fbpx
18 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνεις για να μη βλάπτεις την καρδιά

- Χορηγούμενη-

Η κατανάλωση αλατιού με μέτρο είναι ασφαλής για την υγεία της καρδιάς σας, σύμφωνα με νέα μελέτη του καναδικού πανεπιστημίου Μακ Μάστερ.

Το υπερβολικό αλάτι είναι βλαβερό, αφού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και νεφροπάθειας. Από την άλλη, όμως, και το πολύ λίγο μπορεί επίσης να μην είναι καλό, αφού αντίστοιχα μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τους Καναδούς ερευνητές, σε έρευνα που έκαναν σε συνολικά 21 χώρες και 255 κοινότητες σε πέντε ηπείρους, διαπίστωσαν ότι το νάτριο δεν συνδέεται με σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις ή θνησιμότητα. Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 94.000 ανθρώπους σε υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος για ένα μέσο χρονικό διάστημα οκτώ ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 35 έως 70 ετών, πιθανοί υποψήφιοι για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

- Χορηγούμενη-

Στο 80% των χωρών οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3 έως 5 γραμμάρια νατρίου (δηλαδή περίπου 2,5 κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα. Αλλά μόνο στο υψηλότερο επίπεδο αυτής της κλίμακας κάθε επιπλέον γραμμάριο νατρίου συσχετίστηκε με αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης των 3 χιλιοστομέτρων υδραργύρου (mm / Hg-αριθμός που αντανακλά την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία όταν η καρδιά χτυπάει).

Η πρόσληψη νατρίου συνδέθηκε με σημαντικά καρδιαγγειακά επεισόδια μόνο σε κοινότητες όπου οι μισοί άνθρωποι κατανάλωναν τουλάχιστον 5,75 mg την ημέρα. Αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, η σχέση δεν ήταν στατιστικά σημαντική κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οφείλονταν στην τύχη.

«Εκτός της Κίνας, οι περισσότερες κοινότητες εμπίπτουν σε αυτό το εύρος 3 με 5 γραμμάρια ανά ημέρα. Σε αυτό το μέτριο εύρος δεν βρίσκουμε σχέση μεταξύ νατρίου και οποιουδήποτε κλινικού αποτελέσματος ή θνησιμότητας. Βεβαίως, πρέπει να στοχεύσουμε σε κοινότητες όπως της Κίνας, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα νατρίου, αλλά στις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου, οι οποίες ως επί το πλείστον βρίσκονται ήδη σε μέτρια επίπεδα, μια περαιτέρω μείωση του νατρίου στην πραγματικότητα μπορεί ακόμα και να προκαλέσει βλάβη», ανέφερε σχετικά ο καθηγητής Άντριου Μέντερ.

Η ομάδα μελέτης διαπίστωσε, επίσης, ότι σε όλες τις χώρες ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων μειώθηκε καθώς η πρόσληψη καλίου αυξήθηκε. Πλούσια σε κάλιο τρόφιμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, οι πατάτες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση λιγότερων από 2 γραμμάρια νατρίου, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, ως προληπτικό μέτρο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά υπάρχουν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία όσον αφορά στα βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία που επιτυγχάνονται από τα άτομα που ακολουθούν αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς προκαλεί την υψηλή αρτηριακή πίεση, η θεωρία είναι ότι όταν καταναλώνουμε πολύ νάτριο, το σώμα μας πρέπει να κρατά επιπλέον νερό για να «ξεπλένει» το αλάτι από το σώμα. Αυτό το πρόσθετο νερό επιβαρύνει την καρδιά, αυξάνοντας την ποσότητα του υγρού που πρέπει να αντλείται μέσω του σώματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Αλεξανδρούπολη: Μαθητές διαδηλώνουν για τις μάσκες στα σχολεία (βίντεο)

Διαμαρτυρία και πορεία κατά των μασκών στα σχολεία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης.

Αχαρτογράφητος Έβρος: Τα Πετρωτά (φώτο+βίντεο)

Τα Πετρωτά είναι χωριό του Νομού Έβρου και ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Ορεστιάδας. Δημιουργήθηκαν γύρω στο 1530 από Έλληνες που μετακόμισαν εκεί από την Ήπειρο και τη Μάλτα ενώ στη δεκαετία του 1970 μεγάλο μέρος των κατοίκων από τα Πετρωτά μετανάστευσαν στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα, το χωριό έχει περί τους 120 κατοίκους.
- Χορηγούμενη -