Η συχνή χρήση της χλωρίνης μπορεί να δημιουργήσει πνευμονικές λοιμώξεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η τακτική χρήση απολυμαντικών προϊόντων καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων των πνευμόνων.

Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm), διαπίστωσε ότι η χρήση των απολυμαντικών προϊόντων, μόνο μία φορά την εβδομάδα θα μπορούσε να αυξήσει -σχεδόν κατά ένα τρίτο- τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει μία χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD).

Η έρευνα εξέτασε στοιχεία από περισσότερες από 55.000 νοσοκόμες στις ΗΠΑ, ενώ οι ειδικοί εστίασαν στην έκθεση συγκεκριμένων απολυμαντικών, όπως η χλωρίνη, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το αλκοόλ και διαφόρων χημικών ουσιών γνωστές ως τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου (quats), τα οποία, συχνά, χρησιμοποιούνται για την απολύμανση επιφανειών και τα έπιπλα.

Όλα τα παραπάνω συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης COPD, από 24% έως 32%.

Η COPD είναι μία κατάσταση που περιλαμβάνει χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων όπως το εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα και το χρόνιο άσθμα.

Η Dr. Orianne Dumas, ερευνήτρια της Inserm, δηλώνει:

«Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι που αναφέρουν μια σύνδεση μεταξύ των απολυμαντικών και της COPD, στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ενώ διερευνάμε τις συγκεκριμένες χημικές ουσίες που μπορούν να αποτελούν τη βάση αυτής της σύνδεσης», ενώ καταλήγει:

«Ορισμένα από αυτά τα απολυμαντικά, όπως οι χλωρίνες και η αμμωνία χρησιμοποιούνται συχνά στα συνηθισμένα νοικοκυριά και η πιθανή επίδραση της οικιακής χρήσης απολυμαντικών στην ανάπτυξη της COPD είναι άγνωστη».

Για την ιστορία, οι επιστήμονες εξέτασαν 55.185 εγγεγραμμένες νοσηλεύτριες. Οι ίδιοι εστίασαν στις εν ενεργεία νοσηλεύτριες, οι οποίοι δεν είχαν κανένα ιστορικό εμφάνισης COPD, ενώ τις παρακολούθησαν για πάνω από οχτώ χρόνια.

Κατά το διάστημα αυτό, διαγνώστηκαν 663 νοσηλευτές με COPD, κάνοντας εμφανείς τους κινδύνους της χρήση ορισμένων απολυμαντικών προϊόντων.