fbpx
17.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Σχέδια για μεταποίηση πατάτας από την ΕΑΣ Δράμας

- Χορηγούμενη-

Με επιτυχία έκλεισε τον πρώτο χρόνο η νέα διοίκηση της ΕΑΣ Δράμας, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ταυτότητας για όλα τα προϊόντα που διαχειρίζεται (πατάτα, σιτηρά, ηλίανθο). «Οι παραγωγοί χρειάζεται να καταλάβουν ότι μόνο με τη δημιουργία προϊόντων ταυτότητας μπορούν να διαφοροποιηθούν οι τιμές», τονίζει ο πρόεδρος, Γιάννης Κεσκίνογλου, στην «ΥΧ».

Δημιούργησαν, μέσα σε έναν μήνα, την Ομάδα Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου, αναδεικνύοντας την ολοκληρωμένη διαχείριση του προϊόντος και τώρα επιχειρούν να δημιουργήσουν Ομάδα Παραγωγών καλαμποκιού ή σιτηρών, για να μειώσουν τους μεσάζοντες και να κερδίσουν την αξία των προϊόντων τους, διαμορφώνοντας οι ίδιοι την τιμή. Επισημαίνει ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Αποφασισμένοι

Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν απέναντί τους αθρόες εισαγωγές «αβάφτιστων» προϊόντων, επί παραδείγματι από τη Βουλγαρία, και βιώνουν αθέμιτο ανταγωνισμό και στα σιτηρά. «Οι έμποροι καθορίζουν την τιμή για τα σιτηρά με βάση το πόσο κοστίζει το μαλακό και το σκληρό στη Βουλγαρία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που παρασκευάζουν αλεύρι δεν αναφέρουν ότι είναι από βουλγάρικο αλεύρι και σιτάρι», περιγράφει, τονίζοντας ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Η ΕΑΣ Δράμας διαχειρίζεται περίπου 2.500 τόνους σιταριού, αλλά δυστυχώς οι τιμές είναι χαμηλές. Στο μαλακό σιτάρι, η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 13-14 λεπτά και στο σκληρό δεν άνοιξε ακόμη.

Η Ένωση επιχειρεί να αναδείξει το προϊόν στοχεύοντας οι αλευροβιομήχανοι ν’ αγοράζουν ελληνικό σιτάρι, ώστε δικαίως να ονομάζουν ελληνικό το παραγόμενο αλεύρι. Δηλώνει πως θα έρθουν σε ρήξη με εταιρείες που βαφτίζουν ελληνικό αλεύρι παρασκευασμένο από εισαγόμενο σιτάρι. «Θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες μέσω του ΥΠΑΑΤ για την αναγραφή προέλευσης της πρώτης ύλης», τονίζουν.

Στο καλαμπόκι, η παραγωγή ανέρχεται περίπου σε 6.000-7.000 τόνους και η τιμή επίσης καθορίζεται από τα γειτονικά κράτη, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Στον ηλίανθο οι ποσότητες προσδιορίζονται στους 3.000 τόνους και οι παραγωγοί έχουν συμβολαιακή γεωργία.

Μεταποίηση

Στο Μέτρο 9 έγινε δεκτή η αίτηση Στήριξης Νεοσύστατης Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ Δράμας «Εμπορία Πατάτας Νευροκοπίου ΙΚΕ», με δημόσια ενίσχυση 419.066 ευρώ. Ο πρόεδρος εξηγεί ότι το ποσό διαμορφώθηκε με βάση τον τζίρο της πενταετίας. Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του ποσού περιλαμβάνει: Αναβάθμιση συσκευαστηρίου, εκσυγχρονισμό, προβολή, διαφήμιση. «Παραγγείλαμε δυο μηχανές συσκευαστικές, προχωρούμε σε ενεργειακή μόνωση στο συσκευαστήριο, πραγματοποιήσαμε συντήρηση ψυγείου». Η ύπαρξη ψυγείου επιτρέπει στην πατάτα να διατηρεί υψηλή ποιότητα για αρκετό χρονικό διάστημα και στους καλλιεργητές να διαπραγματευτούν την τιμή.

Τα όνειρα των παραγωγών βρίσκουν διέξοδο στα σχέδια της ΕΑΣ να καταθέσει πρόταση στο ΕΣΠΑ για μια μεγάλη επένδυση σχετική με τη μεταποίηση της πατάτας ώστε να προστεθεί στη συσκευασία, την τυποποίηση και την προώθηση, πολλαπλασιάζοντας την αξία της. «Η ΕΑΣ θα διακινεί τα επόμενα χρόνια πάνω από το 50% της παραγωγής πατάτας Νευροκοπίου», δηλώνει με σιγουριά.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο