Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου, 2026
10.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓυναίκα - ΠαιδίΠαγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου: 7 λόγοι που πρέπει να διαβάζουμε στα παιδιά...

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου: 7 λόγοι που πρέπει να διαβάζουμε στα παιδιά μας

Από το 1966, στις 2 Απριλίου, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Η ημέρα δεν επελέγη τυχαία από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του μεγαλύτερου παραμυθά όλων των εποχών, του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2017, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ρωσίας. Το μήνυμα το έγραψε ο ταλαντούχος ποιητής και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Sergey Makhotin. Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία για παιδιά και νέους και έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις.

Η Ελλάδα, αν και συμμετέχει στον εορτασμό από το 1996 αναζητεί ακόμη μια απάντηση σε ένα κομβικό ερώτημα. Γιατί τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν βιβλία.

Κι όμως, τι χαρά να κρατάει ένα παιδί ένα βιβλίο στα χέρια του! Στην αρχή δεν ξέρει τι λέει. Το κοιτάζει, το χαζεύει, το παρατηρεί. Ζητάει να του το διαβάσουν και στη συνέχεια όλα παίρνουν το δρόμο τους. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Κι αλήθεια, αν ένα παιδί ρωτάει γιατί πρέπει να διαβάζει βιβλία, τι θα του απαντήσουμε; Ορισμένες ενδεικτικές απαντήσεις:

  • Δίνει «τροφή» στη φαντασία μας και μπορούμε να κάνουμε την πραγματικότητα πιο παραμυθένια και πιο ταξιδιάρικη!
  • Μπορούμε να μιλάμε πιο όμορφα και να χρησιμοποιούμε λέξεις και εκφράσεις που μας άρεσαν όταν τις διαβάσαμε. Έτσι, στους άλλους αρέσει να ακούνε αυτό που έχουμε να πούμε, γιατί το καταλαβαίνουν και καλύτερα.
  • Μπορούμε να γράφουμε σωστά, γιατί βλέπουμε τις λέξεις και τις θυμόμαστε καλύτερα.
  • Γνωρίζουμε άλλους κόσμους και τις σκέψεις άλλων ανθρώπων. Έτσι, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι φίλοι, καλύτερα αδέλφια, καλύτεροι άνθρωποι.
  • Μπορούμε να βρούμε εύκολα και γρήγορα απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουμε για το τι συμβαίνει γύρω μας.
  • Προσφέρουν ιδέες για να δημιουργήσουμε καινούρια πράγματα!
  • Το βιβλίο δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα. Ένα βιβλίο μπορεί να απαντήσει ακόμη και σε όσα δεν θέλεις να ρωτήσεις κάποιον άλλο, μικρό ή μεγαλύτερο.

Το διάβασμα πρώτα απ’ όλα είναι ευχαρίστηση. Και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αεροπορική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Γερμανίας: «Ρεαλιστική δυνατότητα» σύμφωνα με τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Έβρου

Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Έβρου επισκέφθηκε τον Αερολιμενάρχη του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος»,...

Συγκίνηση στο Παιδαγωγικό Τμήμα ΔΠΘ για την απώλεια της καθηγήτριας Μαρίας Βεργέτη

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη...

Χαμός στο Καρναβάλι Τυχερού 2026: Παρέλαση, Δάντης live και Κούλουμα στη λίμνη — Όλο το πρόγραμμα

Σε ρυθμούς αποκριάς μπαίνει το Τυχερό, με το Καρναβάλι 2026 να επιστρέφει πιο δυναμικό...

Ετήσια εκδήλωση Ιατρικού Συλλόγου Έβρου: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, βραβεύσεις φοιτητών και αφυπηρετήσαντων ιατρών

Με μεγάλη συμμετοχή και σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026, στο...

Παρόμοια