fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τα σενάρια της επιχειρησιακής εξέλιξης του Ρωσοουκρανικού πολέμου

- Χορηγούμενη-

Η μερική επιστράτευση της Ρωσίας περίπου 300.000 εφέδρων στρατιωτών και η έμμεση νέα υπενθύμιση απειλής χρήσης πυρηνικών οριοθετούν μια νέα εποχή αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης με τεράστιες συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Τα δεδομένα της νέας κατάστασης πραγμάτων εν μέσω Ρώσο Ουκρανικού πολέμου δημιουργούν παρεπόμενες επιχειρησιακές εξελίξεις.

  1. Η αποστολή νέων εξελιγμένων δυτικών οπλικών συστημάτων ενίσχυσης που θα αποστέλλονται από την δύση στην Ουκρανία κοντά στο θέατρο Επιχειρήσεων θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την Ρωσία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Συνεπώς νέα οπλικά συστήματα από την δύση που θα ενισχύουν τις ουκρανικές δυνάμεις αν δεν καταστρέφονται εν τη γενέσει κατά την διάρκεια της μετακίνησης τους, σε περίπτωση μυστικής μετακίνησης τους στο Θέατρο Επιχειρήσεων θα έχουν μεγάλες καταστροφικές συνέπειες για τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής.
  2. Η συνεχής αντιπαράθεση των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων στην γραμμή επαφής του Θεάτρου Επιχειρήσεων με ισχυρά πυρά, θα αποτελεί μία διελκυστίνδα σε τακτικό επίπεδο ακόμα και εάν υπάρχουν πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός. Ασφαλώς σε δυσχερέστερη θέση θα βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις οι οποίες θα υφίστανται ένα πόλεμο τριβής και φθοράς ο οποίος θα έχει επιπτώσεις στο ηθικό των ρώσων στρατιωτών πόσο μάλλον των επιστρατευμένων.
    Η λογική του πολέμου φθοράς που θα εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες των ρωσικών δυνάμεων δύναται να επιφέρει πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις.
  3. Η επιχειρησιακή προτεραιότητα των ρωσικών δυνάμεων θα είναι η απαγόρευση ανακατάληψης εδαφών από τις ουκρανικές δυνάμεις. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο μελλοντικά στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων να δοθούν καταληφθείσες περιοχές στην Ουκρανία εκτός και εάν η Ρωσία εξαναγκαστεί να το κάνει λόγω της διεθνούς πίεσης και τις μεγάλες συνέπειες των σκληρών κυρώσεων από την δύση.
  4. Η σταθεροποίηση των ρωσικών δυνάμεων στις περιοχές που έχει καταλάβει θεωρείται βέβαιη με πιθανή πληθυσμιακή αλλαγή αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από την χώρα. Η σταθεροποίηση των ρωσικών δυνάμεων θα αποβλέπει στην οργάνωση του εδάφους με οχυρωματικά έργα για προστασία των ζωτικών εδαφών κοντά σε προσβάσεις προκειμένου να υπάρχει προστασία από αντεπιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων που θεωρούνται βέβαιες καθώς συστηματικά θα ενισχύονται από την Δύση όλο και περισσότερο.
  5. Η αντικατάσταση των ρωσικών σχηματισμών μάχης θεωρείται δεδομένη από τις μεγάλες απώλειες προσωπικού ή μέσων με νέους σχηματισμούς που δεν έχουν εμπλακεί καθόλου στον πόλεμο μέχρι τώρα από αναδιάταξη. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της ρωσικής επιστράτευσης. Οι νέοι σχηματισμοί μάχης θα ενισχυθούν με ισχυρά αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς σχηματίζοντας ισχυρή ομπρέλα προστασίας στις καταληφθείσες περιοχές και αυτός είναι και ο λόγος που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετακινήσεις S 300 και S 400 με αναδιάταξη από άλλα σημεία της ρωσικής επικράτειας αλλά και από τις βάσεις στην Συρία
  6. Η αντιμετώπιση της μεγάλης χρονικά διαφαινόμενης επιμήκυνσης των επιχειρήσεων αλλάζει τα δεδομένα και από τις δύο πλευρές. Οι επιχειρήσεις μπορεί να διαρκέσουν από μήνες έως χρόνια δεδομένης της εμμονής και των δύο πλευρών για νίκη όπου διεξάγεται ένας πόλεμος ιδεολογικός, αξιών, αρχών, αντιλήψεων, πολιτευμάτων σε σχέση για το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες που έχει φέρει αντιμέτωπους την δύση με την ανατολή.
  7. Η χρησιμοποίηση τακτικών πυρηνικών όπλων είναι πιθανή προκειμένου η Ρωσία να απομονώσει το Θέατρο Επιχειρήσεων των περιοχών που έχει καταλάβει, εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή της Ρωσίας, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
    Όσο οι ουκρανικές δυνάμεις θα αντεπιτίθενται με δυνάμεις ισχυρών εφεδρειών, τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων. Οι απώλειες μάχης των ρωσικών δυνάμεων ή οι απώλειες κατεχομένων εδαφών είναι δυνατόν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις χρησιμοποίησης τακτικών πυρηνικών όπλων. Η χρησιμοποίηση στρατηγικών πυρηνικών όπλων στο Θέατρο Επιχειρήσεων του ουκρανικού εδάφους προς το παρόν δεν θεωρείται πιθανόν.
  8. Η διεξαγωγή επιχειρήσεων ειδικών μονάδων με αποστολή ειδικούς αντικειμενικούς σκοπούς δολιοφθορών και καταστροφών εγκαταστάσεων υποδομών θεωρείται πιθανή. Σκοπός και των δύο πλευρών θα είναι η απόπειρα σκόπιμης πρόκλησης ζημιών ή καταστροφής εγκαταστάσεων ώστε να βλάψουν βασικές υποδομές του αντιπάλου. Η περίπτωση του Nord Stream 1 – 2 εντάσσεται στην κατηγορία αυτή των ειδικών επιχειρήσεων.
  9. Η προώθηση μεγάλων ρωσικών δυνάμεων Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ) θα πραγματοποιείται παράλληλα σε όλες της καταληφθείσες ουκρανικές περιοχές ώστε να μειωθούν οι αποστάσεις των δυνάμεων Μάχης και των δυνάμεων υποστήριξης. Οι επιχειρήσεις υποστήριξης ΔΜ που θα λάβουν χώρα στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από την Ρωσία από το Λουχάνσκ μέχρι την Χερσώνα απόστασης 550 χιλιομέτρων, θα έχουν σχέση σε ότι αφορά την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, την συντήρηση – επισκευή βλαβών, την εκκένωση υλικών, την διακομιδή – περίθαλψη στρατιωτικού προσωπικού από απώλειες μάχης, την δημιουργία μεγάλων εγκαταστάσεων για αποθέματα υλικών, πυρομαχικών και καυσίμων.
  10. Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο