fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι πιο καλό από τα φύκια που καίνε λίπος;

- Χορηγούμενη-

Για γερά και δυνατά οστά
Τα φύκια είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές ασβεστίου. Γι΄ αυτό θεωρούνται από τα καλύτερα φυσικά συμπληρώματα για παθολογικές καταστάσεις, όπως η οστεοπόρωση. Περιέχουν, επίσης, σίδηρο (5 ως 10 φορές περισσότερο σε σύγκριση με το σπανάκι), μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, καθώς και βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β. Αξιόλογη είναι και η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και μάλιστα διαλυτές, που είναι χρήσιμες για τη μείωση της χοληστερίνης και της γλυκαιμίας. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης θρεπτικών συστατικών, τα φύκια πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ (αρκεί ένα γραμμάριο για να καλύψει τις διατροφικές μας ανάγκες) 3-4 φορές την εβδομάδα.

Σπιρουλίνα το θαυματουργό φύκι!
Πρόκειται για μικροσκοπικό φύκι του γλυκού νερού που ανήκει στα εδώδιμα είδη φυκιών. Παρόλο που δεν ξεπερνά σε μέγεθος τα 2 χιλιοστά, αποτελεί την πιο πλήρη και εύπεπτη πηγή ολικής οργανικής διατροφής στη φύση, με πάνω από 100 συνεργικά διατροφικά συστατικά.

Θρεπτικά συστατικά
Περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα και είναι η πιο πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης (περιεκτικότητα 55-70%).
Επιπλέον, είναι πολύ καλή πηγή της αντιοξειδωτικής προβιταμίνης Α (β-καροτίνη), των βιταμινών Β12, Ε, Β1, Β5, Β6, ενζύμων και γ-λινολεϊκού οξέος. Διαθέτει περίπου 58 φορές περισσότερο σίδηρο απ’ το ωμό σπανάκι και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως: μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, σελήνιο. Παράλληλα, έχει ελάχιστες θερμίδες και καθόλου χοληστερόλη.
Τα οφέλη της
Απολύτως φυσική, εύγευστη και πολύ εύπεπτη τροφή, μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Δεν ενέχει κίνδυνο λόγω υπερδοσολογίας, καθώς δεν είναι χημικό παρασκεύασμα. Τα οφέλη της στον οργανισμό ποικίλουν:

ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος και μειώνει την όρεξη (συνιστάται για απώλεια ή διατήρηση βάρους)
τονώνει και δυναμώνει τον οργανισμό, αποτρέποντας το αίσθημα της κόπωσης λόγω δίαιτας
ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
ευνοεί την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων
καθαρίζει αίμα, συκώτι και νεφρά από τοξίνες
Πώς καταναλώνεται
Σε μορφή σκόνης: διαλυμένη σε νερό, χυμούς φρούτων, σος για σαλάτες, θαλασσινά, ψάρια ή σάλτσες ζυμαρικών. (Προσθέστε τη μετά το μαγείρεμα, για να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά της).
Σε μορφή σιροπιού: αναμεμειγμένη με νερό, αφεψήματα, χυμούς, αλλά και περιχυμένη πάνω από γιαούρτι ή παγωτό, σαν γαρνιτούρα.
Σε κάψουλες ή ταμπλέτες: ως διατροφικό συμπλήρωμα, πριν και κυρίως μετά από τα κυρίως γεύματα.

Κombu: Δοκιμάστε τα για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά
Για αιώνες, αυτά τα φύκια που συναντώνται στις παράκτιες ζώνες της Ιαπωνίας χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της κολίτιδας. Η συνταγή είναι απλή. Βάζουμε στο νερό για να μουλιάσουν ένα δύο φύλλα φύκια kombu, τα κόβουμε σε τετραγωνάκια και τα βράζουμε με άφθονο νερό και ένα κουταλάκι shoyu (σάλτσα σόγιας) μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί εντελώς το νερό. Αυτά τα κομματάκια σερβίρονται σε κάθε γεύμα για να καταπραΰνουν το ευερέθιστο έντερο.

kombu-Θρεπτικές Ιδιότητες
Τα kombu είναι πλούσια σε αλγινικό οξύ. Αυτή η ουσία δρα ως φυσικό καθαρτικό συγκεντρώνοντας τις τοξίνες από τα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου και συμβάλλει στην αποβολή τους.
Περιέχουν επίσης ιώδιο (απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή) και γλουταμινικό οξύ που προσθέτει γεύση στο φαγητό και έχει την ιδιότητα να μαλακώνει τις ίνες των άλλων τροφίμων.
Τέλος, αυτά τα φύκια αποτελούν πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και πολυσακχαριτών.
Tips
Αρκεί να προσθέσουμε μια λωρίδα kombu στο νερό που βράζουμε τα όσπρια και τα κάστανα για να βοηθήσουμε στην πέψη και να ελαττώσουμε τις ζυμώσεις που συντελούνται στο έντερο. Στην κουζίνα τα kombu χρησιμοποιούνται για να νοστιμίζουν τα φαγητά ή ως χορταρικά.

Nori: Τονώνουν τους μυς και σε διατηρούν νέο
Αν δεν έχετε φάει ποτέ «λαχανικά της θάλασσας», αξίζει να δοκιμάσετε τα nori ή porphyra umbilicalis. Η λεπτή γεύση τους ικανοποιεί όλα τα γούστα. Τα nori, που έχουν κόκκινο χρώμα, γνωστά και με την ονομασία «μαρούλι της θάλασσας» φύονται σε απάγκια μέρη κοντά στις ακτές. Πωλούνται αποξηραμένα, σε σκόνη ή σε τετράγωνα φύλλα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σούσι και για το γαρνίρισμα πιάτων με ψάρι και δημητριακά.

nori-Θρεπτικές Ιδιότητες
Από διατροφική άποψη, τα φύκια nori είναι τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνες. Τα 100γρ. (βρασμένα) περιέχουν 35γρ. πρωτεϊνών, σε αντίθεση με τα wakame που έχουν 12,7 γρ. και τα kombu που περιέχουν 7,3 γρ.
Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α (έχει αντιοξειδωτική δράση και επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων), και μάλιστα, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα άλλα φύκια.
Επιπλέον, περιέχουν φώσφορο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Tips
Το χρώμα των άγριων nori ποικίλει από το ανοιχτό πράσινο, το πράσινο της ελιάς, το σκούρο μοβ ως το μαύρο, ανάλογα με την εποχή και το βαθμό έκθεσής τους στον ήλιο. Τα καλής ποιότητας nori δεν τρίβονται εύκολα, είναι γυαλιστερά και όταν τα βλέπουμε αντίθετα στο φως έχουν ομοιόμορφους κόκκους.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο