fbpx
7 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Π. Γεωργιάδης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Πρέπει να αρχίσουμε να καλλιεργούμε μια νέα σχέση με τη γη μας» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Για την ανάγκη καλλιέργειας μιας νέας σχέσης με τη γη μίλησε ο εθνοβιολόγος και Σύμβουλος της Κοινότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Παύλος Γεωργιάδης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

- Χορηγούμενη-1

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην απώλεια της βιοποικιλότητας που επιδεινώνεται και από την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη υιοθέτησης εκ μέρους της Ελλάδας νέων μοντέλων για τη διαχείριση και μεταχείριση της φύσης, καθώς και τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και της συνειδητοποίησης ότι ο άνθρωπος δεν είναι ανεξάρτητος του περιβάλλοντός του.  

«Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Όπως όλες οι πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, έτσι και αυτή σχετίζεται με μία πολύ μεγάλη κρίση – την απώλεια της βιοποικιλότητας, η οποία επιδεινώνεται και από την κλιματική αλλαγή» δήλωσε στο evros24 ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Παύλος Γεωργιάδης

«Η βιοποικιλότητα της Ελλάδας απειλείται»

«Η χώρα μας έχει μια από τις πλουσιότερες βιοποικιλότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη – από τα αρχαιότερα, από την προϊστορική εποχή, η Ελλάδα ήταν το “πιλοτήριο της Ευρωπαϊκής εξέλιξης των ειδών και της φύσης» επεσήμανε στη συνέχεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι, σήμερα η βιοποικιλότητα της Ελλάδας απειλείται από μία σειρά από παράγοντες:

  • Τους εκσκαφείς που σκάβουν τις πλαγιές των βουνών από άκρη σε άκρη της χώρας
  • Την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στα χωράφια της χώρας
  • Τα γεωτρύπανα και τις εξορύξεις της γης
  • Τα σχέδια για εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στις θάλασσες
  • Το γεγονός ότι ακόμα θάβουμε το 70% των απορριμμάτων
- Χορηγούμενη-

Σύμφωνα με τον εθνοβιολόγο και Σύμβουλο της Κοινότητας του Δήμου, η επιβίωση της Ελλάδας επιβάλει κάποιες αλλαγές στα μοντέλα στα οποία αυτή έχει εγκλωβιστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Ειδικότερα, επιβάλει αλλαγές:

  • Στο μοντέλο παραγωγής κατανάλωσης,
  • Στο αγροδιατροφικό μοντέλο
  • Στο μοντέλο των μεταφορών
  • Στον τρόπο που διαχειριζόμαστε και μεταχειριζόμαστε τα ζώα και τη φύση γενικότερα

«Αυτές οι αλλαγές δεν πρέπει να μας τρομάζουν, γιατί σήμερα έχουμε τα επιστημονικά επιτεύγματα και τις τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να επουλώσουμε τα τραύματα που έχουμε επιφέρει στη φύση πάρα πολύ γρήγορα. Φτάνει λοιπόν να σταματήσουμε την καταστροφή, και ό, τι υποβαθμίζει τη φύση» ξεκαθάρισε αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι από εδώ και στο εξής, οποιοσδήποτε λόγος για ανάπτυξη, πρέπει να έχει από μπροστά τη λέξη και την έννοια “βιώσιμη”. Δηλαδή, να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον και για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας» συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης.

«Πρέπει να σκεφτούμε αν ο όρος “περιβάλλον” είναι σωστός»

«Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι δύσκολο για την Ελλάδα, γιατί η ελληνική σκέψη έχει χαρίσει στον κόσμο την έννοια του “οικοσυστήματος”, του “οίκου”. Για αυτό πρέπει να σκεφτούμε, και δη σήμερα που είναι Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αν ο όρος “περιβάλλον” είναι σωστός. Περιβάλλον σημαίνει ότι “είμαι ο εγώ ο άνθρωπος, ο παντοδύναμος εδώ, και γύρω-γύρω κάτι που με περιβάλλει – άρα είμαι αποκομμένος από αυτό, δε χρειάζεται να το προστατέψω, θα συνεχίσει αυτό να υπάρχει ανεξάρτητα από τη δική μου δραστηριότητα.” Αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι επιπτώσεις της δραστηριότητας του ανθρώπου, της οικονομίας, της γενικότερης ύπαρξης του είδους μας και του πολιτισμού μας πάνω στον πλανήτη, έχει επιπτώσεις στη φύση» ανέφερε ο ίδιος.

«Άρα δεν είμαστε μέσα σε έναν φάκελο, και ο φάκελος αυτός είναι το περιβάλλον: είμαστε μέρος ενός τεράστιου σπιτιού, του οίκου της γης. Και σήμερα, αν θέλουμε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, για να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες φάσεις της πανδημίας αλλά και οποιασδήποτε άλλης έκτακτης ανάγκης, για την οποία μας προειδοποιεί η επιστήμη, τότε πρέπει να αρχίσουμε να καλλιεργούμε μια νέα σχέση με τη γη μας» κατέληξε.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ