίων της ΒΙ.ΠΕ.

Νέα προγράμματα επιχορήγησης  επιχειρήσεων άρρηκτα συνδεδεμένα με την αύξηση της απασχόλησης , αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων κτηρίων με χαμηλό μίσθωμα, ώστε να προσελκύσουμε νέους επιχειρηματίες, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να αναβαθμιστεί η περιοχή.

    Αξιοποίηση/εκμετάλλευση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Η Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο, οργανωμένο λιμάνι που θα μπορεί να δέχεται container ships, αλλά και πλοία μεγάλα με συμβατικά φορτία .Όλα αυτά απαιτούν υποδομές στη χερσαία ζώνη.
Αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες  και μαζί με πολλές άλλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, παίζουν καθοριστικό ρολό στον εκσυγχρονισμό του λιμανιού.
Η κατασκευή χώρων αποθήκευσης φορτίων και κέντρου διανομής (logistics) είναι ένα ακόμη σημαντικό έργο.
Η Σύνδεση του Λιμανιού με την Εγνατία οδό. Άµεση ολοκλήρωση των εργασιών του κάθετου άξονα και κατασκευή κόµβου που θα συνδέει την Εγνατία µε το λιµάνι. Η νέα αυτή σύνδεση σε συνδυασμό με την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός σημαντικού εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη, που θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων του λιμανιού που δουλεύουν κάτω από δύσκολες και πολλές φόρες αντίξοες συνθήκες. Τα προβλήματά τους είναι πολλά , ένα από αυτά είναι ο νόμος της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων λόγω του οποίου δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα με την εισχώρηση ανθρώπων έκτος επαγγέλματος.

    Τα προβλήματα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Εκσυγχρονισμός του δικτύου Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης-Δικαίων. Εδώ και 4 μήνες η γραμμή Θες/νίκης-Αλεξ/πολης υπολειτουργεί λόγω εργασιών και το τρένο σταματάει στην Δράμα. Από εκεί έως την Αλεξανδρούπολη η μετακίνηση γίνεται με λεωφορείο και η ταλαιπωρία είναι μεγάλη.
Υπάρχει μείωση των διαθέσιµων πόρων για συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδοµής και του τροχαίου υλικού, καθώς και μείωση των διαθέσιµων εξειδικευμένων ανθρώπινων πόρων στο σύνολο των επιµέρους σιδηροδρομικών λειτουργιών.
Αναγκαία η πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων εργασίας.

    Αβεβαιότητα για την υπόθεση των S/Μ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Άμεση πληρωμή των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στην εταιρία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ είναι απλήρωτοι εδώ και δυο μήνες και ζουν με την ανασφάλεια και τον φόβο. Δεν γνωρίζουν πότε και αν θα πληρωθούν, δεν γνωρίζουν καν ποιος είναι πια ο εργοδότης τους . Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από κανένα αρμόδιο όργανο.
Ενημέρωση για το πότε θα ολοκληρωθεί η συμφωνία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ –ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ.
Εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των ήδη υπαρχόντων εργαζομένων στην νέα εταιρία και εξασφάλιση υπογραφής σύμβασης εργασίας με ευνοϊκούς όρους.

    Σχολικές καθαρίστριες
Εξασφάλιση των έγκαιρων πληρωμών των μισθών τους. Παρατηρείται μια επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση στις πληρωμές με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα.
Διασφάλιση των συμβάσεών τους και εξέταση του αιτήματός τους για μονιμοποίηση.
Απαιτούν να έχουν ίσα δικαιώματα και μεταχείριση με τις μόνιμες καθαρίστριες των σχολικών μονάδων. Ενώ οι χώροι που πρέπει να καθαρίζουν είναι ίδιοι, οι συμβασιούχες παίρνουν αισθητά χαμηλότερο ημερομίσθιο από τις μόνιμες και έχουν σαφώς πολύ λιγότερα δικαιώματα από αυτές. (Για παράδειγμα, αν αρρωστήσει μια συμβασιούχος δεν δικαιούται αδεία ασθενείας. )
Διεκδίκηση του 10%, το οποίο μονό από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης δεν έχει καταβληθεί στις καθαρίστριες. Σε όλους τους άλλους δήμους καταβάλεται κανονικά.

    Ολοκλήρωση εργασιών και αποκατάστασης ζημιών στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου.
Έχουμε   εγκατασταθεί στο κτίριο του Εργατ/κου Κέντρου εδώ και  εννέα  περίπου χρόνια (2ο και 3ο όροφο), χωρίς το κτίριο να έχει αποπερατωθεί από  την  ανάδοχο  εταιρία  που   ήταν η  δημοτική  επιχείρηση «Δ.Ε.Π.Ε.Α.» και  που σήμερα  δεν  υφίσταται και βρίσκεται υπό εκκαθάριση.
Παράδοση του  κτιρίου  δεν  έχει  γίνει,  υπάρχουν   πάρα  πολλές φθορές,  με αποτέλεσμα  σήμερα  μετά  από  τόσο  καιρό  να  έχουν  αρχίσει  να  πέφτουν  οι  σοβάδες, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή των περαστικών, καθώς και όσων εργαζόμενων επισκέπτονται το Εργατικό Κέντρο για τα προβλήματα που τους απασχολούν. (Συνέβησαν δύο περιστατικά όπου έπεσε τμήμα του σοβά της εισόδου  σε διερχόμενο περαστικό) .
Στην αίθουσα συνελεύσεων  των  Σωματείων-μελών  μας στον  πρώτο  (1ο) όροφο δεν λειτουργεί ο κλιματισμός –  θέρμανση,  επειδή ήταν συνδεδεμένος  με  τον θερμοστάτη  των  γραφείων  της  Εργατικής  Εστίας,  η  οποία  όπως  γνωρίζετε  έχει  καταργηθεί, και  η  αίθουσα  παραμένει  κλειστή και οι συγκεντρώσεις-συνελεύσεις γίνονται χωρίς θέρμανση.
Δεν λειτουργούν,  επίσης,  οι  δύο  ανελκυστήρες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τις δυσκολίες που δημιουργούνται σε ένα κτίριο 5 ορόφων από την έλλειψη των ανελκυστήρων και την έλλειψη της θέρμανσης, σε µια περιοχή που κατά την χειμερινή περίοδο η θερμοκρασία είναι σε πολύ χαμηλά  επίπεδα. Η οροφή του κτιρίου έχει υποστεί διάβρωση, η οποία φτάνει μέχρι τους κάτω ορόφους.
Στον τρίτο όροφο στεγάζονται  τα Σωματεία-μέλη μας και λόγω των παραπάνω προβλημάτων του κτιρίου, ταλαιπωρούνται  Εργαζόμενοι και Συνταξιούχοι.
Στο  ισόγειο  του  κτιρίου   βρίσκεται εκτός λειτουργίας το  αμφιθέατρο  του  Εργατικού  Κέντρου Ν. Έβρου,  όπου  εκεί θα φιλοξενούνταν εκδηλώσεις,  ημερίδες, συνέδρια και γενικές συνελεύσεις των μελών μας. Μέχρι σήμερα αναγκαζόμαστε να νοικιάζουμε αίθουσες ξενοδοχείων για να υλοποιήσουμε τις αναφερόμενες εκδηλώσεις μας, που λόγω των οικονομικών προβλημάτων μας αδυνατούμε να πληρώνουμε για να τις πραγματοποιήσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Σωματεία-μέλη μας, αφού η  αίθουσα  βρίσκεται  σε  ημιτελή κατάσταση.     Πρόσφατα, μετά από επανηλλειμένη πίεση προς τα κεντρικά του Ο.Α.Ε.Δ. και γνωρίζοντάς τους την σοβαρότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης, καταφέραμε την έγκριση της μερικής αποκατάστασης των ζημιών του κτιρίου. Παρακαλούμε  για την οριστική επίλυση των προβλημάτων αυτών, ώστε το κτίριο να γίνει ασφαλές και λειτουργικό.

    Μετεγκατάσταση μέρος των υπηρεσιών (Ο.Α.Ε.Δ, Σ.ΕΠ.Ε.) στο κτήριο του Ε.Κ.ΕΒΡΟΥ.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζόμενων και άνεργων συμπολιτών μας, προτείνουμε την εγκατάσταση των υπηρεσιών αυτών στο κτήριό μας,  έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την ταλαιπωρία των πολιτών και να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο αυτό το πενταόροφο κτήριο του Ε.Κ.Ε.»
Η Υπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά  τις τοποθετήσεις  του Προέδρου κ. Ασπιώτη Ευστάθιου, αλλά και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Ε., προέβη σε μία σύνοψη των προθέσεων και των στόχων της αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα. Δεσμεύτηκε, επίσης,  να εξετάσει και να υλοποιήσει τα  περισσότερα από τα αιτήματα μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κου Κέντρου Ν. Έβρου θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον  τις κινήσεις της Υπουργού για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που υποσχέθηκε και θα  βρίσκεται δίπλα της για όποια βοήθεια χρειαστεί ως προς το συμφέρον των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων μας. Εάν όμως, παρά τις δεσμεύσεις που λάβαμε,  η Υπουργός και η Κυβέρνηση δεν παλέψουν για εμάς και τα προβλήματά μας, θα μας βρουν για άλλη μια φορά απέναντί τους, πιο δυνατούς και πιο αποφασισμένους περά από κάθε άλλη φορά.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ