20.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Στο πειθαρχικό των καθηγητών ο πρύτανης του Δημοκρίτειου

- Χορηγούμενη-

Στο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ παραπέμπεται ο νυν πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θανάσης Καραμπίνης σε συνέχεια των σοβαρών ποινικών ευθυνών που προκύπτουν τόσο σε βάρος του όσο και σε βάρος του πρώην πρύτανη του ιδρύματος Κωνσταντίνου Σιμόπουλου για την οικονομική διαχείριση του ιδρύματος.

- Χορηγούμενη-1

Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ενώ είναι ενημερωμένη και η κυβέρνηση. Στο ίδρυμα «υπάρχουν καταστάσεις που έχουν πια ξεφύγει από τον έλεγχο της νομιμότητας» δήλωνε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Όπως προανήγγειλε, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις. Κατά τις πληροφορίες, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της παραπομπής του Θ. Καραμπίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών ΔΕΠ.

Ειδικότερα, οι ευθύνες που τον βαραίνουν προκύπτουν βάσει πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που ολοκληρώθηκε και βρίσκεται εδώ και ημέρες στα χέρια του Κ. Γαβρόγλου με αίτημα την πειθαρχική δίωξη. Το πόρισμα συντάχθηκε σε συνέχεια της διετούς δημοσιογραφικής έρευνας της «Εφ.Συν.» για τις απευθείας αναθέσεις -ύψους πλέον των 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο- της σίτισης του ΔΠΘ επί των διοικήσεων Καραμπίνη και Σιμόπουλου σε εργολάβο (Αντώνη Χούτο) με τον οποίο διατηρούσαν εξωπανεπιστημιακές εταιρικές σχέσεις. Κατά το πόρισμα, σημαντικές ευθύνες προκύπτουν και για τα μέλη της Συγκλήτου, και για τον διευθυντή οικονομικής διαχείρισης και τον προϊστάμενο του Τμήματος Προμηθειών του ΔΠΘ.

Για την περίπτωση του Θ. Καραμπίνη, το πειθαρχικό συμβούλιο συγκαλείται βάσει του Ν. 249/1976, ωστόσο η ενεργοποίησή του άπτεται και διατάξεων του 1932. Αποτελείται «από τον πρόεδρο του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ακαδημίας Αθηνών και του πρυτάνεως ή του επέχοντος θέσιν πρυτάνεως του ΑΕΙ εις το οποίον ανήκει ο παραπεμπόμενος» (Ν. 249/1976). Η αναπλήρωση του παραπεμπόμενου στην προκειμένη διέπεται και από το θεσμικό πλαίσιο του 1982.

Το προηγούμενο διάστημα ήρθαν στο φως στοιχεία και για την απευθείας ανάθεση του προσεισμικού ελέγχου σχολικών μονάδων στο ΔΠΘ από την «πράσινη» διοίκηση της ΚΤΥΠ, έργο που -όπως η σίτιση- μοιράστηκε αναλόγως σε ημετέρους. Ακόμη, έχουν δημοσιευθεί καταγγελίες για τις πιέσεις που δέχονται τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ που αμφισβητούν τη σημερινή πρυτανική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέχεια η σύγκλητος του ΔΠΘ απάντησε χθες ότι “θεωρεί πλέον με βεβαιότητα ότι αναπτύσσεται μια ακατανόητη, αλλά εμφανής και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια αμφισβήτησης και υπονόμευσης της νόμιμα εκλεγμένης διοίκησης”.

Με Δελτίο Τύπου που έστειλε στα ΜΜΕ η πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κάνει γνωστή την πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη κ. Αθανασίου Καραμπίνη, ισχυριζόμενη το αναιτιολόγητο της απόφασης, αναφέροντας χαρακτηριστικά….

“Σας επισυνάπτουμε την προαναγγελθείσα από βήματος της Βουλής, από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καθηγητή κ. Αθανασίου Καραμπίνη, η οποία βασίσθηκε σε ένα αναιτιολόγητο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με στόχο να πλήξει τον Πρύτανη.

Ο Πρύτανης, σύμφωνα με το πόρισμα ‘κατηγορείται’ διότι η σύζυγός του το 2007 κατείχε μετοχές Ανώνυμης Εταιρείας φωτοβολταϊκών στην οποία μέτοχος ήταν και ο τότε Πρύτανης καθηγητής Κωνσταντίνος Σιμόπουλος. Με την απαράδεκτη όμως αιτιολογία, ότι ο κ. Σιμόπουλος κατείχε μετοχές και σε άλλη ΑΕ με συγγενή του παρόχου σίτισης, διώκεται σήμερα πειθαρχικά ο νυν πρύτανης για ένα ανύπαρκτο και κατασκευασμένο πειθαρχικό παράπτωμα χωρίς καν να ισχυρίζονται ότι πλήττεται το Δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, σε περιπτώσεις που βάναυσα πλήττεται το Δημόσιο συμφέρον με απώλεια εκατομμυρίων ευρώ και για τις οποίες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, το υπουργείο Παιδείας σε ουδεμία ενέργεια προέβη.

Αιδώς Αργείοι

Από την Πρυτανεία του ΔΠΘ”

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ