Τη διαδικασία νομιμοποίησης της παραλιακής οδού Δικέλλων – Μεσημβρίας ξεκινά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αναθέτοντας την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της.
Ο δρόμος που έχει χαρακτηριστεί ως «φάντασμα», αφού θεωρείται αυθαίρετος και επισήμως δεν ανήκει στη δικαιοδοσία κάπου φορέα, βρίσκεται σε μία περιοχή η οποία παρουσιάζει έξαρση οικοδομικής και τουριστικής δραστηριότητας, αλλάζοντας τον χαρακτήρα της σε σχεδόν αστική περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς μπορεί ο δρόμος να κατασκευάστηκε επί Νομαρχίας Ντόλιου, ωστόσο «στα αρχεία της τεχνικής υπηρεσίας, αλλά και της τοπογραφικής της ΠΕ Έβρου, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό τον δρόμο. Είναι σαν να μην υπάρχει».
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 κατέδειξαν ότι ο εν λόγω δρόμος ήταν η μόνη ασφαλής οδική όδευση διαφυγής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και συνέβαλε καθοριστικά και στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων τα οποία επιχειρούσαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Ωστόσο, από το 2018, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με έγγραφό της προς Δήμο Αλεξανδρούπολης και Περιφέρεια ΑΜΘ, καλούσε επιτακτικά κάποιον από τους δύο φορείς να αναλάβουν την πρωτοβουλία της νομικής τακτοποίησης της οδού, ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσει στην κατάργησή της.
Το θέμα είχε απασχολήσει αρκετές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης. Αρχικά, το 2020, είχε αποφασιστεί να αναλάβει τη διαδικασία ο Δήμος, αφού η τότε διοίκηση της Περιφέρειας είχε κρίνει πως δεν ανήκει στην αρμοδιότητά της. Δύο χρόνια αργότερα, το 2022, ο συγκεκριμένος δρόμος είχε απασχολήσει και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο και είχε αναδειχθεί ότι πρόκειται για μία απαιτητική διαδικασία. Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης είχε σημειώσει χαρακτηριστικά πως «είναι μία υπόθεση με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς αυτά τα 4,5 χλμ δεν συνιστούν καν δρόμο… Για να προχωρήσει το θέμα θα πρέπει να γίνουν αρκετές μελέτες και κάποια βήματα, όπως απαλλοτριώσεις εκτάσεων, με αφαίρεση τμημάτων γης από παράκτιους ιδιοκτήτες, ώστε αυτές να αποδοθούν στο κράτος και στη συνέχεια στο Δήμο».
Η προθεσμία που άλλαξε τα δεδομένα
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της Περιφέρειας, όντως, ο δρόμος κατασκευάστηκε εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας χωρίς την άδεια της Κτηματικής Υπηρεσίας Έβρου, η οποία, βάσει νόμου, είχε δώσει προθεσμία ως τις 23 Απριλίου 2024, σε Δήμο και Περιφέρεια, προκειμένου να κινήσουν τη διαδικασία νομιμοποίησης. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κτηματική, θα προχωρούσε στην καθαίρεση της οδού, θεωρώντας την αυθαίρετη και κατεδαφιστέα.
Τελικώς, με έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Βαγγέλη Πουλιλιού, στις αρχές του 2024, εκφράστηκε η βούληση της Περιφέρειας για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση του δρόμου. Ακολούθησε η απόφαση αναστολής έκδοσης Πρωτοκόλλου Κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία παρείχε οδηγίες για τις δυνατότητες νομιμοποίησης του δρόμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφερειακή Επιτροπή έλαβε την απόφαση να αναθέσει τις μελέτες για τη δημιουργία του φακέλου που θα κατατεθεί μαζί με την αίτηση αδειοδότησης του δρόμου, προς την Κτηματική Υπηρεσία. Πιο συγκεκριμένα, με απόφασή της στις 10 Ιουλίου 2025, η Περιφερειακή Επιτροπή ΑΜΘ, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας, έναντι ποσού 117.000 ευρώ, προκειμένου να εκπονήσει, εντός 12 μηνών, τις μελέτες που χρειάζονται για τη «δημιουργία φακέλου για την παραχώρηση χρήσης της υφιστάμενης άνευ άδειας παραλιακής διόδου Δικέλλων – Μεσημβρίας».
Η σημασία της οδού
Στην απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η συγκεκριμένη δίοδος, πέρα από τα τουριστικά της χαρακτηριστικά και τη σημασία της σε περίπτωση πυρκαγιάς, εξυπηρετεί και στη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων αφού διευκολύνεται η πρόσβαση στις απολήξεις των ρεμάτων της περιοχής, ο καθαρισμός τους και η διατήρηση της επαρκούς παροχετευτικότητας τους, ιδιαίτερα μετά τη μέγα πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.
«Στην ευρύτερη περιοχή τα προηγούμενα έτη αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η εκτός σχεδίου δόμηση με παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και με μόνιμες κατοικίες. Η ανάγκη ύπαρξη του εν λόγω δρόμου διευκολύνει την πρόσβαση όλων αυτών των κατοίκων αλλά και την αρωγή προς αυτούς σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών όπως η παροχή πρώτων βοηθειών ή αντιμετώπιση πυρκαγιών εντός κατοικιών και άλλα καθώς στις εκτός σχεδίου περιοχές οι βασικές υποδομές εξυπηρέτησης οικισμών είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Παράλληλα η ύπαρξη του δρόμου συνεισφέρει στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς περιορισμούς στον αιγιαλό και παραλία της περιοχής.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη τουριστικά όλης της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων τουριστικού χαρακτήρα καθώς και εστίασης.
Πέραν τούτων η συγκεκριμένη δίοδος συνεισφέρει και στη διατήρηση της ακτής και προστασίας γενικά της ακτογραμμής από την διάβρωση η οποία συντελείται είτε από μεγάλους κυματισμούς είτε από την εμφάνιση έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή».
Οι μελέτες που θα εκπονηθούν είναι:
Τοπογραφική – βυθομετρική αποτύπωση
Μελέτη έργων προστασία
Β1 Ακτομηχανική μελέτη
Β2 Μελέτη έργων προστασίας παραλιακής διόδου
Γ. Οριοθέτηση – διευθέτηση του ρέματος Κακόρεμα στην περιοχή της εκβολής του και σε
μήκος 200μ περίπου.
Γ1 Υδρολογική μελέτη
Γ2 Υδραυλικός έλεγχος
Γ3 Μελέτη διευθέτησης ρέματος
Δ. Περιβαλλοντικές μελέτες
Δ1 ΜΠΕ έργων προστασίας,
Δ2 ΜΠΕ διευθέτησης ρέματος
Πηγή: https://www.gnomionline.gr – της Κικής Ηπειρώτου