Περισσότεροι από 1.500 δρομείς αναμένεται να «πλημμυρίσουν» τη διαδρομή του 4 ου
Διεθνή Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στην Αλεξανδρούπολη.

Μυημένοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, πολίτες όλων των ηλικιών, από διάφορα μέρη
της Ελλάδας και το εξωτερικό, παιδιά και Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) θα τρέξουν για τέταρτη
χρονιά στα «χνάρια» της ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού, έχοντας επιλέξει μία από τιςτέσσερις διαδρομές: Ημιμαραθώνιος 21.097,5 μ., Λαϊκός Αγώνας Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ., 800 μ. για παιδιά και ΑμεΑ.

Χορηγούμενη

Όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και το πρόγραμμα του αγώνα παρουσιάστηκαν από τον
Διευθυντή του αγώνα Ιωάννη Μπόγδη, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε  στο
ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ.

«Ο αγώνας VIA EGNATIA RUN σηματοδοτεί την ανοδική πορεία που έχουμε επιλέξει στις
δράσεις μας διαχρονικά. Είναι η διαδρομή που ενώνει τους πολίτες με την ιστορία και τον τόποτους. Ως επιβράβευση της συμμετοχής στον αγώνα δίνουμε το μετάλλιο της νίκης της Σαμοθράκης, το σύμβολο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Το πρόγραμμα του VIA EGNATIA RUN περιλαμβάνει:

–  τον Ημιμαραθώνιο αγώνα 21.097,5 μ. με αφετηρία τα δημοτικά λουτρά στη «ΧΑΝΑ», ώρα εκκίνησης στις 10:00, και τερματισμό στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη, σε νέα
διαδρομή πιστοποιημένη από τον Σύνδεσμο Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων
Αποστάσεων

  • τον Λαϊκό αγώνα – Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. για πολίτες, σε νέα διαδρομή επίσης
    πιστοποιημένη από την AIMS, από το αρχαίο τμήμα της Εγνατίας Οδού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου επί της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Κήπων έως το
    ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 10:30

–  Tον αγώνα 800 μ. για Άτομα με αναπηρίες, από το κτίριο της Π.Ε. Έβρου στην Καραολή & Δημητρίου 40 με τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:00

–  τον αγώνα 800 μ. για παιδιά, από το κτίριο της Π.Ε. Έβρου στην Καραολή & Δημητρίου 40 με τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:10.

Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 12:45.Φέτος τη διαδρομή του VIA EGNATIA RUN σηματοδοτεί η «μπλε γραμμή». Την «μπλε γραμμή» ή «γραμμή προσανατολισμού» τη συναντούμε σε πιστοποιημένους Μαραθώνιους και Ημιμαραθώνιους αγώνες, με στόχο την ασφάλεια των δρομέων, καθώς και των συνοδών αυτών.

Η «μπλε γραμμή» σηματοδοτεί την τήρηση της κατεύθυνσης του αγώνα, αλλά και τον
προσανατολισμό των αθλητών, από την έναρξη έως και τον τερματισμό της διαδρομής.

Η εφαρμογή της «μπλε γραμμής» αποτελεί «καλή πρακτική» σε αγώνες με υψηλό επίπεδο
οργάνωσης, όπως στον Μαραθώνιο και Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, καθώς και σε διεθνείς
διοργανώσεις και αναδεικνύει την ποιότητα ασφάλειας της διοργάνωσης, ενδυναμώνει το
αγωνιστικό πνεύμα των δρομέων και την επαγγελματική επάρκεια των τεχνικών συμβούλων του αγώνα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου,
οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, συμμετέχουν στον 4ο Διεθνή Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN.

Στόχος της συμμετοχής είναι η ανάδειξη του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον, στέλνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών.

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο
Αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Γιαγλής, εκπρόσωπος της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης Αθανάσιος Δαγκάλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου Δημήτριος Κελεμίδης, η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Έβρου «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ», ο Υπεύθυνος Οργάνωσης Αγώνα – Εθελοντών Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος.

Και σε αυτόν τον αγώνα η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει στο πλευρό της πλειάδα
φορέων που συνδράμουν εθελοντικά, και 400 μεμονωμένους εθελοντές που θα φροντίσουν για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα υπό τις κατευθύνσεις και οδηγίες των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο αγώνας VIA EGNATIA RUN πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και με την
υποστήριξη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.