fbpx
11.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Τη Δευτέρα 31/1 η προσωρινή απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα της ΔΕΥΑΟ για το ΚΥΤ Φυλακίου

- Χορηγούμενη-

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου αναμένεται να κάνει γνωστή την απόφασή του ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Ορεστιάδας, για τη χορήγηση ή μη της προσωρινής διαταγής επί των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ορεστιάδας (ΔΕΥΑΟ), κάτοικοι του Κεράμου-Φυλακίου και ο ΤΟΕΒ Ριζίων κατά της εταιρείας (ΤΕΡΝΑ), που ανέλαβε το έργο αναβάθμισης/επέκτασης των δομών μεταναστών/προσφύγων στο Φυλάκιο του δήμου Ορεστιάδας.

Πέρα από την προσωρινή διαταγή, που θα κρίνει εάν πρόσκαιρα θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες ή εάν θα συνεχιστούν, η δικαστική απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων θα ληφθεί μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οπότε και ορίστηκε η ημερομηνία εκδίκασής τους.

Κατά τη δίωρη συζήτηση και εξέταση μαρτύρων, στο στάδιο της εκδίκασης για το αίτημα της προσωρινής διαταγής, οι συνήγοροι της ΔΕΥΑΟ, του ΤΟΕΒ, των κατοίκων και της εταιρείας, ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και έθεσαν ερωτήματα προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΟ και δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη, τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ριζίων και τον υπεύθυνο μηχανικό της ΤΕΡΝΑ στο έργο του Φυλακίο, που κατέθεσαν ως μάρτυρες.

Από την πλευρά της ΔΕΥΑΟ, ο βασικός ισχυρισμός επικεντρώνεται σε ενδεχόμενες ζημιές και θραύσεις που μπορεί να προκαλέσουν στο πεπαλαιωμένο και μη χαρτογραφημένο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής οι εκσκαφικές εργασίες που ξεκίνησαν στο Φυλάκιο, ενώ σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στα ίδια δίκτυα, ακόμα και η διέλευση πολύ βαρέων οχημάτων που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την εκτέλεση των εργασιών.

Επιπλέον, οι νομικοί εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΟ επεσήμαναν ότι για τις εργασίες που ξεκίνησαν, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή υποβολή σχετικής μελέτης στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.
Όσον αφορά τον ΤΟΕΒ Ριζίων, εκφράζονται επιφυλάξεις κυρίως για τον εάν η εταιρεία θα τηρήσει τη δέσμευσή της ότι θα έχει ολοκληρώσει μέχρι τις 10 Μαρτίου τη μεταφορά τμήματος (200 μέτρων περίπου) του αρδευτικού δικτύου που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σημείο όπου θα κατασκευαστεί η περίφραξη της επέκτασης των δομών.

Όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ, οι αγωγοί άρδευσης θα πρέπει να είναι έτοιμοι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, που ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος, ενώ, ο ίδιος, εμφανίστηκε ανήσυχος και για την ταχύτητα αποκατάστασης τυχόν βλαβών που θα προκληθούν στο δίκτυο του ΤΟΕΒ, στους επόμενους 8 μήνες εργασιών.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος μηχανικός του έργου, που κλήθηκε ως μάρτυρας από την πλευρά της εταιρείας, ανέφερε πως είναι αβάσιμοι και υπερβολικοί οι ισχυρισμοί των ασφαλιστικών μέτρων, δηλώνοντας πως η ΤΕΡΝΑ θα αποκαθιστά με δικά της μέσα και δαπάνες τυχόν ζημιές και θραύσεις, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι σε ό,τι αφορά τον ΤΟΕΒ, οι έγγραφες εγγυήσεις δόθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες στον Οργανισμό, και μάλιστα μετά από έγγραφο αίτημα του ΤΟΕΒ, ενώ σε ό,τι αφορά τη ΔΕΥΑΟ, ανέφερε πως δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση ή συνεννόηση σχετικά με τις εργασίες που θα γίνουν.

Να σημειωθεί ότι στη διαδικασία, πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτούντων των ασφαλιστικών μέτρων (ΔΕΥΑΟ, ΤΟΕΒ, κατοίκων) κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε προφορικά πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της εταιρείας.

Σε δηλώσεις της μετά τη συζήτηση για την προσωρινή διαταγή, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Άννα Μεμετζή, εξήγησε ότι “η όποια απόφαση για την προσωρινή διαταγή δεν προδικάζει την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα”, αφού, όπως σημείωσε, “οι προσωρινές διαταγές δίνονται με φειδώ από τα δικαστήρια”.

Η ίδια εκτίμησε ότι η συζήτηση για την προσωρινή διαταγή “ήταν πιο αναλυτική απ’ ότι συνήθως, διότι το θέμα αφορά την ύδρευση των πολιτών, συνεπώς δόθηκε περισσότερος χρόνος για να αναπτυχθούν οι ισχυρισμοί και να εξεταστούν οι τρεις μάρτυρες” και για τον ίδιο λόγο, και το Δικαστήριο δεν αποφάσισε άμεσα για την προσωρινή διαταγή, “θέλοντας να έχει τον χρόνο για ένα πιο εμπεριστατωμένο και αιτιολογημένο σκεπτικό”.

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο