Σταύρος Βαβίας:”Απαιτείται Περιφερειακή αγροτική πολιτική για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου του Έβρου” (βίντεο)

Στο evros24.gr και στον δημοσιογράφο Σάκη Σταυρίδη παραχώρησε συνέντευξη ο Σταύρος Βαβίας, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση” του Χριστόδουλου Τοψίδη.

Όπως πάντα, χείμαρρος ο λόγος του, δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε καμία ερώτηση και ξεκαθάρισε ότι πιστεύει πως “η διοίκηση της Περιφέρειας πρέπει να είναι πολιτική και όχι κομματική”.

Χορηγούμενη

Ο Σταύρος Βαβίας, να θυμίσουμε, εκτός από περιφερειακός σύμβουλος, διετέλεσε και αντιπεριφερειάρχης αγροτικών θεμάτων, ενώ στις τελευταίες Εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην 6η τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στην ερώτηση γιατί δεν είναι σήμερα υποψήφιος στις Περιφερειακές εκλογές με την παράταξη που στηρίζει ο ΚΙΝΑΛ, απάντησε πως έκανε την επιλογή που θεώρησε πιο σωστή. Άλλωστε γι’ αυτή του την απόφαση, έχει ανασταλεί η η κομματική του ιδιότητα, οπότε “μετά τις εκλογές, όπως είπε, θα συζητήσουμε και θα δούμε ποιος έκανε λάθος”.

Λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας (Δρ. Γεωπόνος Δ.Π.Θ.), γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου του νομού και ειδικότερα του βορείου Έβρου, αφού δραστηριοποιείται στην Ορεστιάδα.

Για το λόγο αυτό άσκησε αυστηρή κριτική στην σημερινή διοίκηση της ΠΑΜΘ, στα αγροτικά θέματα. Ανέφερε τους αναδασμούς που ξεκίνησαν επί εποχής Γιαννακίδη και δεν προχώρησαν ούτε χιλιοστό, τη βιολογική κτηνοτροφία στην οποία δεν εντάχθηκε η Περιφέρεια, τη βιολογική γεωργία και τα χρήματα που κόπηκαν, τη μη παρέμβαση και διεκδίκηση στα Σχέδια βελτίωσης. “Υστερούμε γιατί χρειάζεται σωστή διαπραγμάτευση και η σημερινή διοίκηση της ΠΑΜΘ δεν την έκανε. Απαιτείται αγροτική πολιτική και σχεδιασμός διασύνδεσης του πρωτογενούς με τον δευτερογενή τομέα” σημείωσε.

Η επιλογή του να συστρατευθεί με την “Περιφερειακή Σύνθεση” που δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά, ενισχύθηκε από το πρόσωπο του Χριστόδουλου Τοψίδη. “Με έπεισε με το όραμά του για την Περιφέρεια, αλλά και όλα όσα πέτυχε ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου. Δεν είχε ασχοληθεί μέχρι σήμερα με τα κοινά, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα” επεσήμανε.

Ο Σταύρος Βαβίας, παραδέχθηκε πως η οπτική του για τα πολιτικά πράγματα άλλαξε από τη στιγμή που έγινε πατέρας μιας κόρης. “Ήταν συνειδητή η απόφασή μου να μείνω στον Έβρο και θα ήθελα το παιδί μου να μη μεγαλώσει στην φτωχότερη Περιφέρεια. Θα ήθελα το παιδί να μείνει εδώ και να μη μεταναστεύσει” τόνισε.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού που μαστίζει τον Έβρο. “Κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα χωριό, βλέπω όλο και λιγότερο κόσμο. Ωστόσο απέναντι η Τουρκία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο” σχολίασε.

Ο Σταύρος Βαβίας, αναφέρθηκε ακόμα στη διαχείριση των κρίσιμων στιγμών που περνάει ο νομός, όταν πλημμυρίζει το ποτάμι του Έβρου τονίζοντας πως μόνο με τη συνεργασία και των τριών χωρών (Ελλάδα Τουρκία, Βουλγαρία) μπορεί να λυθεί οριστικά το ζήτημα και η Περιφέρεια μπορεί να πιέσει να βρεθεί λύση μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Σταύρος Βαβίας: