23 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Θρακιώτικα παιχνιδογκζανέματα αύριο το πρωί Κυριακή 19/6 στην Αλεξανδρούπολη (ανάπλαση παραλιακής)

- Χορηγούμενη-

“Τι θα κάνουμε την Κυριακή το πρωί στις 10;

  • Θα παίξουμε όπως τον παλιό, καλό καιρό.
  • Δηλαδή; Τι θα κάνουμε;
  • Θα αφήσουμε τα κινητά, τα tablet και τις κονσόλες και θα παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια.
  • Μα δεν ξέρω τι είναι και πως παίζονται.
  • Κανένα πρόβλημα. Είναι πολύ εύκολα και ευχάριστα. Θα γελάσουμε με την καρδιά μας. Θα παίξουμε μηλάκια, περνά-περνά η μέλισσα, σκούριο τηλέφωνο, ψείρες, τσουβαλοδρομίες, αυγουλοδρομίες και θα φτιάξουμε παραδοσιακές κούκλες όπως τις έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας !!! Θα ενθουσιαστείς !!!
  • Εντάξει, Θα έρθω. Αλλά σε ποιό μέρος θα μαζευτούμε;
  • Στην ανάπλαση της παραλιακής, στην Αλεξανδρούπολη (κάτω από τον Φλοίσβο).”

Τα «Θρακιώτικα παιχνιδο-γκζανέματα» αποτελούν μια πολιτιστική δράση αναβίωσης παραδοσιακών παιχνιδιών

Η πολιτιστική δράση “Θρακιώτικα παιχνιδο-γκζανέματα” θα υλοποιηθεί σε σειρά πόλεων της Θράκης και της υπόλοιπης χώρας.
Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και για τις επόμενες εκδηλώσεις.

Παιχνιδογκζανέματα Αλεξανδρούπολη

Πρόγραμμα εκδήλωσης της Κυριακής, 19 Ιουνίου 2022, στην Αλεξανδρούπολη
Προσέλευση και έναρξη πρώτου γύρου της εκδήλωσης: Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 10:00 πμ
(ανάπλαση παραλιακής στην Αλεξανδρούπολη)

Η δομή της δράσης περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

Περιγραφή των επιλεγμένων παιχνιδιών από «γιαγιάδες & μαμάδες» σε μια ομάδα παιδιών, ώστε να μπορούν να τους τα εξηγήσουν και να παίξουν μαζί τους.
Παρουσιάζεται για κάθε παιχνίδι και όποιο ιστορικό στοιχείο, παραλλαγή ή «τρικ» το συνοδεύει.
Για κάποια παιχνίδια, σχεδιάζονται ή δημιουργούνται μαζί με τα παιδιά, τα «πεδία» που θα τα φιλοξενήσουν ή τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για να παιχτούν.
Τα παιδιά παίζουν, μαζί με τους μεγαλύτερους, (είτε για αρχική καθοδήγηση είτε επειδή και οι μεγάλοι είμαστε παιδιά) και στη συνέχεια παίζουν μοιρασμένα μεταξύ τους ανάλογα με τη μορφή του κάθε παιχνιδιού.
Στα παιχνίδια μπορούν να συμμετέχουν και γονείς ή εκπαιδευτικοί.
Κάθε παιχνίδι θα πραγματοποιήτε σε συγκεκριμένο χώρο της εκδήλωσης.
Τα παιχνίδια βιντεοσκοπούνται και μαζί με τις οδηγίες (περιγραφές) που τα συνοδεύουν, αποτελούν πηγή έμπνευσης για παιδιά που θέλουν να τα μάθουν και να παίξουν σε κάθε γωνιά της γης.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε γύρους που επαναλαμβάνονται, κάθε μία με μιάμιση ώρα με σκοπό να παρέχουμε τη δυνατότητα να παίξουν όλοι.
Καλό είναι τα παιδιά που θα παίξουν να φέρουν άνετη (ίσως αθλητική) ενδυμασία, με αθλητικά παπούτσια και καπέλο για προστασία από τον ήλιο.

Περιγραφή
Τα «Θρακιώτικα παιχνιδο-γκζανέματα» αποτελούν μια δράση που αφορά στη διαρκή αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών με παράλληλη ενεργή συμμετοχή ανθρώπων από κάθε ηλικιακό φάσμα. Η αρχή της δράσης σηματοδοτείται από την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη. Στόχος μας η επέκταση της δράσης σε κάθε πόλη της Θράκης και γιατί όχι, της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η επαφή με την παράδοση, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας αυτογνωσίας και εξέλιξης των ανθρώπων. Η παράδοση, μπορεί να φέρει τα παιδιά, μέσα από τη γνώση των παραδοσιακών παιχνιδιών και την εμπειρία μιας ενεργής συμμετοχής τους, κοντύτερα στις παλιές ανθρώπινες αξίες του τόπου. Μπορεί να φέρει τα παιδιά, περισσότερο κοντά μεταξύ τους, αφού τα περισσότερα από αυτά δεν είναι ανταγωνιστικά αλλά ενισχύουν τη συμμετοχικότητα, την αλληλεγγύη και σύμφωνα με σειρά μελετών, πολλά παραδοσιακά παιχνίδια βοηθούν στη μείωση του παιδικού και εφηβικού άγχους.

Η βασική δομή της δράσης:

Οι παλιότεροι μοιράζονται τις εμπειρίες τους στους νεότερους και τους καθοδηγούν στα παραδοσιακά παιχνίδια. Τα παιδιά ασχολούνται με παιχνίδια που δεν περιλαμβάνουν τεχνολογία, δεν απαιτούν δαπανηρό εξοπλισμό, είναι ασφαλή και μπορούν να τα παίξουν με τους γονείς και τους παππούδες ή τις γιαγιάδες τους.

Οι δράσεις βιντεοσκοπούνται ώστε να παραχθεί υλικό προς πολιτιστική και κοινωνική έρευνα αλλά και ως ένα μέσο συνεχούς αναβίωσης. Το υλικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε όλους μέσα από τη διαδικτυακή υποδομή του Ινστιτούτου μας.

Οι δράσεις που υλοποιούνται σε χώρο που επιτρέπει πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλή ταχύτητα (broadband) θα αναμεταδίδονται διαδικτυακά ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν Έλληνες Θρακιώτες από όλο τον κόσμο.

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν, ενώ επιλεγμένοι δωροθέτες (τοπικές επιχειρήσεις) προσφέρουν σε όσους παρευρεθούν, τη δυνατότητα να κερδίσουν δώρα.

  • Η δράση «Παιχνιδο-γκζανέματα» έχει κατατεθεί ως διακριτικός τίτλος (trademark / copyright) και αξιολογείται από την Εθνική Επιτροπή της Unesco.

Η χρήση του διακριτικού τίτλου “παιχνιδογκζανέματα“, πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του “Ινστιτούτου Πολιτισμού, Παράδοσης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Θρακιώτισσες Μαμάδες Α.Μ.Κ.Ε.” και κάθε αναφορά σε αυτόν πρέπει να συνοδεύεται από την αναφορά στις “Θρακιώτισσες Μαμάδες”.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ