Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου, 2026
5.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΠώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την Καθαρά...

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα

Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα (23 Φεβρουαρίου 2026) παρέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, χωρίς άλλη προσαύξηση, δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%.

Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρο 2 παρ. 3 Ν.Δ. 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κανονισμού εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου, τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται για την εργασία τους προσαύξηση μισθού 1/25 οι υπάλληλοι και ένα επιπλέον ημερομίσθιο οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, με την προσαύξηση 75% των αποδοχών τους.

Στοιχεία των ΣΣΕ που είναι σε ισχύ, καθώς και κωδικοποιήσεις συλλογικών ρυθμίσεων, μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του ΟΜΕΔ στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.omed.gr/el/syllogikes-rythmiseis

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αεροπορική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Γερμανίας: «Ρεαλιστική δυνατότητα» σύμφωνα με τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Έβρου

Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Έβρου επισκέφθηκε τον Αερολιμενάρχη του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος»,...

Χαμός στο Καρναβάλι Τυχερού 2026: Παρέλαση, Δάντης live και Κούλουμα στη λίμνη — Όλο το πρόγραμμα

Σε ρυθμούς αποκριάς μπαίνει το Τυχερό, με το Καρναβάλι 2026 να επιστρέφει πιο δυναμικό...

Συγκίνηση στο Παιδαγωγικό Τμήμα ΔΠΘ για την απώλεια της καθηγήτριας Μαρίας Βεργέτη

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη...

Ετήσια εκδήλωση Ιατρικού Συλλόγου Έβρου: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, βραβεύσεις φοιτητών και αφυπηρετήσαντων ιατρών

Με μεγάλη συμμετοχή και σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026, στο...

Παρόμοια