fbpx
2.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Τα μέτρα που ζητούν οι εκπαιδευτικοί της Α’θμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων

- Χορηγούμενη-

Σε μια χρονική περίοδο όπου καθημερινά καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και η πανδημία σαρώνει, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας κλείνουν τα μάτια μπροστά στην ασφάλεια και την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών και ανοίγουν τα σχολεία με τα ίδια σχεδόν πρωτόκολλα που τα έκλεισαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων και είχαν σαν αποτέλεσμα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το 25% περίπου των κρουσμάτων να είναι παιδιά (στις ηλικίες 0-17).

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα το σχολείων μετά τις γιορτές προκαλούν την οργή των γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών. Το άνοιγμα των σχολείων με το «μέτρο» τους ενός τεστ επιπλέον και μάλιστα για την πρώτη μόνο εβδομάδα λειτουργίας τους και την κατάργηση του «σταυρού» στην ιχνηλάτηση (που δεν εφαρμόστηκε ποτέ), αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό.

Εδώ και δυο χρόνια η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας απορρίπτει πεισματικά τις προτάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των οργανώσεων των γονέων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Είχαν όλο τον χρόνο να τις υλοποιήσουν, δεν το έκαναν όμως, γιατί τις θεωρούν κόστος και γιατί δεν ενδιαφέρονται για τη μόρφωση των μαθητών μας. Η τοποθέτηση του γ.γ. του ΥΠΑΙΘ ότι τα κενά που θα προκύπτουν από τους εκπαιδευτικούς, που θα νοσούν, «θα καλύπτονται εκ των ενόντων» δείχνει ότι τους είναι πλήρως αδιάφορο το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία της «οικονομίας» και όχι η υγεία του λαού.

Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. Οι όροι λειτουργίας των σχολείων, τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού, το απαράδεκτο 50% +1, για να κλείσει ένα τμήμα, το αίσχος της 5νθήμερης καραντίνας, που θα οδηγεί τους νοσούντες να προσέρχονται κανονικά στην εργασία, τα self-test, που σε πολλές περιπτώσεις δε γίνονται και δε δηλώνονται με τον σωστό τρόπο, θα εκτινάξουν τα κρούσματα. Είναι εξοργιστική η απουσία σχεδιασμού που οδήγησε στην έλλειψη των self-test και για άλλη μια φορά καλούνται οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί «να σώσουν την κατάσταση» και να τα διανέμουν από τα σχολεία από τις 7.00 το πρωί στις 10/1.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα να εντείνουμε τις προσπάθειες, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων διεκδικώντας άμεσα:
• Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία και να μην ταλαιπωρούνται γονείς και μαθητές περιμένοντας ώρες στην ουρά για rapid tests. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
• Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων.
• Προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου στη διάθεση των διευθύνσεων για γρήγορη αναπλήρωση εκπαιδευτικών που θα βρεθούν θετικοί, για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.
• Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα.
• Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95).
• Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
• Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης.
• Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης σχολικών μονάδων.
Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ»

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ζωή Κάλτσου
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Σερμπέζης Δημήτριος

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο