fbpx
18 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Ρίψεις εμβολίων κατά της λύσσας στον Έβρο από τις 3 έως στις 5 Απριλίου 2019

- Χορηγούμενη-

Σε εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ:Ψ0254653ΠΓ-ΦΕΩ), σας ενημερώνουμε για την έναρξη της εαρινής καμπάνιας 2019 του προγράμματος εμβολιασμού της άγριας πανίδας κατά του ιού της Λύσσας που πραγματοποιείται με από αέρος ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων.

Οι ρίψεις στον Έβρο θα ξεκινήσουν στις 3-4-2019 και θα ολοκληρωθούν στις 5-4-2019 με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, καλύπτοντας όλη σχεδόν της έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου σύμφωνα με τον συνημμένο χάρτη.

H διασπορά των δολωμάτων θα διενεργηθεί στους χώρους διαβίωσης των ζώων στόχων και δεν θα διενεργηθεί εμβολιασμός σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

- Χορηγούμενη-

Το εμβόλιο δόλωμα περιέχει:

Μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου μέσα σε ένα περίβλημα, ελκυστικό για την αλεπού, που περιέχει τετρακυκλίνη ως δείκτη εμβολιασμού (χρωματισμός των δοντιών του ζώου)

Φέρει αυτοκόλλητο με εμφανή προειδοποίηση, ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ – ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ και το τηλέφωνο 210-5212054 του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

Σε περίπτωση εύρεσης ενός δολώματος:

  • Μην το αγγίζετε, μην το καταστρέφετε και αποφύγετε κάθε επαφή με αυτό

  • Για να απομακρύνετε ένα δόλωμα από μία κατοικημένη περιοχή, χρησιμοποιείστε πλαστικά γάντια μιας χρήσης ή μια πλαστική σακούλα, τοποθετήστε το σε σημείο όπου κανένα ζώο ή άνθρωπος δεν έχει πρόσβαση και καλέστε άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

  • Απευθυνθείτε στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Τηλ.: 25513-57190/-191/-189/-187)

Κατά λάθος επαφή με το εμβόλιο –δόλωμα:

Κίνδυνος για τον άνθρωπο υπάρχει μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος, έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, με. τραύματα , το στόμα ή τα μάτια.

Εάν από ατύχημα ή από λάθος έρθετε σε επαφή με το εμβόλιο- δόλωμα, προβείτε άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο, Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά χρησιμοποιείστε οινόπνευμα ή ιώδιο. Επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Τηλ.: 2551355327/-328) και τον γιατρό σας.

Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα.

Αν είχατε επικίνδυνη επαφή με το υγρό του δολώματος, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια παίρνοντας το εμβόλιο με μια πλαστική σακούλα για να το επιδείξετε στον γιατρό.

Αν κάποιο κατοικίδιο ή παραγωγικό ζώο (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο κ.α.) βρει ένα δόλωμα μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε από το στόμα του γιατί το ίδιο δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο, απλά προτρέψτε το ζώο να το αφήσει.

Στην περίπτωση που το δόλωμα έχει καταναλωθεί ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, προσπαθήστε φορώντας γάντια, να πλύνετε την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου µε νερό και σαπούνι και μην έρθετε σε επαφή µε το ζώο, µε γυμνά χέρια, για τουλάχιστον µία ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr) ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή (Νοσήματα Λοιμώδη Νοσήματα Ζωονόσοι Λύσσα) επίσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης (http://www.minagric.gr/, στη διαδρομή (Πολίτης Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο Λύσσα).

 entipo_lissas160913
entipo_lissas_paidia160913

- Χορηγούμενη-

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

Αθ. Τσώνης: «Το Υπ. Τουρισμού ποτέ δεν προχώρησε σε κατηγοριοποίηση της...

Το γεγονός ότι το Υπουργείο Τουρισμού ποτέ δεν προχώρησε επίσημα σε κατηγοριοποίηση τωννήσων Σαμοθράκης και Θάσου ως προς την επικινδυνότητά τους, υπογράμμισε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΑΜΘ, Αθανάσιος Τσώνης. Αναλυτικότερα, ο κ. Τσώνης επεσήμανε ότι έγινε διαρροή των προσωπικών δεδομένων που ζήτησε το Υπουργείο Υγείας με στόχο να ενισχύσει τις μονάδες υγείας στα νησιά, δεδομένα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για μικροπολιτικούς σκοπούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -
error: Content is protected !!