fbpx
12 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Περιοδεία του ΚΚΕ σε Έβρο και Ροδόπη: Άμεση η ανάγκη για έργα προστασίας του λαού από τις πλημμύρες (VIDEO – ΦΩΤΟ)

- Χορηγούμενη-

Τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων που δεν θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία του λαού διαπίστωσαν τα μέλη του κλιμακίου της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ που περιόδευσε την Πέμπτη στον Έβρο και τη Ροδόπη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Με βάση τις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι «μη επιλέξιμα», γιατί δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

- Χορηγούμενη-1

Πέρα από τις μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ υπολογίζονται σε περίπου 65 χιλιάδες στρέμματα στον Έβρο και άλλες περίπου 30 χιλιάδες στη Ροδόπη, οι πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια, ενώ κινδύνευσαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Με βάση τις πρώτες δηλώσεις, τουλάχιστον 2.000 είναι οι απώλειες αιγοπροβάτων μονάχα στη Ροδόπη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σουφλί

Ιδιαίτερα έντονα δοκιμάστηκαν οι κάτοικοι οικισμών του Σουφλίου, το οποίο και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκεί ήδη έχουν καταγραφεί 38 σπίτια μη κατοικήσιμα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής.

- Χορηγούμενη-

Στις λάσπες σπίτια και καλλιέργειες

Στο Μικρό Δέριο όλα τα σπίτια του χωριού καλύφθηκαν από τα νερά, ενώ στη Λυκόφη 11 οικογένειες είδαν τα νοικοκυριά τους να χάνονται στις λάσπες. Η παμπάλαια γέφυρα του Δερίου, μιας δημοτικής ενότητας που καλύπτει το 1/10 του νομού Έβρου με 2.000 κατοίκους είχε καλυφθεί εντελώς από τα νερά την Τρίτη, αποκόπτοντας τη σύνδεση με τη περιοχή.

Ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ή μεταφοράς ασθενών χρειάστηκε να να κάνουν παράκαμψη μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων για να παρέχουν βοήθεια στους κατοίκους.

Οι ζημιές στον Έβρο εντοπίζονται ωστόσο σε ολόκληρο το μήκος του νομού, σε περιοχές όπως ο Πόρος Φερρών, όπου και στον χείμαρρο της Μάνθιας είναι βουλωμένη η συμβολή του με τον Έβρο. Ακόμα, ζημιές σημειώθηκαν μεταξύ άλλων σε εκτάσεις στον Προβατώνα, στον κάμπο της Ορεστιάδας και του Τυχερού, στην Κορνοφωλιά, όπου το νερό σε θερμοκήπια έφτασε στο 1,5 μέτρο ύψος και στο Ορμένιο. Μεγάλες είναι οι καταστροφές κατά μήκος του Ερυθροπόταμου από το χωριό Πολιά μέχρι και το Διδυμότειχο.

Η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στο οποίο συμμετείχαν ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του Κόμματος, Γιάννης Δελής και ο γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Διονύσης Κλάδης, πραγματοποίησε από το πρωί συναντήσεις με παράγοντες της τοπικής διοίκησης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, ενώ επισκέφθηκε και ορισμένες από αυτές για να συζητήσει με τους κατοίκους.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, και τους δημάρχους Ορεστιάδας, Σουφλίου και Μαρώνειας – Σαπών, Βασίλη Μαυρίδη, Παναγιώτη Καλακίκο και Ντίνο Χαριτόπουλο αντίστοιχα.

Στην τηλεδάσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, ο Γιάννης Δελής ενημερώθηκε πως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στη περιοχή, παρά το πέρασμα της κακοκαιρίας, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες αυξημένη παροχέτευση υδάτων από τα φράγματα της Βουλγαρίας, που μπορεί να οδηγήσει σε υπερχείλιση του Έβρου.

Σε δήλωσή του μετά την συνάντηση ο Γιάννης Δελής τόνισε ότι πρέπει γρήγορα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών ώστε άμεσα να δοθούν οι αποζημιώσεις, ενώ επισήμανε την ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων και την υλοποίησή τους.

Ο Γ. Δελής ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου στην Ορεστιάδα, τονίζοντας ότι θέση του ΚΚΕ είναι να κλείσουν όλες αυτές οι δομές και τα hot spots. Πρόσθεσε ότι αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι θα πρέπει να φιλοξενηθούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε ανοιχτές δομές και πολύ σύντομα αφού λάβουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα να πάνε στον τόπο που επιθυμούν.

Υποστελεχωμένες υπηρεσίες και επικίνδυνες υποδομές

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης το κλιμάκιο πως οι αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας και των παραποτάμιων δήμων βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν τη στάθμη του ποταμού, η οποία όπως είπε θα είναι σταθερή για τις επόμενες 36 ώρες (από το πρωί της Πέμπτης).

Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού της Περιφέρειας για την εκπόνηση μελετών για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, τα οποία στην περιοχή του Έβρου καθυστερούν δραματικά να υλοποιηθούν. Αρκετές δημόσιες υποδομές πλέον είναι επικίνδυνες, όπως το 7ο Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας το οποίο είναι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε ρέμα.

Την εικόνα της υποστελέχωσης μετέφερε και ο δήμαρχος Σουφλίου, καθώς είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο τρεις μηχανικοί του δήμου διαθέσιμοι για να προχωρήσουν οι καταγραφές των ζημιών. Επίσης, το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε πως υπάρχουν χείμαρροι στη περιοχή του Σουφλίου, ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο, όπως αυτός της Μάνδρας, που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών, ενός δήμου όπου τουλάχιστον 60 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα από τις πλημμύρες και οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη νέα απότομη επιδείνωση του καιρού που οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν πως θα πλήξει τη περιοχή, τη συζήτηση απασχόλησαν μεταξύ άλλων οι συνολικότερες αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων πέρα από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος μετέφερε τις ανησυχίες του για την πρόχειρη αποκατάσταση του αναχώματος του Παμφόρου, από όπου και πέρασε ο αγωγός TAP.

Άμεση η ανάγκη έργων προστασίας του λαού

Από την πλευρά του Κόμματος, ο Γιάννης Δελής τόνισε μεταξύ άλλων στις συναντήσεις την ανάγκη να υπάρξει εκ νέου συνολικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής θωράκισης τόσο της Ροδόπης όσο και του Έβρου, καθώς μεγάλο κομμάτι των αναχωμάτων του ποταμού είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’50, και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, πράγμα που επιβεβαιώνουν και τα αλλεπάλληλα πλημμυρικά φαινόμενα που απειλούν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων.

Παρατημένοι οι πλημμυροπαθείς στην ΚομοτηνήΠαράλληλα, το μεσημέρι της Πέμπτης, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κομοτηνής με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Λεβέντη, επισκέφθηκε το χωριό Μαυρομάτι του Δήμου Κομοτηνής, όπου αναδείχθηκε η ολιγωρία της δημοτικής αρχής στην στήριξη των πλημμυροπαθών. Μέχρι τη στιγμή εκείνη καμία καταγραφή δεν είχε γίνει στα 12 κατεστραμμένα από τις πλημμύρες σπίτια, πράγμα που προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων.

Ακολούθησε τηλεφωνική παρέμβαση του εκλεγμένου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμαρχο, απαιτώντας την άμεση καταγραφή των ζημιών και την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης και προσωρινής στέγης για τους πλημμυροπαθείς.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ