Στο πλευρό των σχολικών καθαριστριών η Τοπική Γραμματεία ΠΑΜΕ Ν. Έβρου

Χαιρετίζουμε τον αγώνα των σχολικών καθαριστριών, που στις 6 και 7 Φλεβάρη προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Είναι οι εργαζόμενες που δουλεύουν καθημερινά με αυταπάρνηση και αθόρυβα σε έναν από τους πλέον ευαίσθητους τομείς και οι μαθητές τούς ξέρουν με τα μικρά τους ονόματα. Και όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως τους κρατούν για χρόνια σε συνθήκες ομηρίας.

Είναι οι εργαζόμενες που βρίσκονται κάθε μέρα ανάμεσα σε κουβάδες και σφουγγαρίστρες, που μόνες τους και μέσα σε δύσκολες συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας και απληρωσιάς, φροντίζουν για την υγιεινή των παιδιών μας, για την καθαριότητα των σχολείων, των αιθουσών, των εργαστηρίων. Και η αμοιβή τους είναι μεταξύ 130-300 ευρώ!

Είναι οι εργαζόμενες που δουλεύουν με συμβάσεις έργου και μετά τη λήξη κάθε σχολικού έτους βρίσκονται στον αέρα, στο άγχος, στην ανασφάλεια. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, για το ύψος των μισθών, για τη στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ! Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε όλους τους εργασιακούς χώρους είτε έχουν συμβάσεις με το Δημόσιο είτε έχουν συμβάσεις με εργολάβους, βιώνουν με τον πιο βάρβαρο και τραγικό τρόπο την απόλυτη εκμετάλλευση, την τρομοκρατία, την ανασφάλεια. Βράζουν στο ίδιο καζάνι όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Είναι ανάγκη σήμερα, οι εργαζόμενες, να διεκδικήσουν ενιαία συλλογική σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να κάνουν στην άκρη το διαχωρισμό και τη διάσπαση του κλάδου, που εξυπηρετεί το κράτος, την εργοδοσία, τις εργολαβίες. Ίδια ή παραπλήσια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε εργάζονται με συμβάσεις εργολάβων είτε με τις πολυδιαφημιζόμενες κυβερνητικές συμβάσεις. Ίδια ή παραπλήσια προβλήματα στους μισθούς και στη διάρκεια της εργασίας αντιμετωπίζει το σύνολο του κλάδου που εργάζεται φαινομενικά στο Δημόσιο, δηλαδή σε οργανισμούς, φορείς, χώρους Υγείας και Εκπαίδευσης, υπηρεσίες.

Το Π.Α.ΜΕ στηρίζει τις αγωνιστικές αποφάσεις σωματείων, που παίρνονται μέσα από μαζικές διαδικασίες και δεν διαχωρίζει τα σωματεία με βάση τις δυνάμεις που πλειοψηφούν σε αυτά. Δεν ανεχόμαστε να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες εργαζομένων από πλειοψηφίες, όπως αυτή της ΓΣΣΕ που είναι μέρος του προβλήματος, όταν πριν από λίγες μέρες υπόγραψε την ΕΓΣΣΕ χωρίς καμία αρμοδιότητα και στα κρυφά με τις εργοδοτικές ενώσεις, την διατήρηση με πάγωμα μισθών, όταν σαμποτάρει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργανώσεων μπροστά στην ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου της καθαριότητας πρέπει να οργανώσουν τα επόμενα βήματά τους, να συμμετέχουν στην απεργία στις 18 Φλεβάρη για το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, να δυναμώσουμε το διεκδικητικό μας αγώνα για:

  1. Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να γίνουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου με πλήρη εργασία.
  • Για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των καθαριστριών στα σχολεία.
  • Για την ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Για άμεση χορήγηση των ΜΑΠ και αναδρομική αποζημίωσή τους για το προηγούμενο διάστημα.