fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παρεμβάσεις – τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

- Χορηγούμενη-

Από τις πρόσφατες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ξεχωρίζουμε ορισμένα ζητήματα που ανέδειξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης .

Με σχετική ερώτησή μας το συμβούλιο συζήτησε το αίτημα των συμβασιούχων κοινωφελούς εργασίας των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον επόμενο μήνα.

Τελικά ΜΟΝΟ μετά τη μαζική παρουσία και παρέμβαση των εργαζομένων το ΔΣ αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η λήξη της σύμβασής τους θα αφήσει σοβαρά κενά σε όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αναδείξαμε την ομηρία των ελαστικών μορφών απασχόλησης μέσω διαφόρων συμβάσεων. Αυτή ακριβώς είναι και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην ανακύκλωση της ανεργίας και στη μείωση της εργατικής δύναμης. Θέσαμε το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά , την κατάργηση όλων των μορφών «ελαστικής» εργασίας και την κατάργηση των περιορισμών του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Σε έκτακτη συνεδρίαση (23/10) το ΔΣ αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος για το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου , που πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή και παραχωρεί σε εργολάβους την αποκομιδή απορριμμάτων, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση. Στο όνομα της «καταπολέμησης της γραφειοκρατίας» δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις με όποιους όρους θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος και προβλέπει κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων αν δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις προσταγές των «επενδυτών», δηλαδή σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται, είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν και οι κλαδικές συμβάσεις.

Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και με την «αδιαφορία» της ΝΔ το ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ και Β.Α.Ε οδεύουν σε κατάργηση. Δηλώσαμε πως στηρίζουμε τους αγώνες ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο και ότι είμαστε ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο και θα τις πληρώνουν ακριβότερα οι δημότες. Ζητήσαμε μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις προσωπικού, καλέσαμε σε αγώνα ενάντια στην περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών, ενάντια στην περικοπή των Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Απέναντι σε αυτή τη γενική επίθεση που δεχόμαστε είναι ανάγκη να υπάρξει ενιαία αγωνιστική απάντηση. Είναι ανάγκη ο αγώνας μας να συνδεθεί με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, με τη διεκδίκηση σύγχρονων όρων δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα.

Στηρίξαμε (25/10) το ψήφισμα για την κατάργηση της ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΘΕΑ και τοποθετηθήκαμε με βάση ανακοίνωση που εκδώσαμε , την οποία όμως κανένα τοπικό μέσο δεν δημοσίευσε. Γιατί άραγε ; Η κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει μ’ αυτό τον τρόπο για να «καθαρίσει» μια παλιά επιδίωξη του συστήματος για τις εξαρτήσεις : να εφαρμόσει την πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα στρώνοντας το δρόμο στον καθολικό συμβιβασμό με την εξάρτηση. Πολιτική που προωθεί τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας της κάνναβης. Είναι πολιτικές που απενοχοποιούν τα ναρκωτικά, προπαγανδίζουν τη ναρκωκουλτούρα με το διαχωρισμό «μαλακών» -«σκληρών» και τη νομιμοποίηση της “ιατρικής” κάνναβης και παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας «χώρων ελεγχόμενης χρήσης».

Όλα αυτά είναι κοινή θέση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερθήκαμε στην παρουσία του Συμβουλευτικού Σταθμού ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ της Αλεξανδρούπολης και στο ότι καμιά δημοτική αρχή 17 ΧΡΟΝΙΑ τώρα δεν προχώρησε σε σοβαρή συνεργασία ώστε να διευρυνθεί η δράση, η προσφορά του ΚΕΘΕΑ, με τα ανάλογα αποτελέσματα σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού που ζητούν στήριξη για απεξάρτηση από ουσίες, αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο.

Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να στηρίξει με κάθε τρόπο το ΚΕΘΕΑ ξεκινώντας από τις επόμενες προσλήψεις στο Δήμο εντάσσοντας και απόφοιτους των προγραμμάτων γιατί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας είναι κρίσιμο ζήτημα μετά τον αγώνα της απεξάρτησής τους.

Επόμενο θέμα ο καθορισμός των διδάκτρων του Δημοτικού Ωδείου , που καταψηφίσαμε καθώς τα θεωρούμε πολύ υψηλά για την μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών. Επιπλέον πιστεύουμε πως η μουσική αποτελεί μέρος της γενικής παιδείας που πρωταρχικά πρέπει να προσφέρει το δημόσιο σχολείο σε όλους τους μαθητές. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει με διάφορους τρόπους σε μειώσεις των διδάκτρων , σε αύξηση των εκπτώσεων, εισοδηματικά κριτήρια, συμβολικό ποσό στην προπαιδεία ώστε να ενθαρρυνθούν περισσότερα παιδιά κλπ. Από τη συζήτηση έγινε φανερό πως παρά τις προτάσεις για μείωση που ακούστηκαν από διάφορες πλευρές, κοινή αντίληψη όλων των υπολοίπων παρατάξεων είναι η ανταποδοτικότητα και αυτών υπηρεσιών που σημειωτέον στηρίζονται στην ελαστική εργασία καθηγητών μουσικής….

Τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΊΧΑΜΕ στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης γιατί : είναι “θεσμός” που επέβαλε ο νόμος του “Καλλικράτη” με τον οποίο γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα η αυταπάτη ότι κεφάλαιο (μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, μεγάλα πολυκαταστήματα, εφοπλιστές κ.ά.) και εργαζόμενοι μπορούν να έχουν κοινό συμπαραστάτη απέναντι στα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντά τους. Ο “Συμπαραστάτης” επομένως έχει βασική του αρμοδιότητα τον έλεγχο της εφαρμογής των αντιλαϊκών νόμων.

Εάν για παράδειγμα, κάποιος εργαζόμενος του δήμου μας απολυθεί ή λήξει η σύμβασή του και απευθυνθεί στον “Συμπαραστάτη”, θεωρώντας άδικη την απόλυσή του, ο “Συμπαραστάτης” θα τον ενημερώσει ότι αυτό προβλέπει ο νόμος, ότι η δημοτική αρχή κινήθηκε στο πλαίσιο του νόμου και άρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Τι θα κάνει ο “Συμπαραστάτης” για την άδικη και φορομπηχτική πολιτική του δήμου που εξακολουθεί ?

Επίσης επιχειρείται και με αυτόν το “θεσμό” να μπαίνουν οι εργαζόμενοι στη λογική της προσωπικής επίλυσης των προβλημάτων μακριά από το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το σωματείο, το συνδικάτο, τους μαζικούς φορείς. Να εγκλωβίζονται με υποσχέσεις ότι θα φροντίσουν (ο “Συμπαραστάτης” και ο δήμος) να δώσουν λύσεις. Άλλωστε, για να εκλεγεί ο “Συμπαραστάτης” πρέπει να τον ψηφίσει η πλειοψηφία που υποτίθεται ότι μετά θα ελέγχει…

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο