fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σουφλί: Μόδα και μετάξι συγκεντρώνουν τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας

- Χορηγούμενη-

Το μετάξι αποδεικνύει περίτρανα σε περίοδο κρίσης ότι προϊόντα με προστιθέμενη αξία μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες σε παραγωγούς και μεταποιητές. «Το μετάξι θα μπορούσε να είναι η μοναδική καλλιέργεια της περιφέρειάς μας, προσδίδοντας στους παραγωγούς πολύ καλύτερο εισόδημα από αυτό που έχουν σήμερα», περιγράφει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Τσιακίρης, μεταξουργός, υπεύθυνος του Μουσείου Τέχνης Μεταξιού Τσιακίρη στο Σουφλί, που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Tourism Awards 2018, στην κατηγορία «Διασύνδεση του τουρισμού με άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας».

Η βράβευση συμπίπτει με τα 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου και αποτελεί δικαίωση. «Επιπλέον, συμβάλλει στην προσπάθειά μας να προβάλουμε το σουφλιώτικο μετάξι και τον τόπο μας μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις, ιδιαίτερα μέσα από δράσεις του Μουσείου». Ο κ. Τσιακίρης τονίζει ότι η προσπάθεια συνεχίζεται όλο τον χρόνο, με ενημερώσεις και σεμινάρια σε σχολές, φορείς και σχεδιαστές, είτε πρόκειται για καταξιωμένους, όπως ο Γιάννης Τσεκλένης, είτε για ανερχόμενους.

«Στο πρόσφατο μεγάλο σόου μόδας Athens Xclusive Designers Week, που φιλοξενήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, συμμετείχαν τουλάχιστον έξι πελάτες μας, σχεδιαστές, που προμηθεύονται υφάσματα από το Σουφλί», αναφέρει ως παράδειγμα εξωστρέφειας, σημειώνοντας μάλιστα ότι, λόγω κρίσης, στη μόδα και το design στρέφονται και αρχιτέκτονες. «Στο Μουσείο παρουσιάζουμε στον επισκέπτη την τέχνη του μεταξιού, την ιστορία, από την παράδοση μέχρι και τη σύγχρονη τεχνολογία».

Χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά

Ο κ. Τσιακίρης θεωρεί εξαιρετική χρονική συγκυρία την παρούσα, χάρη στο πρωτόγνωρο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την ανάδειξη του μεταξιού και του Σουφλίου, όπως και από την αντιπολίτευση. «Είναι η καταλληλότερη στιγμή να αξιοποιήσουμε ως Σουφλιώτες αυτό το ενδιαφέρον, παράλληλα με αυτό των υπηρεσιών».

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μετάξης «Η Χρυσαλίδα», αναφέρεται σε συνεργασία που προέκυψε μέσα από γνωριμία με δημοσιογράφους και την προϊσταμένη του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών που οδήγησε τον Αύγουστο στην επίσκεψη Σουηδέζας δημοσιογράφου και σχεδιάστριας. Οι συγκεκριμένες ερεύνησαν την περιοχή και τις προοπτικές συνεργασίας και ακολούθως προέκυψε ενδιαφέρον από τη Σουηδία και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης. «Τον περασμένο Νοέμβρη, πολυμελής αποστολή Σουηδών, ανάμεσά τους τρεις καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών, επισκέφθηκαν το Σουφλί. Βαδίζουμε στον σχεδιασμό ενός προγράμματος μεταξύ του σουηδικού Πανεπιστημίου και του Σουφλίου, το οποίο ονομάστηκε “Μετάξι-Σουφλί-Στοκχόλμη”. Στα τέλη καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί το πρώτο summer camp, όπου Σουηδοί καθηγητές θα διδάξουν σε Έλληνες και Σουηδούς φοιτητές το σουηδικό design, ενώ θα αναπτύξουν συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών», περιγράφει στην «ΥΧ».

Και εργαστήριο υφάσματος στα σκαριά

Θεωρώντας τον Έβρο «αρχή της Ελλάδας», ο κ. Τσιακίρης τονίζει ότι πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο την δύναμη του μεταξιού και την έλλειψη που υπάρχει στην Ευρώπη. «Η περιοχή μας μπορεί να εξελιχθεί σε μοναδικό σημείο συνάντησης ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που ενδιαφέρονται για το design και το μετάξι». Στη διάρκεια των δεκαήμερων Γιορτών Μεταξιού, που ξεκινούν στις 20 Ιουνίου θα φιλοξενηθεί ένα textile laboratory, μέσω προγράμματος. «Επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη που ασχολούνται με τη δημιουργική κλωστοϋφαντουργία θα έρθουν στην περιοχή. Το πρωί θα επισκέπτονται βιοτεχνίες και μουσεία και το απόγευμα θα πραγματοποιούνται εργαστήρια». Το έργο αποτελεί συνεργασία της «Χρυσαλίδας» με τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Έτοιμου Ενδύματος Αθήνας.

 

Μαρία Αμπατζή

- Χορηγούμενη-
πηγηypaithros.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο