fbpx
17.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί για το νέο αδελφάκι

- Χορηγούμενη-

Η άφιξη ενός νέου μωρού στην οικογένεια μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές.

Οι γονείς ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια για την προετοιμασία, αλλά και μετά το μωρό καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της προσοχής τους. Όλη αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη για τα μεγαλύτερα αδέλφια. Είναι φυσιολογικό να αισθάνονται ζήλια προς το νεογέννητο και να μην ξέρουν πώς να χειριστούν τη νέα κατάσταση. Στο χέρι σας είναι να λύσετε το όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς καλό είναι να μην ανακοινώσετε αμέσως την εγκυμοσύνη στο παιδάκι σας, αφενός γιατί στην αρχή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μιας αποβολής και δεν υπάρχει λόγος να βάλετε το παιδί σε αυτή τη διαδικασία, και αφετέρου ο χρόνος για το παιδί μετράει διαφορετικά και η αναμονή θα του φανεί ατελείωτη.

Χειριστείτε λοιπόν το θέμα ανάλογα με την ηλικία του:

Έως 2 ετών:

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν θα καταλάβουν και πολλά πράγματα για το τι σημαίνει να έχεις ένα νέο αδερφάκι. Ωστόσο, προσπαθήστε να του μιλάτε όσο το δυνατόν περισσότερο για το «νέο μωρό» για να αισθανθεί τον ενθουσιασμό σας. Δεν θα μπορεί να καταλάβει γιατί είστε τόσο ενθουσιασμένοι, αλλά με αυτή σας τη συμπεριφορά θα του μεταδώσετε το συναίσθημα.

Μπορείτε επίσης να διαβάζετε μαζί εικονογραφημένα βιβλία. Τουλάχιστον έτσι το παιδί σας θα εξοικειωθεί με λέξεις όπως «αδελφή», «αδελφός» και «νέο μωρό». Επίσης, όταν επιστρέψετε με το μωρό στο σπίτι, για να κάνετε πιο ιδιαίτερη τη στιγμή εκείνη, μπορείτε να δώσετε ένα δωράκι στο μεγαλύτερο σας παιδάκι λέγοντας του ότι είναι κάτι μικρό από το αδερφάκι του.

Έως 4 ετών:

Σε αυτή την ηλικία, το παιδί είναι πολύ δεμένο με τους γονείς του και ενδεχομένως να αισθανθεί ότι απειλείται από την έλευση του νέου μωρού. Μερικές προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην προσαρμογή είναι:

Για να νιώσει τρυφερά απέναντι στο νέο μωρό αφήστε το να ακουμπάει την κοιλιά σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για να νιώσει το έμβρυο να κλωτσάει. Επίσης ετοιμάστε μαζί το παιδικό δωμάτιο και ζητήστε του να σας βοηθήσει σαν μεγαλύτερο που είναι. Πηγαίνετε για παράδειγμα μαζί για ψώνια και αγοράστε την προίκα του μωρού.

Να είστε ειλικρινείς. Πείτε του ότι ναι μεν το νέο μωρό θα είναι χαριτωμένο, αλλά τουλάχιστον τον πρώτο καιρό θα χρειάζεται προσοχή, θα κλαίει και θα πρέπει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας να το ταΐζετε και να το αλλάζετε και ότι θα μπορεί να βοηθήσει. Πράγματι, αφήστε το να σας βοηθάει στο μπάνιο του μωρού πλένοντας τα χεράκια ή τα ποδαράκια του. Επίσης, μπορεί να αναλάβει να σπρώχνει το καροτσάκι του.
Επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας μαζί με το παιδί ώστε να έχει την ευκαιρία να ακούσει τον χτύπο της καρδιάς του μωρού και να το δει στον υπέρηχο.
Χαρίστε του μια κούκλα-μωρό έτσι ώστε να εξοικειωθεί με την ιδέα και να μπορέσει να φροντίσει το αδερφάκι που έρχεται.

Προσπαθήστε όσο γίνεται να κρατήσετε την ρουτίνα του παιδιού σταθερή τις ημέρες/εβδομάδες πριν και μετά την γέννα. Εάν εκπαιδεύσετε το μεγαλύτερο σας παιδί όσον αφορά την χρήση της τουαλέτας κάντε το αρκετές εβδομάδες πριν την γέννα ή αναβάλλετέ το για λίγο.

Προετοιμάστε το παιδί σας για την περίοδο που θα είστε στο μαιευτήριο. Εξηγήστε του ότι θα είστε πίσω σε λίγες μέρες μαζί με το αδερφάκι του.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης προσπαθήστε να μην κουράζεστε με άλλες δραστηριότητες για να μπορείτε να αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια στο παιδάκι σας. Διαβάστε μαζί, παίξτε μαζί, ακούστε μουσική ή απλά συζητήστε. Δείξτε του ότι το αγαπάτε το ίδιο και περισσότερο και ότι θέλετε να κάνετε πράγματα μαζί.
Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένεια σας να περνάνε χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί όταν έρθουν να δουν το νέο μωρό. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει ξεχωριστό.

6 ετών+:

Παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών συνήθως δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από το νέο μέλος. Μπορεί ωστόσο να δυσανασχετήσουν επειδή η προσοχή των γονέων πλέον θα μοιράζεται. Για να το προετοιμάσετε κατάλληλα ανακοινώστε του την εγκυμοσύνη την ίδια περίοδο που θα αρχίσετε να το γνωστοποιείτε σε φίλους και οικογένεια. Έτσι, θα έχετε όλο το χρόνο μπροστά σας για να το προετοιμάσετε κατάλληλα.

Εάν είναι δυνατόν αφήστε το σας επισκεφτεί στο μαιευτήριο για να γνωρίσει πρώτο το νέο του αδερφάκι. Όταν πια θα έρθετε με το μωρό στο σπίτι κάντε το να αισθανθεί ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του μωρού. Τέλος, όταν το μωρό κοιμάται μην ξεχνάτε να αφιερώνετε χρόνο στο μεγαλύτερο και να κάνετε δραστηριότητες μαζί.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο