fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Ν. Γκαρά: «Κοινωνικά συντρίμμια θα αφήσει το αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ»

- Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό νομοσχέδιο

- Χορηγούμενη-

Τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για την ελληνική κοινωνία η ψήφιση του  αναχρονιστικού νομοσχέδιου της ΝΔ για τα εργασιακά, ανέδειξε στην ομιλία της η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

- Χορηγούμενη-1

Η κα Γκαρά σημείωσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομιμοποιεί την ασυδοσία, τη φθηνή και ευέλικτη εργασία, εγκρίνοντας ως «κανονικότητα» την εκμετάλλευση του εργαζομένου. Επιβάλλει την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, τη μείωση μισθού, την αύξηση του χρόνου εργασίας, την άρση της συλλογικής διεκδίκησης και εκπροσώπησης των εργαζομένων κλπ.

Συγκεκριμένα, επισήμανε πως με το  νομοσχέδιο, που είναι κορωνίδα της ακραίας επίθεσης της ΝΔ στο σύνολο του κόσμου της εργασίας:

  • Καταργείται το οκτάωρο με την επιβολή της δεκάωρης εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των  μισθών
  • Διπλασιάζονται οι υπερωρίες, οι οποίες θα πληρώνονται πολύ λιγότερο
  • Νομοθετείται για πρώτη φορά το σπαστό ωράριο ακόμη και για εργαζόμενους με μερική απασχόληση
  • Επιτρέπονται οι ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις
  • Περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία και στοχοποιείται η συνδικαλιστική δράση
  • Νομοθετείται η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους
  • Υποβαθμίζεται πλήρως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και κάθε ελεγκτικός μηχανισμός

Παράλληλα, τόνισε πως αναμένεται να πληγούν η παραγωγή, η οικονομία, η εργασία, οι τοπικές αγορές, ενώ θα ενταθεί και το πρόβλημα στο δημογραφικό: «μεγάλοι χαμένοι αυτών των μέτρων θα είναι οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες, οι εργαζόμενες μητέρες, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πληγούν βαρύτατα από τη μείωση των μισθών και της κατανάλωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κα Γκαρά υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να μειώσει την ανεργία κατά 10 μονάδες, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, αναβάθμισε την Επιθεώρηση Εργασίας και επέκτεινε δεκάδες κλαδικές συμβάσεις, λαμβάνοντας παράλληλα και αυστηρά μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών. «Επανέφερε την αξιοπρέπεια στην εργασία».

Κλείνοντας, υπογράμμισε: «την ώρα που η ΝΔ καταργεί την προστασία της α΄ κατοικίας, κλείνει δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια και ξεπουλά τα πάντα, νομιμοποιεί την ασυδοσία στην εργασία και απορρυθμίζει την οικονομία. Οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτού του νόμου, ούτε και των αντιλαϊκών πολιτικών σας».  

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή επιτυχία στους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με την Κυβέρνηση της ΝΔ να επιτίθεται και στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών, υπηρετώντας την ιδεοληψία της για φθηνή, ελαστική, ανειδίκευτη εργασία.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Πρόεδρε

Θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς και από αυτό το Βήμα καλή επιτυχία στους μαθητές και στις μαθήτριες που δίνουν το δικό τους ωραίο, αλλά δύσκολο αγώνα αυτές τις μέρες μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, έναν αγώνα που περικλείεται από στερήσεις, από δυσκολίες, από μάχες, αλλά και όνειρα, όνειρα για το επιστημονικό τους πεδίο, αλλά και για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Συνοδεύεται αυτός ο αγώνας, όμως, και από την επιθετική πολιτική της Κυβέρνησης  με  την υποβάθμιση  των δημόσιων πανεπιστημίων, το κλείσιμο σχολών και τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνοδεύεται,  βέβαια,  και  από  μια σοκαριστική, για μένα  τουλάχιστον, δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας κ. Συρίγου, ο οποίος είπε ότι οι μαθητές που δεν θα περάσουν στα ΑΕΙ λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που ο ίδιος νομοθετεί, είναι αυτοί που δεν είναι άξιοι, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ένα πανεπιστήμιο.

Δυστυχώς,   αυτή   είναι   η   αντικοινωνική,   αντιπαιδαγωγική   αντίληψη   της Νέας Δημοκρατίας, που αυτή ονομάζουν ως αριστεία και κρύβει από πίσω την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι μια αντίληψη που επαναφέρει τη λογική του καιάδα, όσο σκληρό και αν ακούγεται το 2021, μια αντίληψη που υποβαθμίζει   τον   παιδευτικό   ρόλο   του   πανεπιστημίου,   αλλά   στερεί   και   τη δυνατότητα   των   νέων   ανθρώπων   να   εκπαιδευτούν,   να   βελτιωθούν,   να εξελιχθούν, να ακολουθήσουν την επιστήμη και το επάγγελμα που αγαπούν.

Είναι, όμως, και μια αντίληψη, η οποία υπηρετεί και το νεοφιλελεύθερο δόγμα περί ευέλικτης, ανειδίκευτης και φτηνής εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Το   σημερινό,   λοιπόν,   νομοσχέδιο   έρχεται   να   επικυρώσει   αυτήν   την αναχρονιστική αντίληψη. Είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται να νομιμοποιήσει, να επιβάλει ως κανονικότητα την ασυδοσία που υπάρχει και σήμερα στον εργασιακό τομέα,   που   μας   απομακρύνει   από  το  ευρωπαϊκό   κεκτημένο   όσο   και   αν  το επικαλείστε, μιας και καμία ευρωπαϊκή ανεπτυγμένη χώρα δεν έχει τέτοιες αντεργατικές διατάξεις που νομοθετούμε σήμερα, διατάξεις που εγκρίνουν ως κανονικότητα την εκμετάλλευση του εργαζόμενου, την απλήρωτη υπερωριακή εργασία,   την   αύξηση   του   χρόνου   εργασίας,   την   αποσπασματική   εργασία σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκάστοτε εργοδότη, τη μείωση μισθού, την αύξηση της ανεργίας, την άρση της συλλογικής υπεράσπισης και εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Αυτό είναι, άραγε, το όραμά σας; Αυτή είναι η προσφορά σας στους νέους,   στους   εργαζόμενους;   Αυτή   είναι   η   ανάπτυξη   που   υπόσχεστε,   που επικαλείστε, που επαναλαμβάνετε καθημερινά στα τηλεπαράθυρα, αλλά και από αυτό το Βήμα και, μάλιστα, σε μια περίοδο κρίσης, μια περίοδο υψηλής ανεργίας, αποβιομηχάνισης, ανασφάλειας, υγειονομικού κινδύνου;

Κυρίες και κύριοι, το νομοσχέδιο αυτό συνιστά την κορωνίδα της ακραίας επίθεσης της Νέας Δημοκρατίας στο σύνολο του κόσμου της εργασίας, στο σύνολο της κοινωνίας. Και είναι τόσο κραυγαλέα αυτή η επίθεση που έρχεται ως οδοστρωτήρας  απέναντι   στα  συμφέροντα  και   τις  ανάγκες  της   μέσης  λαϊκής οικογένειας, διαλύοντας και την κοινωνική συνοχή.

Καταργείτε το οκτάωρο με την επιβολή της δεκάωρης εργασίας με μείωση μισθού, καθώς οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ρεπό σε βάθος εξαμήνου και όχι όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν, αλλά όποτε ο εργοδότης το επιλέξει. Αυτό, μάλιστα,   θα  λειτουργήσει   αποτρεπτικά   για  νέες   προσλήψεις   και   θα  αυξήσει κατακόρυφα την ανεργία τα επόμενα χρόνια.

Διπλασιάζονται,   επίσης,   οι   υπερωρίες.   Ουσιαστικά   νομιμοποιείτε   την αδήλωτη   υπερωρία   με   λιγότερη   αμοιβή.   Οι   μειώσεις   μισθών,   βέβαια,   θα σημάνουν   και   αυτόματη   μείωση   στις   συντάξεις,   πρόβλημα   στα   ταμεία   και μεταβολές στο επίδομα γάμου και τις τριετίες.

Για πρώτη φορά νομοθετείτε το σπαστό ωράριο για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Τις συνέπειες μπορούμε να τις αντιληφθούμε όλοι. Θα δουλεύει, δηλαδή, κάποιος για ελάχιστα ευρώ λίγο το πρωί, λίγο το βράδυ, λίγο το απόγευμα, όποτε τον καλέσει, όποτε το επιθυμεί ο εργοδότης του. Η αξιοπρέπεια του εργαζομένου πάει περίπατο και αυτό εσείς, κύριοι, κυρίες   της   Νέας   Δημοκρατίας,   το   βαφτίζετε   «ελευθερία»,   το   βαφτίζετε «διευκόλυνση» και, μάλιστα, το βαφτίζετε «διευκόλυνση στην οικογενειακή ζωή».

Νομοθετείτε, επίσης, τις ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις, καθώς προβλέπεται   η   δήθεν   εναλλακτική   αποζημίωση   έναντι   της   υποχρεωτικής επαναπρόσληψης του εργαζομένου, ενώ περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία και στοχοποιείται η συνδικαλιστική δράση.  

Φροντίζετε να μην υπάρχει καμία προστασία του εργαζόμενου, να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης, κανένα περιθώριο διεκδίκησης, κανένα περιθώριο υπεράσπισης των ανθρώπων που απολύονται.

Παράλληλα,   προσπαθώντας,   όπως   λέτε   εσείς,   να   υποστηρίξετε,   να ενισχύσετε την οικογένεια, τον ελεύθερο χρόνο των εργαζόμενων, αλλά και να αυξήσετε τις οικογενειακές στιγμές και τις δραστηριότητες, τι κάνετε;

Νομοθετείτε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτή είναι η ενίσχυση και η υπεράσπιση της οικογένειας; Αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι, σε ποια  κοινωνία  ζείτε.  Ποια συμφέροντα  εξυπηρετείτε;  Με ποιους  ανθρώπους συναναστρέφεστε;

Έχετε μιλήσει με εργαζόμενους και εργαζόμενες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα; Βρίσκεστε σε βέρτιγκο ή λέτε συνειδητά ψέματα, παρουσιάζοντας την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζόμενων ως ένα ευεργέτημα στην καθημερινότητά τους;

Οδηγείτε την κοινωνία σ’ έναν νέο Αρμαγεδδώνα. Μεγάλοι χαμένοι αυτών των μέτρων και της καταστροφικής σας πολιτικής είναι κυρίως οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες, οι εργαζόμενες μητέρες, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πληγούν βαρύτατα από τη μείωση των μισθών και της κατανάλωσης. Σας το είπαν και οι αρμόδιοι φορείς που εκπροσωπούν τις τοπικές αγορές, τις μικρές επιχειρήσεις.

Πλήγμα θα δεχθεί η   παραγωγή,   η   οικονομία,   η   εργασία,   οι   τοπικές   αγορές,   θα   ενταθεί   το δημογραφικό πρόβλημα, ενώ μια γενιά κυρίως νέων ανθρώπων θα αναγκαστεί εκ νέου να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Οι νεοφιλελεύθερες συντηρητικές σας ιδεοληψίες θα αφήσουν κοινωνικά συντρίμμια στη χώρα μας και θα έχουν την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.

Κυρίες   και   κύριοι   συνάδελφοι,

 Η κυβέρνηση   του   ΣΥΡΙΖΑ   σε   πολύ δύσκολες συνθήκες κατάφερε να μειώσει την ανεργία κατά δέκα μονάδες με πάρα πολλές πιέσεις, σε ασφυκτικό πλαίσιο, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11%, να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό, να αναβαθμίσει το ΣΕΠΕ και τους ελέγχους, στο οποίο εσείς βάζετε ταφόπλακα διότι δεν θέλετε να υπάρχει έλεγχος και υπεράσπιση των εργαζομένων.

Κατάφερε να επεκτείνει δεκάδες κλαδικές συμβάσεις, ενώ πήρε και αυστηρά μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και   την   πληρωμή   των   υπερωριών,   μέτρα   που   οδήγησαν   στη   μείωση   της απλήρωτης και «μαύρης» εργασίας, μέτρα που επανάφεραν την αξιοπρέπεια στην εργασία.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας, κλείνει δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια, σχολεία, ιδιωτικοποιεί και ξεπουλά τα πάντα, σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, φτωχοποιεί και αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία και με το σημερινό νομοσχέδιο νομιμοποιεί την ασυδοσία στην εργασία, απορυθμίζει την οικονομία και την παραγωγή, κλείνει το μάτι στην εργοδοτική εκμετάλλευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όσες ακρότητες και αν επικαλεστούν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι δηλώσεις του κ. Κυρανάκη, τις οποίες δεν καταδικάσατε, που δεν ντράπηκε να χρησιμοποιήσει ακόμα και ασθενείς ή καρκινοπαθείς ανθρώπους για να δικαιολογήσει αυτό το αντεργατικό έκτρωμα που νομοθετείτε, να είστε βέβαιοι ότι οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτού του νόμου, ούτε και των αντιλαϊκών σας πολιτικών. Δεν θα επιτρέψουν την οπισθοδρόμηση της χώρας μας.

Κύριε Χατζηδάκη, αναρωτιέμαι μήπως ήλθε η ώρα να ενημερωθείτε πώς μαζεύουν τις ελιές, γιατί θα το χρειαστείτε σύντομα.

Ευχαριστώ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ