fbpx
5.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Πότε καταθέτουν στην ΕΔΕ Κούκλατζης- Μητρετώδης για την τουρκική ενέδρα

- Χορηγούμενη-

Την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα επιστρέψουν στην μονάδα τους, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ημέρα που θα δώσουν την πρώτη επίσημη (πιθανότατα ένορκη) κατάθεσή τους, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης για όλα όσα συνέβησαν την 1η Μαρτίου στην ελληνοτουρκική μεθόριο και τους οδήγησε για 5,5 μήνες στις φυλακές της Τουρκίας.

Η κατάθεσή τους θεωρείται κομβική για την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Έρευνας που διατάχθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες της σύλληψής τους από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη προκειμένου να φωτιστούν επαρκώς οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή, όπως σημειώνει και σε σχετική ανάρτησή του το onalert.gr.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει με δηλώσεις του στις 8 Αυγούστου ότι «Ήταν προσχεδιασμένη επιχείρηση με εντολή Ερντογάν. Γι’ αυτό μίλησα από την αρχή για ομηρία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, είχαν εντολή από τον ίδιο τον Ερντογάν να κάνουν μια τέτοια κίνηση προκειμένου να ετοιμάσουν το περιβάλλον για την συναλλαγή, δηλαδή την ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που πέρασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα».

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η επιχείρηση δεν έγινε τυχαία μέσα σε ένα βράδυ».

Τώρα, η κατάθεση των στρατιωτικών θα γίνει ενώπιον επιτροπής την οποία θα απαρτίζουν εξειδικευμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ακολουθηθεί διαδικασία που περιλαμβάνει την υποβολή συγκεκριμένου, δομημένου ερωτηματολογίου, πάνω και στα στοιχεία που ήδη έχουν συγκεντρωθεί από την μέχρι στιγμής έρευνα που διενήργησε ο Γενικός Επιθεωρητής του Στρατού, όπως έγραψε και το onalert.gr.

Οι δυο Έλληνες Στρατιωτικοί ήδη έχουν περιγράψει στον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα

Ήταν ενδεικτικά τα στιγμιότυπα του βίντεο που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προς τη Θεσσαλονίκη και το οποίο κατά τρόπο απαράδεκτο δημοσιοποιήθηκε.

Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης με παραστατικές κινήσεις χάρασσε με το δάχτυλο του πάνω στο διάδρομο, την κατεύθυνση που ακολούθησαν, δίνοντας μια εικόνα της περιοχής, με την χαρακτηριστική κίνηση του χεριού του αναφορικά με το ύψος του χιονιού και την απώλεια της σήμανσης.

Ολα αυτά είναι για το «θεαθήναι» και επιεικώς απαράδεκτα, τα οποία απλά ικανοποιούσαν τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η συζήτηση δεν υπέκρυπτε σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας την πρόθεση ή την σπουδή για τη λήψη λεπτομερειών για το περιστατικό που τους έστειλε για πεντέμισι μήνες στις φυλακές της υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης. Αλλά το κακό έχει γίνει.

Αντίθετα στόχο είχε να καθησυχάσει και να αποφορτίσει τους δυο στρατιωτικούς, οι οποίοι τόσο κατά τη διάρκεια της κράτησης τους, όσο και τώρα δεν παραλείπουν να εκφράζουν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καριέρα τους.

Από την άλλη εξίσου κρίσιμο θεωρείται η αξιοποίηση των στοιχείων που μπορούν να εξαχθούν από την κράτησή τους στις φυλακές της Τουρκίας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο