fbpx
17.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Ν. Γκαρά: «Η κυβέρνηση παγώνει αναπτυξιακά έργα στον Έβρο» (βίντεο)

- Τοποθέτηση στο Ν/Σ του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών για τον αυτοκινητόδρομο Ε65

- Χορηγούμενη-

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα αναπτυξιακά έργα που ακυρώνει η ΝΔ στον Έβρο και τη Θράκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον αυτοκινητόδρομο Ε65.

- Χορηγούμενη-1

Η κα Γκαρά αναφέρθηκε στη Σιδηροδρομική Εγνατία και το πρότζεκτ Sea2Sea, που θα συνέδεαν οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομο και 5 λιμάνια, μεταξύ αυτών και γειτονικών χωρών, την αποκατάσταση των παλιών μεταλλείων της Κίρκης, τα 36 έργα από το Ειδικό Πρόγραμμα Υποδομών για τον Έβρο – ύψους 26,3 εκ. ευρώ – αλλά και έργα – παρεμβάσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αναπτυξιακά έργα που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και η ΝΔ σήμερα έχει ακυρώσει ή παγώσει.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως μετά από δεκαετίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το πιο επικίνδυνο τμήμα του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας στον Έβρο, ένα έργο που με ευθύνη των παλαιότερων κυβερνήσεων παρέμενε ανολοκλήρωτο, κοστίζοντας ανθρώπινες ζωές αλλά και υπέρογκα ποσά στο δημόσιο ταμείο. Κατηγόρησε, μάλιστα, τη ΝΔ πως η μοναδική «συνεισφορά» της σε αυτό το έργο ήταν να τοποθετήσει άμεσα διόδια.

Επιπλέον, η Βουλευτής Έβρου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό στον οποίο έχει οδηγήσει τη Θράκη τα τελευταία δύο χρόνια: «για ποια ανάπτυξη μιλάτε, όταν αδρανούν – με ευθύνη σας – ακόμη και αυτά που λειτουργούσαν;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κα Γκαρά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πάγωμα από τη ΝΔ, της εφαρμογής του μέτρου για την επιδότηση του μεταφορικού, λειτουργικού ή εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις σε ακριτικές περιοχές, που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε πως κινδυνεύει με απένταξη, λόγω κυβερνητικής αδράνειας, και το μεγάλο έργο υπογειοποίησης γεωτρήσεων στον Ερυθροπόταμο.

Επίσης, δεν παρέλειψε να σταθεί και στην πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη πως, εν μέσω πανδημίας, πρόκειται να συγχωνευτούν και να κλείσουν περιφερειακά νοσοκομεία: «σίγασαν, τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες για τους υγειονομικούς», σημείωσε.

Κλείνοντας, η κα Γκαρά τόνισε: «Στην περιοχή μου, ιδιαίτερα τον τελευταίο 1,5 χρόνο, βιώνουμε μία πρωτοφανή αποψίλωση υπηρεσιών, τραπεζικά καταστήματα κλείνουν, πανεπιστημιακά τμήματα συρρικνώνονται, ενώ  έργα που είχαν δρομολογηθεί και θα άφηναν ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα ακυρώνονται. Η χώρα έχει ανάγκη σήμερα από την υλοποίηση ενός μελετημένου, ολιστικού, αναπτυξιακού σχεδιασμού. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομών, πολιτικές ανάπτυξης και επέκταση, υποστήριξη των υπηρεσιών και των τοπικών κοινωνιών. Βαυκαλίζεστε ότι ενδιαφέρεστε για τη θωράκιση της χώρας, τη θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, τη θωράκιση των συνόρων, όταν κλείνουν συνεχώς υπηρεσίες και συρρικνώνεται η δραστηριότητα στις περιοχές αυτές. Οδηγείτε σε ερημοποίηση, ειδικότερα τις ακριτικές περιοχές, χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης ή βελτίωσης των συνθηκών ζωής των πολιτών».

Ολόκληρη η ομιλία της Ν. Γκαρά έχει ως εξής:

Συζητάμε σήμερα για τον αυτοκινητόδρομο Ε65, ένα έργο σημαντικό με προοπτικές, αλλά και ιδιαίτερες παθογένειες, ένα έργο του οποίου η σύμβαση κατασκευής υπεγράφη το μακρινό 2007 και για το οποίο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει τεράστιες ευθύνες τόσο για τις καθυστερήσεις όσο και για το σπάσιμό του σε τρία τμήματα.

          Έπειτα από τις γνωστές παλινωδίες και τη φαυλότητα που χαρακτήριζαν τις παλαιότερες κυβερνήσεις, ήλθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεμπλοκάρει επιτέλους το συγκεκριμένο έργο και να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα ένα σημαντικό τμήμα του.

          Σήμερα έρχεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με δύο χρόνια καθυστέρηση και ένα αχρείαστο «καπέλο» ύψους 38 εκατομμυρίων να πανηγυρίσει πως επιτέλους αυτή ξεμπλόκαρε το έργο.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά τα φαινόμενα και οι παθογένειες αποτελούσαν και αποτελούν τη συνήθη πρακτική που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις κυρίως της Νέας Δημοκρατίας για την υλοποίηση των έργων με εξαρτήσεις, διαπλοκή και πολλές καθυστερήσεις, αλλά και τον ελληνικό λαό να πληρώνει πάντα στο τέλος τη ζημιά.

          Αντίστοιχες πρακτικές αντιμετωπίσαμε στην ολοκλήρωση του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας στον Έβρο, ένα αναγκαίο έργο για την οδική ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή μας, αλλά κυρίως για την ασφάλεια στις μεταφορές, ένα έργο που χρειάστηκε πολλές δεκαετίες για να υλοποιηθεί και κόστισε υπέρογκα ποσά, δυστυχώς όμως κόστισε και απώλειες σε δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

          Έπρεπε και εκεί να έλθει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεμπλοκάρει σε πολύ σύντομο χρόνο και να ολοκληρώσει το πιο επικίνδυνο κομμάτι του έργου. Η συμβολή της Νέας Δημοκρατίας βέβαια ήταν να βάλει διόδια άμεσα, όταν τα προηγούμενα χρόνια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ξάπλωναν στο οδόστρωμα προκειμένου να αντιδράσουν για τα διόδια. Σήμερα, όμως, σιωπή. Αναρωτιέμαι πόση υποκρισία χωράει αυτό το κόμμα.

          Κυρίες και κύριοι, εδώ και δύο χρόνια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν ακυρωθεί ή έχουν «παγώσει» σημαντικά αναπτυξιακά έργα σε όλη τη χώρα. Η Κυβέρνηση δείχνει να κινείται χωρίς αναπτυξιακή πυξίδα, χωρίς σχεδιασμό ή ολιστική προσέγγιση όπου θα εντάσσονται και τα έργα υποδομής ως υπόβαθρο για την ανάπτυξη. Κάνετε εμπόριο ελπίδας, χωρίς να υπάρχει πραγματική ελπίδα στην κοινωνία.

          Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο «πάγωσε» το δρομολογημένο έργο της σιδηροδρομικής Εγνατίας και το Sea2Sea που θα συνέδεε σιδηρόδρομο, οδικό σύστημα και πέντε λιμάνια και των γειτονικών χωρών, έργο το οποίο είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με διακρατικές συμφωνίες, αλλά έχει οδηγήσει τη Θράκη σε σιδηροδρομικό αποκλεισμό εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία.

Αναρωτιόμαστε: Για ποια ανάπτυξη μιλάτε στη Θράκη όταν αδρανούν ακόμη και αυτά που ήδη λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια; Δρομολογημένα έργα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουν «παγώσει». Προχωράτε στο ξεπούλημα, στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα απέναντι στα συμφέροντα και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, ενώ δεν ενισχύετε τον εμπορικό ρόλο του λιμένα.

Ακόμα και το μεγάλο έργο υπογειοποίησης γεωτρήσεων στον Ερυθροπόταμο κινδυνεύει να απενταχθεί από τη χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το ειδικό πρόγραμμα υποδομών για τον Έβρο ύψους 26,3 εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση και περιλαμβάνει την υλοποίηση 36 κρίσιμων, αναγκαίων έργων για την περιοχή, έργων οδοποιίας, αντιπλημμυρικών έργων, αρδευτικών έργων και πολλών άλλων έχει «παγώσει» σήμερα, με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αδιαφορεί πλήρως για την υλοποίηση αυτών των αναγκαίων έργων.

          Στο μεταξύ έχετε «παγώσει» και την εφαρμογή των κινήτρων για τις επιχειρήσεις σε ακριτικές περιοχές, όπως την επιδότηση μεταφορικού λειτουργικού εργατικού κόστους που είχε σχεδιαστεί και αυτό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια βοήθεια, ποια στήριξη, ποια κίνητρα δίνετε στις τοπικές επιχειρήσεις σε ακριτικές περιοχές;

          Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ακόμη και το σημαντικό έργο ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει πάρα πολλές καθυστερήσεις και πάρα πολλά κωλύματα. Προχωρά πάρα πολύ αργά, ενώ τα περισσότερα ζητήματα είχαν λήξει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Βέβαια, δεν μας κάνει καμία ιδιαίτερη εντύπωση που ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έσπευσε πριν από λίγες μέρες στην Ξάνθη να κόψει κορδέλες και να οικειοποιηθεί άλλο ένα έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Σας έχουμε πει πολλές φορές ότι η συνεργασία απαιτεί και σεμνότητα.

          Θα μπορούσα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα και στοιχεία τόσο από τον Έβρο όσο και από ολόκληρη τη χώρα που αναδεικνύουν τον στρεβλό αντιαναπτυξιακό, αντιπαραγωγικό, αντικοινωνικό χαρακτήρα των επιλογών της Κυβέρνησης, την αδιαφορία και την ανικανότητά σας και σε επίπεδο μεγάλων έργων υποδομών, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών που στηρίζουν και δίνουν προοπτική στις τοπικές μας κοινωνίες.

          Ανησυχητικός βέβαια είναι και ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζεστε την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν βάζετε σε καμία προτεραιότητα τη διάχυση του οφέλους των έργων των κονδυλίων στο σύνολο της κοινωνίας, των μικρών και μεσαίων τοπικών επιχειρήσεων, αλλά την κατεύθυνση κονδυλίων σε λίγες μεγάλες εταιρείες για έργα τα οποία ακόμη κρατάτε κρυφά από την ελληνική κοινωνία και δεν μπήκατε καν σε διαδικασία διαβούλευσης, προκειμένου να αξιοποιήσετε και χρήσιμες προτάσεις.

          Ο κύριος Υπουργός λείπει, αλλά θα τα μεταφέρετε, παρακαλώ.

          Κύριε Υπουργέ, στην περιοχή μου ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βιώνουμε μια πρωτοφανή υποβάθμιση, αποψίλωση υπηρεσιών, τραπεζικά καταστήματα που κλείνουν απ’ όλες τις περιοχές, πανεπιστημιακά τμήματα που συρρικνώνονται, ενώ έργα που είχαν δρομολογηθεί και θα άφηναν ένα ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή, όπως η αποκατάσταση των παλιών μεταλλείων της Κίρκης, έργο ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, με απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ακυρώνονται. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία δημιουργεί κάθε μέρα και μια καινούργια πληγή στον Έβρο, στη Θράκη και στο σύνολο της κοινωνίας.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τις τεράστιες πληγές που αφήνει η πανδημία, ειδικά με τον τρόπο που επέλεξε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί τις έκτακτες συνθήκες, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς να δίνει καμία πραγματική στήριξη στον κόσμο, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε την οριακή κατάσταση και τα αδιέξοδα με τα οποία βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες τόσο οι επιχειρήσεις όσο και το σύνολο των πολιτών.

          Η χώρα μας, όμως, έχει άμεση ανάγκη από την υλοποίηση ενός μελετημένου ολιστικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομών, συνδυασμένες μεταφορές, πολιτικές ανάπτυξης και επέκταση και υποστήριξη των υπηρεσιών και των τοπικών κοινωνιών.

Βαυκαλίζεστε, κυρίες και κύριοι, ότι ενδιαφέρεστε για τη θωράκιση της χώρας, για τη θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, για τη θωράκιση των συνόρων, όταν κλείνουν συνεχώς υπηρεσίες και συρρικνώνεται η δραστηριότητα στις περιοχές αυτές. Με τις πολιτικές σας οδηγείτε δυστυχώς σε ερημοποίηση ειδικότερα τις ακριτικές περιοχές, χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης ή βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.

          Μάλιστα πρόσφατα ο Πρωθυπουργός μάς ενημέρωσε ότι θα κλείσει και περιφερειακά νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Σίγασαν τα χειροκροτήματα. Ξεχάσαμε τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες. Τώρα θα κλείσουμε κρίσιμα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα.   

Το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι οι φιέστες, η εξυπηρέτηση συμφερόντων, η επικοινωνία.

Πέρα, όμως, από την πλασματική εικόνα που καλλιεργείται, η πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες δυστυχώς είναι τραγική. Τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη για ανάπτυξη, καλοπληρωμένες δουλειές, ασφάλεια και εκσυγχρονισμό έχουν αποκαλυφθεί και έχουν διαψευστεί όλες οι υποσχέσεις. Και δυστυχώς βιώνουμε καθημερινά τις τραγικές επιπτώσεις της ανάλγητης πολιτικής σας, της ανικανότητάς σας, της αδιαφορίας σας, του αυταρχισμού. Έχετε επιλέξει με τον τρόπο αυτό να κάνετε πολιτική. Γι’ αυτό απαιτείται άμεση αλλαγή.

Είναι αναγκαία μία προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα, μια κυβέρνηση που θα εργάζεται προς όφελος της κοινωνίας, μία κυβέρνηση που δεν θα αδιαφορεί ούτε για τους πολίτες ούτε για τα οφέλη της κοινωνίας ούτε για την ανάπτυξη ούτε και για την περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες.

Ευχαριστώ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΠΑΜΘ: 10 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του...

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ