fbpx
2.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο Αριστοτέλης, η πολιτική φιλοσοφία του και ο Έβρος της επόμενης δεκαετίας

- Χορηγούμενη-

Τα Πολιτικά του Αριστοτέλη αποτελούν ένα μνημειώδες έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, το οποίο έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα ανά τους αιώνες μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, στη διαμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών. Πραγματεύονται βασικά ζητήματα της πολιτικής σκέψης όπως την πολιτική φύση του ανθρώπου, τη σχέση πολιτικής και ηθικής, την οργάνωση της πολιτείας, τα πολιτεύματα και την ορθότητά τους, την έννοια του πολίτη και της πολιτικής αρετής και πολλά άλλα, στα συνολικά οκτώ βιβλία του έργου.

Στο έβδομο βιβλίο αναζητείται η άριστη και ιδανική πολιτεία και ο τρόπος με τον οποίο θα την επιτύχουμε. Εκεί λοιπόν υπάρχει μια συγκλονιστική πρόταση, αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των ιδιωτικών εκτάσεων των πολιτών (Πολιτικά, 1330a-14), η οποία αναφέρει:

«…τῆς δὲ τῶν ἰδιωτῶν τὸ ἕτερον μέρος τὸ πρὸς τὰς ἐσχατιάς, τὸ δὲ ἕτερον πρὸς πόλιν, ἵνα δύο κλήρων ἑκάστῳ νεμηθέντων ἀμφοτέρων τῶν τόπων πάντες μετέχωσιν. τό τε γὰρ ἴσον οὕτως ἔχει καὶ τὸ δίκαιον καὶ τὸ πρὸς τοὺς ἀστυγείτονας πολέμους ὁμονοητικώτερον…»

(…από την άλλη, το ένα σύνολο των ιδιόκτητων εκτάσεων να βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας και το άλλο κοντά στην πόλη, για να μετέχουν όλοι οι πολίτες και στις δύο περιοχές της χώρας, έχοντας ο καθένας δύο κλήρους. Γιατί αυτό συνάδει με τις αρχές της ισότητας και του δικαίου και εξασφαλίζει μεγαλύτερη ομόνοια στους πολέμους εναντίον των γειτόνων…)

Ο Αριστοτέλης είχε εντοπίσει τη συσχέτιση της ατομικής περιουσίας και της χωροθέτησής της στα σύνορα της χώρας και την αναδεικνύει ως δικλείδα ασφαλείας και προϋπόθεση επίτευξης της άριστης και ιδανικής πολιτείας. Στην οργάνωση της πόλης – κράτους του αρχαϊκού κόσμου, όταν ο πολίτης κατείχε γη στα σύνορα, αποκτούσε γι αυτόν ιδιαίτερη σημασία η αποφυγή των πολέμων ή η νικηφόρα έκβαση αυτών, ώστε να διατηρεί τον κλήρο του ακέραιο.

Πώς λοιπόν βρίσκει εφαρμογή στη σύγχρονη εποχή αυτή η πολιτική θεώρηση του Αριστοτέλη; Πώς η σύγχρονη ελληνική πολιτεία θωρακίζει τα σύνορά της, επιτυγχάνοντας παράλληλα την πολυπόθητη οικονομική τους ανάπτυξη;

Ασφαλώς, πλέον, έχει αλλάξει η οργάνωση της πολιτείας, δεν ομιλούμε για μια πόλη – κράτος, αλλά για μια κρατική οντότητα με πολλαπλάσια έκταση, όπου προφανώς δεν είναι εφικτό να έχουν όλοι οι πολίτες κλήρο ή άλλα οικονομικά συμφέροντα στα σύνορα της χώρας. Αυτό αντικαθίσταται από τις πολιτικές που εφαρμόζει το κεντρικό κράτος, οι οποίες οφείλουν να αντιμετωπίζουν τις ακριτικές περιοχές, υπό το πρίσμα της σκέψης του Αριστοτέλη, δίνοντας στους πολίτες που δραστηριοποιούνται εκεί ειδικά κίνητρα και προνόμια. Αυτά θα εξασφαλίσουν μια ανθηρή οικονομική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί την καλύτερη θωράκιση των συνόρων, καθώς ισοδυναμεί με πληθυσμιακή αύξηση και αναστροφή της δημογραφικής γήρανσης.  

Για τον Έβρο μας, αυτήν τη στιγμή, αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σε εφαρμογή τέτοιες πολιτικές. Ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει σπουδαίες ειδικές προβλέψεις για τον Έβρο, οι οποίες ανεβάζουν το ποσοστό επιδότησης κατά περίπτωση ακόμη και στο 80% του προϋπολογισμού της επένδυσης. Ταυτόχρονα, η εξειδίκευση των προτάσεων του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη δημιουργεί έναν ξεκάθαρο χάρτη προτεραιοτήτων για τον Έβρο, καθώς αναγνωρίζει και ενσωματώνει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Ακόμη, η απόφαση ανάδειξης της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο, σε συνδυασμό με τις συνέργειες που αυτή η επιλογή θα επιφέρει, ενισχύουν και διαφοροποιούν έτι περαιτέρω την παλέτα των οικονομικών δραστηριοτήτων του Έβρου. Τέλος, το αναμενόμενο επιχειρησιακό πλάνο, από το ΤΑΙΠΕΔ πλέον και όχι από ιδιώτη επενδυτή, διατηρεί για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το προνομιακό καθεστώς του πολλαπλασιαστή ισχύος κάθε αναπτυξιακής και επενδυτικής προσπάθειας.

Ο τόπος μας έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και έχει έρθει ο καιρός να τα εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο βαθμό για να τον αλλάξουμε προς το καλύτερο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί ένα ισχυρό εχέγγυο επιτυχίας αυτής της προσπάθειας, όντας αρωγός των πρωτοβουλιών, καθώς γνωρίζει ενδελεχώς την περιοχή και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει. Σε εμάς εναπόκειται λοιπόν, στις Εβρίτισσες και στους Εβρίτες, να αδράξουμε την ευκαιρία, να εκμεταλλευτούμε το ευνοϊκό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα πολλών συγκυριών και να μεγαλουργήσουμε, για τον Έβρο της επόμενης δεκαετίας!

Ιωάννης Κανάρης 

Σύμβουλος Ποιότητας, MSc, MBA

Γραμματέας Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Έβρου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο