fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Oμιλία της Βουλευτή Έβρου Ν. Γκαρά στο νομοσχέδιο της ΝΔ με τίτλο «Εταιρική Διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

-Η κυβέρνηση των υποκλοπών, της ακρίβειας, των καρτέλ, της συγκάλυψης των σκανδάλων και  της λεηλασίας των νοικοκυριών, φέρνει σήμερα ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στον κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών του Δημοσίου

-Επιβάλλουν το αποτυχημένο μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ σε όλο το Δημόσιο, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που ήδη πληρώνει η ελληνική κοινωνία, βολεύοντας στρατιές γαλάζιων παιδιών με παχυλούς μισθούς εκτός ΑΣΕΠ

-Η κυβέρνηση επεκτείνει το ίδιο μοντέλο και στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, ΕΡΤ και ΑΠΕ, υπηρετώντας πιστά το δόγμα ελέγχου της ενημέρωσης – Αδιανόητο ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει για το στρατηγικό σχεδιασμό των Μέσων Ενημέρωσης

-Έτσι αντιλαμβάνονται στη ΝΔ την Ενημέρωση, για αυτό η χώρα έχει κατρακυλήσει στην 108η θέση σε ότι αφορά στην ελευθερία του Τύπου, ενώ διεθνής οργανισμοί μιλούν για λογοκρισία, χειραγώγηση και έλεγχο των ΜΜΕ στη χώρα

-Η κυβέρνηση στο παρόν νομοσχέδιο θεσμοθετεί την Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και το Κεντρικό Μητρώο Επιπτώσεων,  εργαλεία που, όμως, πρόκειται να λειτουργήσουν ως ένας κόφτης ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

-Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε μια περίοδο που η πλειοψηφία είναι ήδη αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά επιχειρεί να τους καταχωρήσει σε μαύρες λίστες και να τους αποκλείσει οριστικά από τη ρευστότητα

-Σε μια περίοδο ενεργειακής φτώχειας, υπέρογκων αυξήσεων στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα προϊόντα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, της κοινωνικής αναλγησίας και του αυταρχισμού, επιχειρεί να επιβιώσει με νομοσχέδια ρουσφετιών σαν το σημερινό

-Ο ελληνικός λαός έχει ήδη γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ, διεκδικώντας αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, ανάπτυξη, δικαιοσύνη, ασφάλεια, πολιτικές στήριξης και κοινωνικής συνοχής, έννοιες ακατανόητες για τη σημερινή κυβέρνηση.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Γκαρά έχει ως εξής:

Η κυβέρνηση των υποκλοπών και των καρτέλ, της ενεργειακής φτώχειας, της λεηλασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, της επιδότησης της ακρίβειας, της συγκάλυψης των σκανδάλων,  η Κυβέρνηση Μητσοτάκη,  φέρνει σήμερα ένα νομοσχέδιο για την «Εταιρική Διακυβέρνηση των Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου».

Στην πραγματικότητα αποσκοπείτε στον κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίηση των εταιριών του Δημοσίου, με επίθεση στο δημόσιο συμφέρον, ενισχύοντας την αδιαφάνεια, βολεύοντας στρατιές γαλάζιων παιδιών με υψηλούς μισθούς, ενώ παράλληλα, θεσπίζετε την ενοικίαση εργαζομένων και καταργείτε τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Επιβάλλετε το αποτυχημένο μοντέλο της ΔΕΗ τοποθετώντας «Στάσσηδες» σε όλο το Δημόσιο. Χωρίς καμία διαφάνεια, έλεγχο ή λογοδοσία, αλλά με παχυλά γαλάζια μπόνους.

Δεν πήρατε κανένα μήνυμα, φαίνεται, από τις τραγικές επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία που έφερε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Με τα νοικοκυριά να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς για τα υπερκέρδη και τους μισθούς των golden boys.

Το μοντέλο αυτό επεκτείνεται και στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, ΕΡΤ και ΑΠΕ, υπηρετώντας πιστά το δόγμα ελέγχου της Ενημέρωσης.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία του Τύπου κάνει λόγο για Ανεξάρτητα Δημόσια Μέσα. Με το παρόν νομοσχέδιο εντάσσετε, τον στρατηγικό σχεδιασμό των δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης στο Υπουργείο Οικονομικών!

Θα αποφασίζει δηλαδή ο Υπουργός Οικονομικών, αν η ΕΡΤ θα επενδύσει για παράδειγμα σε δημοσιογραφικές εκπομπές έρευνας ή αν θα ενισχύσει τους περιφερειακούς σταθμούς.

Έτσι αντιλαμβάνεστε στη ΝΔ την ανεξαρτησία και την ελευθερία του Τύπου; Δεν είναι τυχαίο ότι διεθνής οργανισμοί και  ξένα Μέσα σας κατηγορούν για χειραγώγηση, λογοκρισία και έλεγχο των ΜΜΕ.

Πρακτική που οδήγησε ακόμη και την Κομισιόν να καταθέσει πρόταση Νόμου, με εισήγηση της κυρίας Γιούροβα, της Επιτρόπου, που αφορά και στην ανεξάρτητη λειτουργία των δημόσιων Μέσων. Ρίξατε τη χώρα στην 108η θέση με πτωτική τάση. Αδιαφορείτε για την ελευθερία του Τύπου, ενώ σας ενδιαφέρει η ελευθερία γαλάζιων στελεχών, που διορίζετε σωρηδόν, να δίνουν στους εαυτούς τους χρυσά μπόνους, στην υγειά των κορόιδων.

Νομοθετείτε, μάλιστα, την Επιτροπή Αποδοχών, η οποία θα απαρτίζεται  από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και θα εισηγούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο -στο οποίο μετέχουν- το ύψος των μισθών τους! Τραγελαφικό ή Τραγικό, σε μια δημοκρατική χώρα;

Για το λοιπό προσωπικό, βέβαια, οι αποδοχές παραμένουν καθηλωμένες σε μνημονιακές εποχές. Ενώ εδώ και 3 χρόνια δεν υπογράφεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία έχει συμφωνηθεί με τα Σωματεία.

Στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ οι διατάξεις περί μαζικού «outsourcing» στελεχιακού δυναμικού θα προκαλέσουν ρήγματα στη διοικητική τους συνέχεια, φέρνοντας σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με την έννοια της ενημέρωσης και του πολιτισμού ως δημόσιων αγαθών. Το μόνο τους κίνητρο θα είναι η κατάκτηση του μπόνους στο τέλος της χρονιάς.

Ομοίως και στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επιχειρήσατε να αλλοιώσετε τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου με πραξικοπηματικές πρακτικές προκειμένου να το ελέγξετε.

Αφού δεν τα καταφέρατε λόγω των δικών μας αντιδράσεων, εργαζόμενων και των σωματείων, επανέρχεστε με το παρόν νομοσχέδιο προκειμένου να διορίσετε νέα ακριβοπληρωμένα «γαλάζια» στελέχη.

Τέλος, κ. Υπουργέ, υπάρχουν σημεία που χρήζουν διευκρίνισης. Όπως η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ και η διαδικασία εκλογής τους.

Επίσης, στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ, υπάρχουν πολλοί Εντεταλμένοι Σύμβουλοι – φροντίσατε να διοριστούν αρκετοί. Με ποια διαδικασία θα γίνεται η επιλογή και πρόσληψη; Με  κριτήρια ΑΣΕΠ ή θα συνεχίσετε να διορίζετε τους αρεστούς στη δική σας κυβέρνηση;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που φέρατε δεν έχει σχέση με βέλτιστες πρακτικές, ούτε φυσικά και με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των επιχειρήσεων του Δημοσίου. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο γαλάζιας ευκαιρίας.

Ευκαιρίας να διορίσετε όσα στελέχη από το μητρώο της ΝΔ δεν έχουν βρει ακόμα αμειβόμενη θέση στο δημόσιο. Ευκαιρία να τους δώσετε υψηλότατους μισθούς, υψηλότατα μπόνους, χωρίς κριτήρια ή έλεγχο. Και το έχουμε δει και σε πάρα πολλές θέσεις στο Δημόσιο από τη δική σας κυβέρνηση.

Στο παρόν νομοσχέδιο θεσμοθετείτε και την αρχή της πιστοληπτικής αξιολόγησης και το κεντρικό μητρώο πιστώσεων, που αφορά στις μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, θα καταγράφετε τα χρέη των επιχειρήσεων, και θα τις βαθμολογείτε.

Τα εργαλεία αυτά θα λειτουργήσουν προς όφελος των τραπεζών, και όχι των επιχειρήσεων ή των πολιτών. Κυρίως θα λειτουργήσουν ως ένας κόφτης ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν ανάγκη στήριξης.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να δώσει εργαλεία, ώστε να διευκολύνει τη δανειοδότηση των πολιτών, αλλά να τους καταχωρήσει σε μαύρες λίστες και να τους αποκλείσει από τη ρευστότητα, που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένη, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

Και μάλιστα, σε μία περίοδο ενεργειακής φτώχειας, υπέρογκων αυξήσεων σε ρεύμα και καύσιμα, ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, υψηλή ανεργία, μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Σε μία αγορά που πρόσφατα βγήκε από μία διετή υγειονομική κρίση και lock-down.

Δυστυχώς, είστε μία κυβέρνηση της κοινωνίας λεηλασίας, της αναλγησίας, του αυταρχισμού, των ρουσφετιών, της φτωχοποίησης της κοινωνίας. Είστε μία κυβέρνηση σε αποδρομή και προσπαθείτε να επιβιώσετε με επικοινωνιακά τερτίπια  και με νομοσχέδια ρουσφετιών.

Ότι και να κάνετε, όμως, ο ελληνικός λαός ήδη σας έχει γυρίσει την πλάτη.  Διεκδικώντας αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, ανάπτυξη, δικαιοσύνη, ασφάλεια, ενδιαφέρον για τις πραγματικές ανάγκες του και πολιτικές στήριξης και κοινωνικής συνοχής. Έννοιες ακατανόητες, και πολύ εχθρικές, για τη δική σας πολιτική πρακτική και σκέψη.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ορεστιάδα: «Το Κυνήγι των πασχαλινών αυγών»

Ο Δήμος Ορεστιάδας και η Τοπική Κοινότητα Δικαίων στο πλαίσιο των δράσεών τους,  προγραμματίζουν   εκδήλωση   με τίτλο  «Το Κυνήγι των πασχαλινών αυγών» την Μ....