Ο Πόρος τίμησε τον Αγροφύλακα Σωτήρη Ζαπάρτα (video)

Τον Αγροφύλακα Σωτήριο Ζαπάρτα, αποφάσισε να τιμήσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και ηΔημοτική Ενότητα Φερών, δίνοντας το όνομα του, στην κεντρική πλατεία του οικισμού του Πόρου, γενέτειρα του αγροφύλακα.


Ο Σωτήρης Ζαπάρτας ήταν αγροφύλακας καταγόμενος από το χωριό Πόρος Φερών Έβρου και σύμφωνα με την ιστορία έσωσε την τιμή της Ελλάδος, πριν από 32 χρόνια, σε ένα τραγικό επεισόδιο που εξελίχθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στις 19 Δεκεμβρίου 1986 ο Αγροφύλακας Ζαπάρτας έλαβε μέρος στην συμπλοκή μαζί με Έλληνες στρατιώτες εναντίων των Τούρκων στην περιοχή Τζιρώζη όπου σκοτώθηκε ο στρατιώτης Καραγώγος.
Η παρουσία του ήταν καθοριστική καθώς βοήθησε στην άμυνα της ελληνικής περιπόλου μέχρι να φθάσουν οι ενισχύσεις .

«Όταν ο στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος  έπεσε νεκρός από τα τουρκικά πυρά και αφού στον χώρο υπήρχαν άλλοι δυο Έλληνες στρατιώτες σε κατάσταση σοκ και μάλιστα ο ένας τραυματίας,ο αγροφύλακας Σωτήριος Ζαπάρτας έτυχε να είναι κοντά στο επεισόδιο και αφού πρώτα έστειλε τον γιο του με το τρακτέρ να ειδοποίηση τους στρατιώτες του φυλακίου έτρεξε πήρε το όπλο ενός εκ τον στρατιωτών και ανταπέδωσε τα πυρά σκοτώνοντας κατά πληροφορίες τρεις Τούρκους στρατιώτες .

Στην τελετή της ονοματοδοσίας της πλατείας, όλοι οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο, για έναν ήρωα, για έναν Έλληνα, που δεν ξεχάστηκε, και έστω και καθυστερημένα, τιμάται από τους συμπατριώτες και τον τόπο του.

Συγκλονιστική και η μαρτυρία του Δημήτρη Μαριόλα ο οποίος ήταν παρόν στο περιστατικό.:

“Εγώ ήμουνα σε όλη τη φάση Εγώ πήρα τον Φαντάρο ζωντανό, κάτω από το παρατηρητήριο. Ο Ζαπάρτας, βάρεσε το παρατηρητήριο. π φάντάρος ήρθε ζωντανός, μέχρι το Τσιρώζη και πέθανε στα Λουτρά. Μετά ειδοποίησα τον δόκιμο. Μόλις ήρθε ο Δόκιμος, του λέω “έχεις καρδιά; Μου λέει “εχω” Μπήκαμε στο Τουρκικό μέσα το ανάχωμα. Εκεί γίνεται χαμός. Ζήτησα να μου φέρουν σφαίρες, αλλά ο Διοικητής διέταξε να βγούμε έξω. Αυτή είναι η αλήθεια.”