fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Στη Βουλή από τη Ν. Γκαρά τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας στον Έβρο

- Χορηγούμενη-

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για σοβαρά λειτουργικά και κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας στον Έβρο, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

Η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών έχει μεγάλη σημασία για την Περιφέρεια και συμβάλει στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και στη  στήριξη της τοπικής οικονομίας, της εργασίας, της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης, η Βουλευτής επισημαίνει την τραγική υποστελέχωσή του, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε όσους και όσες επιθυμούν να ενταχθούν σε προγράμματα νέων ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και σε επιχειρήσεις που αιτούνται να ενταχθούν σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, με αποτέλεσμα ταυτόχρονα να μη μπορεί να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας στην περιοχή.

Παράλληλα, σημειώνει η κα Γκαρά πως οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής πολιτικής οδήγησε στη δραστική μείωση των τμημάτων στην ΕΠΑΣ Αλεξανδρούπολης από επτά τμήματα σε μόλις δύο, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε δεκάδες καθηγητές και καθηγήτριες στην ανεργία. 

Υπογραμμίζει επίσης, την τραγική υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Η υπηρεσία βρίσκεται έρμαιο του νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος έχει θέσει σε στασιμότητα τη δυνατότητα στελέχωσής της την ώρα που η υγιεινή στην ασφάλεια και στην εργασία θα έπρεπε να είναι πρώτιστο μέλημα την περίοδο της πανδημίας.

Η Βουλευτής Έβρου, σημειώνει επιπλέον, ότι τα δύο καταστήματα Ε.Φ.Κ.Α που λειτουργούν, στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο, καλούνται να εξυπηρετήσουν το σύνολο του πληθυσμού αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους σε μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων προκειμένου να εξυπηρετηθούν, λόγω της μεγάλης έκτασης κυρίως σε μήκος του νομού. Επιπλέον, το κατάστημα της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζει σοβαρό κτηριακό πρόβλημα, όπου οι συνθήκες στο χώρο εργασίας είναι ασφυκτικές και εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας

Κλείνοντας η κα Γκαρά υπενθυμίζει, ότι έχει πολλές φορές επισημάνει την αποψίλωση του νομού από υπηρεσίες με ερωτήσεις και αναφορές που έχει καταθέσει στη Βουλή αναφορικά με το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων και καταστημάτων ΕΛΤΑ, καταστημάτων του τ. ΙΚΑ, του καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας, την υποστελέχωση των ΚΕΠ και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει για την επαρκή στελέχωση με προσωπικό των υποστελεχωμένων υπηρεσιών, ΟΑΕΔ και Σ.ΕΠ.Ε στον Έβρο, εάν είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου η ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών στον ακριτικό νομό που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (μεγάλο χιλιομετρικό μήκος και μεγάλη έκταση), για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, εάν υπάρχει προγραμματισμός για την στήριξη και ενίσχυση του ρόλου των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) μαθητείας του ΟΑΕΔ και σε ποιες παρεμβάσεις αναμένεται να προχωρήσει, ώστε να ανασταλεί η συνεχής αποψίλωση του νομού Έβρου από υπηρεσίες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Υπό κατάρρευση οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας στον Έβρο»

Σοβαρά λειτουργικά και κτηριακά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας στον Έβρο.

Ο ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης έχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής αρμοδιότητάς του, με πληθυσμό περίπου 85.000. Τεράστιες δυσκολίες ανακύπτουν σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε προγράμματα νέων ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και σε επιχειρήσεις που αιτούνται να ενταχθούν σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας στην περιοχή.

Παράλληλα, οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα από τις πολιτικές που ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Το αποτέλεσμα έπληξε βαρύτατα τις ΕΠΑΣ Αλεξανδρούπολης, καθώς από τα επτά τμήματα που λειτουργούσαν το 2020, φέτος λειτουργούν μόλις δύο. Άμεση ήταν και επίπτωση και σε όσους καθηγητές και καθηγήτριες απασχολούνταν στις ΕΠΑΣ, καθώς οδηγήθηκαν στην ανεργία.

Εικόνα κατάρρευσης και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) Αλεξανδρούπολης. Η υπηρεσία είναι σοβαρά υποστελεχωμένη και εμφανίζει αδυναμία να ανταποκριθεί στο σκοπό της, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν οι λιγοστοί υπάλληλοι. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι δύο υπάλληλοι καλούνται να καλύψουν τους νομούς Έβρου και Ροδόπης με έκταση 4.246 τ.χμ και 2.551 τ.χμ αντίστοιχα. Επιπλέον, ο νόμος Χατζηδάκη έχει θέσει σε στασιμότητα τη δυνατότητα στελέχωσης της υπηρεσίας, την ώρα που η υγιεινή στην ασφάλεια και στην εργασία θα έπρεπε να είναι πρώτιστο μέλημα την περίοδο της πανδημίας. 

Στο νομό Έβρου από τον Αύγουστο του 2021 λειτουργούν μόλις δύο καταστήματα Ε.Φ.Κ.Α. Το κατάστημα του Ε.Φ.Κ.Α Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζει σοβαρό κτηριακό πρόβλημα, όπου οι συνθήκες στο χώρο εργασίας είναι ασφυκτικές και εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας. Το επόμενο υποκατάστημα που λειτουργεί βρίσκεται σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων με έδρα το Διδυμότειχο, αφού το Τοπικό  Υποκατάστημα του φορέα στην Ορεστιάδα υποβαθμίστηκε σε Αποκεντρωμένο Τμήμα. Οι δύο αυτές υπηρεσίες καλούνται να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό του νομού που σε μήκος εκτείνεται πάνω από 150 χμ. και σε πλάτος φτάνει τα 100χμ, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους σε μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές την αποψίλωση των υπηρεσιών στο Έβρο με Ερωτήσεις και Αναφορές στη Βουλή αναφορικά με κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων και καταστημάτων ΕΛΤΑ, καταστημάτων του τ. ΙΚΑ, κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, υποστελέχωση των ΚΕΠ.  Οι κάτοικοι του ακριτικού νομού μας βιώνουν την πρωτοφανή εγκατάλειψη του κρατικού μηχανισμού και τις ολέθριες πολιτικές συρρίκνωσης και φτωχοποίησης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την περιφέρεια και την παντελή ύπαρξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Επειδή, η στελέχωση του ΟΑΕΔ θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση ανέργων και στην ομαλή ροή των προγραμμάτων αρμοδιότητάς του, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Επειδή, η λειτουργία των ΕΠΑΣ πρέπει να ενισχυθεί, καθώς οι ειδικότητές μαθητείας που παρέχονται είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας.

Επειδή, η ενίσχυση με προσωπικό του Σ.ΕΠ.Ε είναι απαραίτητη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας.

Επειδή, οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ στον Έβρο υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία και σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει για την επαρκή στελέχωση με προσωπικό των υποστελεχωμένων υπηρεσιών, ΟΑΕΔ και Σ.ΕΠ.Ε στον Έβρο;

2) Είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου η ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών στον ακριτικό νομό που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (μεγάλο χιλιομετρικό μήκος και μεγάλη έκταση), για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

3)Υπάρχει προγραμματισμός για την στήριξη και ενίσχυση του ρόλου των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) μαθητείας του ΟΑΕΔ;

4) Σε ποιες παρεμβάσεις αναμένεται να προχωρήσει, ώστε να ανασταλεί η συνεχής αποψίλωση του νομού Έβρου από υπηρεσίες;

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο