Π. Κουρουμπλής: «Είναι βούληση τόσο δική μου όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη»

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στον Έβρο, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, με το Δήμαρχο της πόλης, Ευάγγελο Λαμπάκη, προκειμένου να συζητήσουν πολύ σημαντικά για την περιοχή θέματα, τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, όπως η η μεταβίβαση χρήσης των 43 στρεμμάτων, κάτω από το φάρο, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, η ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά και η Λιμενική Ακαδημία.

Ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, καλωσόρισε τον Υπουργό στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο χαρακτήρισε «Σπίτι του Λαού», καθώς όπως είπε ο λαός, θέλει μια θεσμική κοινωνία ενωμένη, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ώστε η συνεργασία να αποδίδει καρπούς, όπως αυτή με τον συγκεκριμένο Υπουργό, η οποία λειτουργεί στον υπερθετικό βαθμό, και τα αποτελέσματα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Αναφερόμενος δε στην μεταβίβαση χρήσης των 43 στρεμμάτων, την οποία ενέκρινε και υπέγραψε ο Υπουργός, έκανε λόγο για πολιτική γενναιότητα και πολιτικό σθένος, καθώς έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες, ώστε να βγει στον αέρα, η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, των 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, και έτσι στις 11 Ιουνίου, να υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, προκειμένου να απολάυσουν οι Αλεξανδρουπολίτες, την ανάπλαση όλης της παραλίας.

Από τη μεριά του, ο Υπουργός Ναυτιλίας, πρόσθεσε πως, ενώ με τον Δήμαρχο τους χωρίζουν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, τους ενώνει η χημεία, η κουλτούρα, τους συνδέει μια φιλί ειλικρινής χωρίς σκοπιμότητες, και ένας αμοιβαίος σεβασμός, ο οποίος είναι πιο δυνατός από τις διαφορές τους. Αναφερόμενος στα θέματα τα οποία συζήτησε με το Δήμαρχο, αναφέρθηκε και στην ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας πως είναι βούληση, τόσο δική του όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Ακαδημία να γίνει στην Αλεξανδρούπολη.

» Είναι κατηγορηματική η δέσμευση και για αυτό ζητήσαμε και τη συμβολή του ΔΠΘ, και μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας του Πανεπιστημίου, το Πανεπιστήμιο θα βοηθήσει στην οργάνωση της Σχολής, ενώ σε συνεργασία με το Δήμο θα αναζητήσουμε τους χώρους όπου θα γίνει η Σχολή, και αυτή η δέσμευση θα γίνει πράξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Λιμενική Ακαδημία θα ιδρυθεί στην Αλεξανδρούπολη με τη συμβολή του Δ.Π.Θ. ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα στέγασής της στους χώρους του παλιού νοσοκομείου. Συμφωνήθηκε μάλιστα, μετά τις πρυτανικές εκλογές του Μαΐου στο Δ.Π.Θ. ο νέος Πρύτανης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να πραγματοποιήσουν εκ νέου συνάντηση για το θέμα αυτό.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου, κ. Γεώργιος Καΐσας, εκπρόσωπος του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου, κ. Δημήτρη Ρίζου, ο Πρόεδρος του Ο.ΛΑ., κ. Χρήστος Δούκας, ο Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης, Αντιπλοίαρχος Ψύρρας Ευστράτιος, η συντονίστρια Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, κα Ειρήνη Αλεξά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Γκοτσίδης και αντιδήμαρχοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με το Λαύριο, τη Λήμνο και άλλους προορισμούς και η κατασκευή του νέου άξονα (αν. περιφερειακή) που θα συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία.

Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε επίσης ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπει ότι τα λιμάνια της χώρας, μεταξύ αυτών και της Αλεξανδρούπολης, δε θα οδηγηθούν σε πλήρη ιδιωτικοποίηση και ότι το 3,5% από την ανάπτυξη που θα προκύψει μετά τις επενδύσεις στο λιμάνι θα καλύπτει ανάγκες του Δήμου.

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στη διακίνηση του LNG μέσα στη θάλασσα και τους νέους σταθμούς LNG, ο πρώτος εκ των οποίων θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου των κκ Κουρουμπλή, Λαμπάκη και Δούκα, κατά την οποία, ο Υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των δύο στρατιωτικών που βιώνουν μία ιδιότυπη κράτηση στην Τουρκία.

Ο κ. Κουρουμπλής επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης, που έχει τεράστια περιοχή ευθύνης από τον Έβρο ως το Νέστο και προσωπικό 97 ατόμων.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο διοικητής της 2ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Περδικούρης Γεώργιος. Ο υπολιμενάρχης Πλωτάρχης Λ.Σ. Πέτρος Μαμουγιώργης αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα της στέγασης του Λιμεναρχείου, ζήτημα το οποίο ετέθη, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του κ. Κουρουμπλή στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο.