fbpx
-0.1 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Ομιλία της Βουλευτή Έβρου Ν. Γκαρά στο νομοσχέδιο για σκάνδαλο υποκλοπών & ΕΥΠ (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

-Μήνες τώρα η ελληνική κοινωνία βλέπει έναν ορυμαγδό αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, εισαγγελέων, Υπουργών, ακόμη  και αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχονται στη χώρα μας για να διερευνήσουν τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών, ενώ σύμφωνα με μελέτες οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν παράνομα λογισμικά για παρακολουθήσεις

-Απέναντι σε όλον αυτόν τον κυκεώνα, ο κ. Μητσοτάκης όλο αυτό το διάστημα,  κρυπτόμενος και φοβισμένος, αρνείται να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στα αλλεπάλληλα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα

-Ακόμη και σήμερα επέλεξε τη φυγή. Την ντροπιαστική φυγή από το κοινοβούλιο, αντί να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα, ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας

-Όταν αναδύθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, κατά την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη, η κυβέρνηση  ψήφισε τροπολογία με την οποία απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους παρακολουθούνται

-Κάνατε τις συνεδριάσεις της εξεταστικής για τις υποκλοπές κεκλεισμένων των θυρών, προστατεύσατε πρόσωπα  που σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών ενώ οι παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέωντα ήταν προσχηματικές. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ενοχή.

-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 16.09.22 την  ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία και ανεξαρτησία  των μέσων ενημέρωσης και την προστασία της πολυφωνίας

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

  • η πλήρης απαγόρευση χρήσης λογισμικού κατασκοπείας εναντίον δημοσιογράφων ή των οικογενειών τους
  • Η παρακολούθηση θα πρέπει να λαμβάνει χώρα μόνο σε περιπτώσεις όπου κανένα άλλο εργαλείο έρευνας από τις αρχές δεν επαρκεί
  • Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρχές θα πρέπει να αιτιολογούν αναλυτικά κάθε περίπτωση ξεχωριστά, βάση της χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δικαστική προστασία
  • Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να υποδείξει μία ανεξάρτητη αρχή η οποία θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες δημοσιογράφων για χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον τους, η οποία αρχή, εντός 3 μηνών θα πρέπει να έχει αποφανθεί, βάσει των διατάξεων του Media Freedom Act.
  • συγκεκριμένο και «στενό» πλαίσιο εξαιρέσεων στον κανόνα της απαγόρευσης παρακολούθησης πχ μόνο για υποθέσεις τρομοκρατίας, δολοφονίας ή παιδικής κακοποίησης κλπ.

-Σας ρωτάμε: είναι αυτό το νομοσχέδιο στο πνεύμα όσων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ή και πάλι θα είναι η Ελλάδα το μαύρο πρόβατο με ευθύνη της δικής σας κυβέρνησης;

-Το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση το φέρνει διότι φοβάται νέες αποκαλύψεις. Επιχειρείτε νέα «σιωπητήρια», την ώρα που δήθεν αγωνιάτε να εκσυγχρονίσετε το θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ – Συγκαλύπτετε το σκάνδαλο.

-Στο όνομα δήθεν της «εθνικής ασφάλειας» επιτρέπετε να παρακολουθούνται οι πάντες: πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα μας πείτε ποιοι είναι οι «εθνικοί λόγοι» για να παρακολουθούνται ο Ανδρουλάκης, ο Κουκάκης ή ο Φλώρος;

-Αφαιρείτε αρμοδιότητες από την ΑΔΑΕ – Ακόμη και αν κάποιος ζητήσει από την ΑΔΑΕ να μάθει αν παρακολουθείται, αυτό θα γίνει 3 χρόνια μετά. Ότι κάνετε το κάνετε για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο μέχρι τις εκλογές.

-Κύριε Μητσοτάκη είστε έκθετος και υπόλογος. Είστε  ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και των σκανδάλων. Των ρουσφετιών και της μίζας.

-Δώσατε ασυλία στους «Πάτσηδες» να παίρνουν τα σπίτι του κοσμάκη, και στους «Στάσσηδες», και του καρτέλ στην ενέργεια, να λεηλατούν τα δημόσια ταμεία και το βιος των πολιτών. Σήμερα επιχειρείτε να  κάνετε τις υποκλοπές «κανονικότητα».

-Εγκαταλείψατε στο έλεος της κρίσης τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους αγρότες. Ο λαός θα σας ρίξει κύριε Μητσοτάκη, και θα ψηφίσει μαζικά για μια νέα προοδευτική, φιλολαϊκή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να σωθεί και να καθαρίσει η χώρα, να αναπνεύσουν οι πολίτες και η δημοκρατία.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε

Η σημερινή συζήτηση δεν αφορά σε θεσμοθέτηση Νόμου, αλλά σε προσπάθεια συγκάλυψης του πρωτοφανούς σκανδάλου παρακολουθήσεων και υποκλοπών με υπογραφή Μητσοτάκη.

Εδώ και μήνες η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί άναυδη έναν ορυμαγδό αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, εισαγγελέων, Υπουργών, ακόμη και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, είτε μέσω κακόβουλων λογισμικών, είτε μέσω επισυνδέσεων της ΕΥΠ.

Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέπτονται συνεχώς τη χώρα μας για να διερευνήσουν τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών, ενώ σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν παράνομα λογισμικά για την παρακολούθηση πολιτών.

Απέναντι σε αυτόν τον κυκεώνα, που βάλει ευθέως εναντίον της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ομαλότητας της πολιτικής ζωής, παρακολουθούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κρυπτόμενο και φοβισμένο, εδώ και μέρες, να αρνείται να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Αρνείται να πει αν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με ενεργό το παρακρατικό κέντρο που διενεργεί τις παρακολουθήσεις. Αρνείται να πει ποιοι και γιατί παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και το Predator. Αρνείται να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό.

Ακόμη και σήμερα στην ομιλία του δεν έδωσε καμία απάντηση σε καίρια ερωτήματα, ζητήματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα ως ένοχος, επέλεξε τη φυγή. Τη ντροπιαστική φυγή από το κοινοβούλιο.

Και εσείς, βουλευτές της ΝΔ, τι κάνετε απέναντι σε όλο αυτό το παρακρατικό δίκτυο; Επιχειρείτε τη συγκάλυψη. Διότι γνωρίζατε και γνωρίζετε πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο ενορχηστρωτής αυτού του παρακρατικού δικτύου υποκλοπών, και πως οι παραιτήσεις των Δημητριάδη και Κοντολέωντα ήταν ξεκάθαρα προσχηματικές.

Βάλατε τις συνεδριάσεις των επιτροπών και της εξεταστικής επιτροπής, κεκλεισμένων των θυρών. Προστατεύσατε, με κάθε τρόπο, πρόσωπα που σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως οι κύριοι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν.

Φροντίσατε, βέβαια, όταν ξεκίνησε να αναδύεται το σκάνδαλο των υποκλοπών, κατά την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη, να ψηφίσετε τροπολογία με την οποία απαγορεύατε πλέον στην ΑΔΑΕ, να ενημερώνει όσους παρακολουθούνται.

Όλα αυτά δείχνουν ενοχή. Ενοχή για ένα σκάνδαλο που ξεπέρασε τα εθνικά όρια και ασχολήθηκε μέχρι και η Κομισιόν.

Στη σκιά των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη στην Ελλάδα, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία και ανεξαρτησία των  μέσων ενημέρωσης και την προστασία της πολυφωνίας.

Σε αυτήν αναφέρονται, μεταξύ άλλων σχετικά με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων τα εξής:

-Η πλήρης απαγόρευση χρήσης λογισμικού κατασκοπείας εναντίον δημοσιογράφων και των οικογενειών τους.

-Η παρακολούθηση θα πρέπει να λαμβάνει χώρα μόνο σε περιπτώσεις όπου κανένα άλλο εργαλείο έρευνας από τις αρχές δεν επαρκεί.

-Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρχές θα πρέπει να αιτιολογούν αναλυτικά κάθε περίπτωση ξεχωριστά, βάση της χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δικαστική προστασία.

-Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να υποδείξει μία ανεξάρτητη αρχή η οποία θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες δημοσιογράφων για χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον τους, η οποία αρχή, εντός 3 μηνών θα πρέπει να έχει αποφανθεί, βάσει των διατάξεων του Media Freedom Act.

-Και τέλος, συγκεκριμένο και «στενό» πλαίσιο εξαιρέσεων στον κανόνα της απαγόρευσης παρακολούθησης πχ μόνο για υποθέσεις τρομοκρατίας, δολοφονίας ή παιδικής κακοποίησης κλπ.

Και σας ρωτάω: είναι αυτό το νομοσχέδιο στο πνεύμα όσων ενέκρινε η ευρωπαϊκή επιτροπή; Ή θα είναι η χώρας μας και πάλι το μαύρο πρόβατο με επιλογή αυτής της κυβέρνησης;

Διατείνεστε ότι είστε ευρωπαϊστές και φιλελεύθεροι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η ΝΔ φέρνει το παρόν νομοσχέδιο, όχι σε κενό πολιτικό χρόνο, αλλά τη στιγμή που έχει αποδειχθεί περίτρανα  πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει την ΕΥΠ, από Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σε δικό της κατασκοπευτικό βραχίονα. Πηγαίνοντας τη χώρα πίσω, σε σκοτεινές εποχές, δεκαετίες πίσω.

Φοβάται νέες αποκαλύψεις και επιχειρεί να επιβάλλει εκ των προτέρων νέα σιωπητήρια, την ώρα που δήθεν «αγωνιά», ο κ. Μητσοτάκης, να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ.

Στην πραγματικότητα, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να συγκαλύπτει το σκάνδαλο μέχρι τις εκλογές.

Συνεχίζει να επιτρέπει, στο όνομα της Εθνικής Ασφάλειας, να παρακολουθούνται οι πάντες. Ακόμη και πολιτικοί αρχηγοί ή οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων.

Αλήθεια, αναρωτιέμαι,  θα μας πείτε κάποια στιγμή, κύριε Μητσοτάκη, τους λόγους «εθνικής ασφάλειας» για τους οποίους παρακολουθούσατε τον Ανδρουλάκη, τον Κουκάκη ή τον Φλώρο;

Αφαιρεί αρμοδιότητες από την ΑΔΑΕ, που κατά το Σύνταγμα της ανήκουν, και επιπλέον δεν κάνει το παραμικρό για το απόρρητο. Όσοι κάνουν τις υποκλοπές, θα μπορούν να συνεχίζουν να επικαλούνται το απόρρητο και να μην υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο. Κανέναν.

Και σοβαρά έρχεστε να πείτε στη Βουλή ότι μεταρρυθμίζετε το θεσμικό πλαίσιο που είναι προβληματικό; Κουκούλωμα λέγεται αυτό.

Ακόμη κι αν κάποιος ζητήσει από την ΑΔΑΕ, να μάθει αν παρακολουθείται, αυτό θα γίνεται 3 χρόνια μετά. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Ακόμη μία απόδειξη πως ότι κάνετε, το κάνετε για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο τώρα, μέχρι τις εκλογές.

Κύριε Μητσοτάκη,

Είστε έκθετος και υπόλογος. Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και των σκανδάλων. Των ρουσφετιών και της μίζας.

Είστε ο πρωθυπουργός που έδωσε ασυλία στους «Πάτσηδες», για να παίρνουν την  πρώτη κατοικία των φτωχών πολιτών.

Είστε το κόμμα της ΝΔ που ιδιωτικοποιώντας τη ΔΕΗ, έδωσε το ελεύθερο στους «Στάσσηδες» και το καρτέλ στην ενέργεια, να λεηλατούν τα δημόσια ταμεία, τις οικονομίες, το βιός των ανθρώπων. Είστε το κόμμα της φτώχειας, του πλιάτσικου και της αλαζονείας.

Και τώρα επιχειρείτε να κάνετε τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές που στήσατε «κανονικότητα». Δεν θα περάσει.

Μην ανησυχείτε, κύριε Μητσοτάκη, δεν πρόκειται, όπως διατείνεστε, να σας ρίξουν τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε, εγκαταλείποντας στο έλεος της κρίσης τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους αγρότες.

Ο λαός θα σας ρίξει κύριε Μητσοτάκη, να είστε σίγουρος. Και θα ψηφίσει μαζικά για μια νέα προοδευτική, φιλολαϊκή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, για να σωθεί η χώρα, να καθαρίσει η χώρα, να αναπνεύσουν οι πολίτες και η δημοκρατία.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο