Οι εκδηλώσεις στην έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ Μ Π για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας

Με καιρικές συνθήκες χειμωνιάτικες το Πυροβολικό γιόρτασε την Προστάτιδα του

Στιγμιότυπο από τη Δοξολογία με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ κ ΑΝΘΙΜΟΥ

Η  ΑΦΟΡΜΗ

Μια πολύ ευγενική πρόσκληση από το  Στρατηγό Δ/τή  της ΧΙΙ   Μ/Κ Μ Π   κ. ΑΓΓΕΛΟ  ΧΟΥΔΕΛΟΥΔΗ , που αφορούσε  τον εορτασμό της  προστάτιδας του ΠΒ  Αγ. Βαρβάρας , αποτέλεσε την αφορμή  για το σημερινό μας σημείωμα . Μια πρόσκληση απλή, λιτή,   πλήρης ,   ακριβής, όπως  πρέπει να  είναι μία  πρόσκληση . Συνεπώς όλες οι προϋποθέσεις συνηγορούσαν  στο Στρατόπεδο ΙΩΑΝΝΟΥ , όπου είχε προγραμματισθεί – όπως κι έγινε – ο εορτασμός της  ιδιαίτερα δημοφιλούς στους χριστιανούς γενικά και  στους  ορθοδόξους ειδικότερα , ίσως λόγω  και του φρικτού  της τέλους Αγίας , η γιορτή της οποίας είναι συνδεμένη και με διάφορα εθιμικά στοιχεία .

Η ΑΓΙΑ  ΒΑΡΒΑΡΑ

Είναι γνωστό ότι η πρώτη γιορτή του Δεκεμβριανού εορτολογίου είναι αυτή της Αγίας Βαρβάρας που, όπως αναφέρθηκε  , είναι συνδεδεμένη με μια ποικιλία  εθίμων  καθώς η αγία θεωρείται προστάτιδα των παιδιών αλλά και του ΠΒ  όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές  χώρες της Δύσης . Το γεγονός αυτό συνδέεται προφανώς με το μαρτυρικό της θάνατο από τον ίδιο τον πατέρα της  Διόσκουρο αλλά και το φρικτό  θάνατο του ίδιου  από κεραυνό  ως δίκαιη τιμωρία για  τη βέβηλη παιδοκτονία κάτι που η ψυχή του λαού δε μπορεί να συγχωρήσει , δε συμβαδίζει με το ήθος και την ιδιότητα  του γονέα  .

ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ  ΤΟΥ  ΠΒ

  Ορισμένοι πάλι συσχετίζουν  την καθιέρωσή της  ως προστάτιδας του ΠΒ  στα χριστιανικά κράτη της Δύσης  σε παρετυμολογία  των λέξεων cinela  barbare   (  περίβολοι  βαρβάρων )  χώρων όπου αποθηκεύονταν  οι  εκρηκτικές ύλες  κατά την πρωτοανακάλυψή τους  κι αργότερα από παραφθορά  η φράση έγινε   Santa  Barbara   και αιτία οι πρώτοι πυροβολητές να διαλέξουν την Αγία  Βαρβάρα  ως προστάτιδά τους  , ενώ το 17ο και  18ο  αιώνα  με το όνομα αυτό προσδιόριζαν  και την πυριτιδαποθήκη των πλοίων .

Βεβαίως και οι ελληνικές  Ε Δ   από το  19ο  αιώνα  έχουν καθιερώσει  την εορτή  της Αγίας  Βαρβάρας  ως  προστάτιδας του ΠΒ  μια γιορτή που δίνει τη δυνατότητα απόδοσης τιμής  στην Αγία αλλά και του αντίστοιχου Όπλου  και  των  Ε Δ  γενικότερα .

Ο  ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

Στο στρατόπεδο  IΩANNOY ,  γιορτάστηκε  εφέτος  η μνήμη της Αγίας  Βαρβάρας  στην Αλεξ/λη  στον  νεοανεγερθέντα  φερώνυμο ναό  και περιελάμβανε τη Δοξολογία , την ανάγνωση  της  Η Δ  του Αρχηγού  ΓΕΣ   και τη σχετική δεξίωση  , που παρατέθηκε από τη Διοίκηση  ΠΒ  της  Μεραρχίας με τους πατροπαράδοτους παραδοσιακούς λουκουμάδες και τον αντίστοιχο συμβολισμό .

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ  ΔΙΑΤΑΓΗ

Αν κάτι πρέπει να σημειώσουμε από την  Η Δ   του Α/ΓΕΣ   πέραν των άλλων – και την οποία ανέγνωσε  ο Δ/τής της  Δ \σης ΠΒ της Μεραρχίας  Συνχης κ. ΘΕΜ. ΝΙΚΟΓΛΟΥ – είναι ότι  ήταν  απλή , σύντομη ,  περιεκτική και κατανοητή .  Η  μικρή αναφορά του  στο ιστορικό  μέρος – ή  θρησκευτικό αν προτιμάτε  – της  εορτάζουσας  Αγίας  και της καθιέρωσής  της ως προστάτιδας του Όπλου  σε  συνδυασμό  με  τη μεγαλύτερη αναφορά στο όπλο αυτό καθαυτό  , τα οπλικά  συστήματα  , που διαθέτει σήμερα ,  η αποστροφή του , ότι  όλοι  είναι αφοσιωμένοι  στο καθήκον και την αποστολή τους όπως και τη σωστή επιτέλεση  του έργου,  που ανέθεσε η Πατρίδ ήταν  μερικά  από τα σημεία , που  πρέπει  κανείς να  επισημάνει.

Τέλος προέτρεψε όλους τους υπηρετούντες στον τομέα αυτό ως θεματοφύλακες της βαριάς κληρονομιάς με πειθαρχία κι αφοσίωση να εργαστούν  για την επαύξηση της μαχητικής ισχύος κι ετοιμότητας , έτοιμοι κι αποφασισμένοι για κάθε θυσία εάν  οι ανάγκες της πατρίδας το επιβάλουν.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στη   Δοξολογία ,  χοροστάτησε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξ/λεως κκ  ΑΝΘΙΜΟΣ επικεφαλής ικανού αριθμού ιερέων και ο οποίος  απηύθυνε   ευχές με τη λήξη της  συνδυάζοντας  το μαρτυρικό της  θάνατο με  την προσφορά   του Πυροβολικού των Ε Δ  στη  χώρα .

Η ΕΚΘΕΣΗ ΟΠΛΟΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Στο  χώρο  του Στρατοπέδου  υπήρχε  κι  έκθεση  οπλομηχανημάτων  που  οι  προσκεκλημένοι  περιηγήθηκαν και  περιεργάστηκαν με  τη  βοήθεια στρατιωτικών  που  βρισκόταν  μπροστά  από κάθε  οπλομηχάνημα  κι  έδιναν  τις  σχετικές  πληροφορίες  με  πολύ μεγάλη  ευγένεια .

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ  ΣΤΟΧΟΥ

Και κάτι πρωτότυπο. Στη διάρκεια της εκδήλωσης και πριν την επίσκεψη της έκθεσης  οπλομηχανημάτων πραγματοποιήθηκε επίδειξη προσβολής στόχου από ομάδα πυροβολητών με τρόπο  άψογο , θορυβώδη  κι εντυπωσιακό προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων .

Η  ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Όσον αφορά την όλη διοργάνωση της  εκδήλωσης  είναι απαραίτητο να επισημανθεί ,  ότι δρέπει άνετα τα αριστεία καθώς ήταν απόλυτα επιτυχής χωρίς να παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα κι αυτό σχολιάστηκε ευμενέστατα από τους προσκεκλημένους  .  Ασφαλώς όλα τα παραπάνω δε μπορεί να είναι απόρροια τύχης καθώς απαιτείται ορθός προγραμματισμός , οργάνωση και υλοποίηση όλων , πολλή εργασία, συνεχής δράση , επιμέλεια  και  συνεχές ενδιαφέρον  ή  όπως το λέει  ο  ΤΟΛΣΤΟΙ  : « Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ» , κι  ασφαλώς  τα  συγχαρητήρια  ανήκουν  στο  Δ/τή  της  Δ/σης  ΠΒ  το  Σχη  κ.  ΘΕΜ. ΝΙΚΟΓΛΟΥ  και  τους  συνεργάτες  του για  όλα  όσα με  τόση  επιτυχία  σχεδίασε, οργάνωσε  και  υλοποίησε .

ΟΙ  ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ

Όσον αφορά τους προσκεκλημένους μεταξύ των άλλων διακρίναμε  το Στρατηγό  Δ/τή της ΧΙΙ Μ/Κ  Μ Π  κ. ΑΓΓΕΛΟ ΧΟΥΔΕΛΟΥΔΗ  το  Δ/τή  της  ΧΧΙΙΙ  ΤΘΤ  κ.  ΑΘΑΝ.. ΓΑΡΙΝΗ , το Δήμαρχο   ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ κ. Ι. ΖΑΜΠΟΥΚΗ εκπρόσωπο  της Α Δ Αλεξ/λης   ,  το Λιμενάρχη Αλεξ/λης , εκπρόσωπο της  ΠΥ   ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ , τους  Προέδρους της Ε Α ΑΣ  και του ΣΕΑΝ ΕΒΡΟΥ  κ. κ. ΠΡ. ΦΩΤΑΚΙΔΗ  και  ΑΝΤ. ΚΕΜΑΛΑΚΗ  αντίστοιχα , πολλούς αποστράτους Αξ/κούς διαφόρων βαθμών και άλλους .

ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Ως επίλογο  αυτού του ρεπορτάζ , αν κάτι έπρεπε να προστεθεί με αφορμή αυτή την τόσο ωραία εκδήλωση σίγουρα  αυτό θα ήταν η ευχή που είναι ταυτόχρονα προτροπή: « Η ΑΓΙΑ  ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΩΖΟΙ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ»  μαζί με την  αντίστοιχη  στο σήμα του ΠΒ  « ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ  ΓΝΩΣΕΩΣ» .

Ο ΕΥΔΙΟΣ