fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Θυρανοίξια του νεοπαγούς Παρεκκλησίου της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας

- Χορηγούμενη-

“Ο Κύριος στη σημερινή ευαγγελική περικοπή τονίζει όχι μόνο την αξία του χρυσού κανόνα των ανθρωπίνων σχέσεων, αλλά μας προσανατολίζει στην ορθή και πραγματική εφαρμογή του· ότι, δηλαδή, μόνο στον εν Χριστώ άνθρωπο τον ενταγμένο στο Σώμα Του, την Εκκλησία, λειτουργεί η Χάρη και η δύναμη Του. Αυτός και μόνον μπορεί να στέκεται με τρόπο αγαπητικό και διακριτικό απέναντι στον κάθε συνάνθρωπό του. «Γίνεσθε ουν οικτίρμονες καθώς και ο πατήρ υμών οικτίρμων εστί». Και επειδή ο Θεός αγαπάει τον κόσμο χωρίς διακρίσεις – «Αυτός (ο Θεός) χρηστός εστιν επί τους αχαρίστους και πονηρούς» – γι’ αυτό και ο χριστιανός στη συνέχεια οφείλει να αγαπάει τους πάντες, ακόμα και τους εχθρούς του, χωρίς να προβληματίζεται για το αν εκείνοι θα του ανταποδώσουν στα ίσα. – «Αγαπάτε τους εχθρούς ημών και αγαθοποιείτε και δανείζεται μηδέν απελπίζοντες». Η έγνοια του χριστιανού και η μέριμνά του είναι να αρέσει στο Θεό· Εκείνου το άγιο θέλημά να διακρατεί, προκειμένου να Τον έχει ζωντανό μέσα στην ύπαρξη του. Το πρόβλημα, αγαπητοί μου, στην ανθρωπότητα δεν είναι η έλλειψη καλών λόγων, σπουδαίων κοινωνικών ιδεών και οραματισμών. Αυτά πράγματι υπήρξαν και υπάρχουν και θα υπάρχουν στον κόσμο μας. Το πρόβλημα όμως είναι το πως θα εφαρμοσθούν. Για την χριστιανική πίστη μας, η λύση είναι μόνο ο Κύριος. Αν ο άνθρωπος δεν τον αποδεχθεί όπως αποκαλύφθηκε, αν δε γίνει μέλος του με άλλα λόγια, για να ενισχύεται από τη Χάρη του, πάντοτε θα πελαγοδρομεί στην αντίφαση μεταξύ καλών λόγων και δαιμονικού τρόπου ζωής. Διότι «ουκ εστιν εν ενί άλλω ουδενί η σωτηρία»…” τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ερμηνεύων την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Β´ Λουκά, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Πτελέας, του τέως Δήμου Τριγώνου, όπου ιερούργησε στις 29 Σεπτεμβρίου ε.ε.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αφού συνεχάρη τον εφημέριο της παραμεθόριας αυτής ενορίας Αρχιμ. Γρηγόριο Χιώτη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για τις φιλότιμες προσπάθειες αναβάθμισής της απένειμε την ευαρέσκεια της τοπικής Εκκλησίας στον επί πολλές δεκαετίες διακονούντα το ιερό αναλόγιο Ιεροψάλτη Χρήστο Γεωργιάδη, ευχηθείς εις αυτόν τα δέοντα.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα θυρανοίξια του νεοπαγούς Παρεκκλησίου της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας, που ανηγέρθη επ’ ονόματι των νέων Οσίων Παΐσιου του Αγιορείτου, Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, και Ιακώβου του εν Ευβοία.

Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ιερά Μονή απέχει λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο σημείωσε ότι “από σήμερα στην προστασία των συνόρων της Πατρίδας μας, εκτός της Θεοτόκου, επιστρατεύονται και οι άγιοι μας Παΐσιος, Πορφύριος και Ιάκωβος οι οποίοι περιπολούν στην μεθόριο για να θωρακίσουν με τις προσευχές τους και με τη μεσιτεία τους τα στρατευμένα νειάτα της Ελλάδος και το δοκιμαζόμενο λαό της…”. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον δραστήριο Ηγουμένο της Μονής Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Βαρθολομαίο Αστεριάδη και την περί αυτόν αδελφότητα. Στη συνέχεια εψάλη ο εσπερινός της ημέρας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο