fbpx
17.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Συστράτευση για άσκηση πίεσης για τη λύση του προβλήματος για τις καλύβες του Δέλτα Έβρου (βίντεο)

Σύσκεψη για τις καλύβες στο Δέλτα Έβρου

- Χορηγούμενη-

Σύσκεψη για τις καλύβες στο Δέλτα Έβρου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Απριλίου 2019, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δασαρχείο, στρατός, ο Φορέας του Δέλτα Έβρου, ο Σύλλογος «Αινήσιο Δέλτα», η αστυνομία, ενώ απόντες ήταν όλοι οι βουλευτές του νομού παρ’ ότι προσκλήθηκαν.

Ωστόσο τη μεγαλύτερη αίσθηση έκανε η απουσία του Αναστάσιου Δημοσχάκη Βουλευτή της ΝΔ ο οποίος στο παρελθόν έχει καταθέσει ερωτήσεις που αφορούσαν τη διευθέτηση του προβλήματος.  Οι βουλευτές Νατάσα Γκαρά και Νίκος Ρίζος συνόδευαν τον Γιώργο Σταθάκη στην περιοδεία του στο νομό Έβρου ενώ ο Γιώργος Καϊσας δήλωσε ασθένεια.

Η Νατάσα Γκαρά έστειλε επιστολή που διαβάστηκε από το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της σύσκεψης, αναζητήσαμε τη βουλευτή του Έβρου η οποία και έκανε δηλώσεις στο evros24.gr που περιλαμβάνονται στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Επί της ουσίας, στη σύσκεψη αποφασίστηκε κάθοδο εκπροσώπων των φορέων στην Αθήνα για άσκηση πίεσης έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Επειδή δεν υπάρχει ο χρόνος, αφού το Νοέμβριο του 2019 λήγει η διάταξη του Πάνου Καμμένου τότε Υπουργού Άμυνας, που εκδόθηκε πριν από 1,5 χρόνο και είχε ισχύ για δύο χρόνια, οι φορείς προτίθενται να ζητήσουν παράταση άλλα δύο χρόνια στην ισχύ αυτής της διάταξης.

Στη φαρέτρα τους θα έχουν εκτός από τα επιχείρημα της εθνικής σημασίας, να υπάρχουν οι καλύβες του Δέλτα και οι δραστηριότητες των ψαράδων στην περιοχή, θα έχουν και ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ και του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.

Μέσα στη σύσκεψη εκφράστηκαν οι ανησυχίες όλων των παριστάμενων, αφού οι διώξεις και τα δικαστήρια δεν έχουν σταματήσει επί της ουσίας και οι καλύβες στο Δέλτα Έβρου θεωρούνται αυθαίρετες και εκ του νόμου παράνομες που πρέπει να κατεδαφιστούν.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης,  Χρήστος Βασματζίδης ανέλυσε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη στιγμή το καθεστώς παρουσίας των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου και τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του. Συγκεκριμένα, υπό την ισχύ του νόμου 4178/2013 και σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 21, το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης έλαβε την υπ’ αρ. 103/2016 Απόφαση της συνεδρίασης 19.2.2016, με την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των καλυβών του Δέλτα Έβρου.

Κατόπιν όμως, εκδόθηκε ο ν. 4495/2017 στο άρθρο 122 του οποίου ρυθμίζεται εκ νέου το θέμα των καλυβών του Δέλτα Έβρου με ρητή πλέον αναφορά στις αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται στις παραμεθόριες περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Ο νέος αυτός νόμος ορίζει ότι για να υπαχθούν στις διατάξεις για την εξαίρεση από την κατεδάφιση οι κατασκευές του Δέλτα Έβρου, θα πρέπει να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου, δηλαδή έως τον Νοέμβριο του έτους 2019, το οποίο θα αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και  θα προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι ως άνω κατασκευές. Στην περίπτωση που δεν θα εκδοθεί το παραπάνω διάταγμα στην προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία, θα πρέπει να γίνει μία νομοθετική ρύθμιση για την παράταση του χρόνου έκδοσης.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ:

 

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο