fbpx
14 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020

Οι σημαντικότερες αλλαγές που εισήγαγε ο νέος Ποινικός Κώδικας

- Χορηγούμενη-

Το ποινικό δίκαιο είχε ανάγκη  να συμβαδίσει με τις κοινωνικές δυναμικές της εποχής μας. Ο νομοθέτης θωράκισε το νομικό οπλοστάσιο της χώρας με νόμους που συνάδουν με τις νεότερες εγκληματικές τάσεις. Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες αλλαγές που μας έφερε ο νέος ποινικός κώδικας;

1)      Αυστηρότερες κυρώσεις σε όσους επιτίθονται σε δημόσιους χώρους και σε συμβολαιογράφους. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ισχυρότερη αντιμετώπιση σε δύο προβλήματα που εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια, αφενός στους βανδαλισμούς και αφετέρου στους συμβολαιογράφους που κάνουν το έργο τους και διενεργούν πλειστηριασμούς. Επιπρόσθετα, οι κυρώσεις για επιθέσεις σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους είναι αυστηρότερες.

2)      Αυξάνονται οι ποινές για χρηματοδότηση και παροχή πληροφοριών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Με τον νέο ποινικό κώδικα πραγματοποιείται η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με τη κοινοτική οδηγία και για πρώτη φορά θεσπίζονται ποινές ακόμη και στα ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία.

- Χορηγούμενη-

3)      Η δωροδοκία και η δωροληψία υπαλλήλων μετατράπηκε σε κακούργημα μετά από τη λήψη κόκκινης κάρτας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

4)      Οι πολυϊσοβίτες θα έχουν δικαίωμα να αιτηθούν αποφυλάκιση μετά από 22 έτη ποινής και όχι μετά τα 17 που ίσχυε με τον παλιό ποινικό κώδικα.

5)      Για το αδίκημα της απιστίας του 390 ΠΚ για τις τράπεζες η ποινική δίωξη θα άρχεται μετά από σχετική μήνυση ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα υπάρχει αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα.

6)      Προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη <<σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσα από το διαδίκτυο απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη>>.

7)      Αυστηρότερες ποινές για τις μολότοφ που φθάνουν τη φυλάκιση μέχρι τρία έτη. Σε περίπτωση μάλιστα που αυτές χρησιμοποιούνται σε δημόσιους χώρους ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη.

8)      Η παράνομη εισβολή σε δημόσια κτήρια τιμωρείται πλέον με φυλάκιση μέχρι τρία έτη καθώς προκαλείται διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας.

9)      Η διακεκριμένη κλοπή τιμωρείται πλέον με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή. Σε περίπτωση μάλιστα που δύο ή περισσότερα άτομα έχουν οργανωθεί και τελούν κλοπές τότε ανεξάρτητα με την αξία των κλοπιμαίων θα τιμωρηθούν για κακούργημα.

10)   Οι οδηγοί που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσουν απώλεια ανθρώπινης ζωής τιμωρούνται πια μέχρι και με ισόβια κάθειρξη.

 Ο ποινικολόγος λοιπόν θα πρέπει να έχει λάβει γνώση και να έχει ενημερωθεί εκτενώς για τις αλλαγές που έφερε ο νέος ποινικός κώδικας ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τους εντολείς του με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

- Χορηγούμενη-

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Από την εποχή του δημ. Αλτιναλμάζη τα μάρμαρα που έσπασαν μπροστά από τα δικαστήρια (βίντεο)

Για την καταστροφή των ιστορικών μαρμάρων που τοποθετήθηκαν επί δημάρχου Αλτιναλμάζη προς τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης, για τα μπάζα στο οικοπάρκο που φέρει τον ίδιο τίτλο, καθώς και για τη δυσμενή κατάσταση του πρασίνου στην Αλεξανδρούπολη έκανε λόγο ο σύμβουλος της κοινότητας της πόλης και εθνοβιολόγος, Παύλος Γεωργιάδης. Μάλιστα, στην εκδήλωση για το αστικό πράσινο που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών από την Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης, παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και βιώσιμης αστικής κινητικότητας, Ηλίας Δαστερίδης.
- Χορηγούμενη -