Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς ζητά η ΟΤΑ ΔΑΣ Αλεξανδρούπολης

Με τις νέες συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που προβλέπουν την πρόσληψη παιδαγωγικού προσωπικού με ημερήσιο χρόνο εργασίας 8ωρο από 6ωρο που είναι μέχρι σήμερα προχωράει ένα βήμα παραπέρα το χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων αφού καταστρατηγείται το 6ωρο, δημιουργεί εργαζόμενους 3 ταχυτήτων μέσα στον ίδιο χώρο, με το ίδιο αντικείμενο (π.χ. σε ένα παιδικό σταθμό με την ίδια ειδικότητα βρεφονηπιοκόμου θα υπάρχει ο ΙΔΟΧ που θα δουλεύει 6ωρο, ο ΙΔΟΧ που θα δουλεύει 8ωρο και ο μόνιμος δημοτικός υπάλληλος που θα δουλεύει 6ωρο), εντατικοποιεί την εργασία αφού η αύξηση των ωρών λειτουργίας του παιδικού σταθμού δε θα στηρίζεται στην μόνιμη πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού με δικαιώματα αλλά στην αύξηση των ωρών εργασίας του έκτακτου προσωπικού.

Καλούμε άμεσα το ΔΣ του σωματείου να παρέμβει ενάντια σε αυτή την εξέλιξη, συνολικά τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουμε να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου σε σχέση με τα δικαιώματα όλων μας. Απαιτούμε για την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών τα ακόλουθα:

  • Την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας παιδιών, βρεφών, με τεστ των εργαζομένων, γιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό στη στελέχωση τους, την άμεση διασύνδεση με το στελεχωμένο Κέντρο Υγείας της περιοχής.
  • Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στις δομές προσχολικής αγωγής των δήμων, και συχνά ξεπερνούν το μισό προσωπικό τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες και τα κενά που κάθε χρόνο μεγαλώνουν. Καμιά αύξηση του ωραρίου των εργαζομένων.
  • Άμεση συντήρηση και βελτίωση των υποδομών. Ανάπτυξη του δικτύου των βρεφονηπιακών σταθμών σύμφωνα με τις ανάγκες των νέων οικογενειών κάθε δήμου μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ένα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
  • Καμία μητέρα με ανήλικα παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια να μην επιστρέψει στην εργασία της χωρίς να έχει που να αφήσει τα παιδιά της.
  • Να διασφαλιστούν άμεσα αντισηπτικά σαπούνι και μέσα καθαρισμού κατάλληλα για τις ηλικίες των παιδιών και βρεφών. Να εξασφαλιστεί ασφαλής κλιματισμός των χώρων.
  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών ώστε να βρουν θέση το Σεπτέμβρη όλα τα παιδιά που θα θελήσουν να μπουν στις αντίστοιχες δομές των δήμων, χωρίς επιβάρυνση των οικογενειών τους