22.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Ν. Γκαρά για εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ: «Μας γυρίζετε σε ένα σύστημα συγκεντρωτικό με αποκλεισμούς και αποδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Την επιστροφή σε ένα εκλογικό σύστημα συγκεντρωτικού χαρακτήρα με αποκλεισμούς και αποδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και της αυτοτέλειας των Δήμων, που προωθεί την αδιαφάνεια, ανέδειξε με την τοποθέτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά ανέφερε πως η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων κι άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ διότι με το νομοσχέδιο που κατέθεσε καταργεί την απλή αναλογική σε Δήμους και Περιφέρειες, περιορίζει τη συμμετοχή ανεξάρτητων φωνών, ενώ συρρικνώνει τη δράση και την αυτονομία των Τοπικών Συμβουλίων, αφού πρώτα τους αφαίρεσε τη δυνατότητα να διαχειρίζονται το δικό τους ταμείο.

«Καταργείτε μια πρωτοβουλία που έδωσε ζωντάνια στα χωριά και τις πόλεις μας, μια πρωτοβουλία που κυρίως αγκαλιάστηκε από νέους ανθρώπους που συμμετείχαν σε σχήματα που χαρακτηρίστηκαν από αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον, από δημιουργικότητα, δράση και αγάπη για την κοινότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί πάγωσε τις προσλήψεις και τους διαγωνισμούς στους δήμους, ενώ κατάργησε και το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», το πλέον λειτουργικό, αντικειμενικό και αποτελεσματικό εργαλείο, που είχαν αξιοποιήσει και αγκαλιάσει όλοι οι Δήμοι.

«Στη δύσκολη σημερινή συγκυρία δεν σας ενδιαφέρει να συζητήσουμε για την  ενίσχυση των δήμων με το αναγκαίο προσωπικό, με πόρους, με εξοπλισμό, να συζητήσουμε για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά νοιάζεστε μόνο πως θα φτιάξετε ένα σύστημα που θα ανακυκλώνει τα ίδια κομματικά στελέχη», τόνισε.

Η Βουλευτής Έβρου συμπλήρωσε πως με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης η εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη θα γίνεται με το αυθαίρετο 43%+1, χωρίς δηλαδή τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50% +1, ενώ μειώνεται και ο αριθμός των μελών των συμβουλίων και καθιερώνεται το 3% ως ελάχιστο όριο εκλογής, γεγονός που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό πολλών αυτοδιοικητικών σχημάτων.

Κλείνοντας η κα Γκαρά, σημείωσε τα εξής: «αποκλείετε τους νέους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους αφαιρείτε εργασιακά δικαιώματα, δημιουργείτε ένα νέο κύμα brain drain και μετανάστευσης στο εξωτερικό, και τώρα έρχεστε και τους εμποδίζετε να συμβάλουν στη λειτουργία της κοινότητάς τους, του τόπου τους. Έχετε αλλεργία στην πολυφωνία και την δημοκρατική εκπροσώπηση. Αποθαρρύνετε τη συμμετοχή των νέων στα κοινά».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Γκαρά έχει ως εξής:

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, να ευχηθώ «καλό μήνα» σε όλες και όλους.

Από σήμερα 1η Ιουνίου τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας με τον οποίο απελευθερώνονται όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, που δεν χαίρει καμίας προστασίας πλέον. Χιλιάδες οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, έμποροι και επαγγελματίες οδηγούνται σε πτώχευση με συνοπτικές διαδικασίες πλέον. Θα είχε ενδιαφέρον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να δούμε αν το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα προσφύγει στον ευεργετικό, όπως λένε τα στελέχη της, Πτωχευτικό Κώδικα διότι τώρα τελευταία έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα χρέη του Κόμματός της. Εκεί άραγε θα δούμε τις διατάξεις αυτές να εφαρμόζονται; Θα δούμε πλειστηριασμούς ακινήτων;

Παράλληλα, η πανδημία μάς απειλεί, η ανεργία καλπάζει, η οικονομία καταρρέει, οι επιχειρήσεις απειλούνται με «λουκέτα» και στην κοινωνία επικρατεί ένα αίσθημα ανασφάλειας σε όλους τους τομείς. Ωστόσο η Κυβέρνηση δεν βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας, δεν απαντά στα προβλήματά της, αλλά επείγεται να αλλάξει το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όχι μόνο τορπιλίσατε την εφαρμογή για την ανάπτυξη της απλής αναλογικής που είχε νομοθετηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο εμποδίσατε τη λειτουργία των δήμων αφού από την πρώτη στιγμή αφαιρέσατε πόρους και σημαντικά εργαλεία, όχι μόνο καταργήσατε προοδευτικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που είχε φέρει η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», αλλά έρχεστε και σήμερα να καταργήσετε την απλή αναλογική.

Δημιουργείτε ένα σύστημα συγκεντρωτικό, που προωθεί κυρίως την αδιαφάνεια, μειώνει τη λογοδοσία, ένα σύστημα πλήρως ελεγχόμενο και δημαρχοκεντρικό, ένα σύστημα που στοχεύει να ανακυκλώνει κυρίως κομματικά στελέχη, ένα σύστημα που περιορίζει τη δημοκρατία, μειώνει την εκπροσώπηση των πολιτών, δεν επιτρέπει στην Αυτοδιοίκηση ουσιαστικά να ανασάνει και να λειτουργεί με αυτοτέλεια και με ανεξαρτησία.

Στη δύσκολη σημερινή κατάσταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν σας ενδιαφέρει να συζητήσουμε την κατανομή αρμοδιοτήτων. Δεν σας ενδιαφέρει να συζητήσουμε ούτε την ενίσχυση των δήμων με αναγκαίο προσωπικό, με πόρους, με εξοπλισμό.

Δεν συζητάμε καν για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου οι υπηρεσίες αυτές να στηρίξουν, να σταθούν δίπλα στους πολίτες των δήμων που έχουν ανάγκη.

Αντίθετα σε αυτό το δύσκολο διάστημα έχετε φροντίσει να παγώσετε προσλήψεις, να παγώσετε διαγωνισμούς, αλλά και να καταργήσετε το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», το πλέον λειτουργικό, διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό εργαλείο για τους δήμους, το οποίο όλοι οι δήμοι είχαν αξιοποιήσει και είχαν αγκαλιάσει.

Με δεκαεπτά μήνες καθυστέρηση, κύριε Υπουργέ, περίμεναν οι δήμοι το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά τελικά το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα χρήματα δεν φτάνουν και έτσι έθεσε πλαφόν ανά δικαιούχο σε προϋπολογισμό έργων, αναγκαστική επιλογή με αποκλεισμό έργων λόγω του πλαφόν και τη λογική πελατειακών σχέσεων, σχέσεων εξυπηρετήσεων για ένταξη προτάσεων εκτός πλαφόν καθώς αποτελεί μια προσωπική απόφαση του εκάστοτε Υπουργού για το ποιο έργο θα πάρει χρηματοδότηση, θα πάρει έγκριση και θα ενταχθεί, πρακτικές δυστυχώς που μας επιστρέφουν πάρα, πάρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Μια ακόμη εγκληματική, όμως, ενέργεια της Νέας Δημοκρατίας ήταν η κατάργηση της δυνατότητας οι τοπικές κοινότητες να διαχειρίζονται ένα μικρό, αλλά δικό τους ταμείο. Ήταν μία πρωτοβουλία που είχε δώσει πολλές δυνατότητες ενασχόλησης στους πολίτες με την κοινότητά τους, έδωσε άμεσες και εύκολες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, έδωσε ευελιξία στις τοπικές κοινότητες.

Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, τα νομοθετήματα που φέρνετε τον τελευταίο καιρό προδίδουν ότι δεν έχετε καμία ιδέα τι συμβαίνει στην περιφέρεια, δεν γνωρίζετε τα προβλήματα, δεν γνωρίζετε τις ανάγκες των δήμων, δεν γνωρίζετε τις ανάγκες των χωριών και των συμπολιτών μας. Νομοθετείτε από κλειστά γραφεία χωρίς να αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις των νομοθετημάτων που φέρνετε.

 Γνωρίζετε άραγε ότι υπάρχουν δήμοι που καλύπτουν τεράστια έκταση, έχουν στην εποπτεία τους σαράντα και πενήντα χωριά με ελάχιστα, ένα έως δύο μηχανήματα, τεράστια έλλειψη προσωπικού και αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων; Και ποια είναι η απάντησή σας; Η συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε έναν δήμαρχο; Και τι λέτε στις τοπικές κοινότητες; Για να κοπούν τα χόρτα ή να αλλάξει μια λάμπα μπείτε στην ουρά αναμονής, κάποια στιγμή θα φτάσει και η σειρά του δικού σας χωριού.

Κύριε Υπουργέ, αφαιρέσατε κάθε δημιουργική δυνατότητα από τα τοπικά συμβούλια, τους δέσατε τα χέρια, κατάντησαν πλέον ουσιαστικά να είναι μόνο μεταφορείς παραπόνων και προβλημάτων τους αντιδημάρχους ή στο δήμαρχο χωρίς να μπορούν άμεσα να παρέμβουν στην τοπική τους κοινότητα.

Αυτό είναι άραγε το ενδιαφέρον σας για την περιφέρεια, για την αποκέντρωση όπως λέτε, για τη ζωή στις νησιωτικές αγροτικές περιοχές, για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών; Ποια ανάπτυξη άραγε ευαγγελίζεστε μόνο στις λεκτικές σας εξαγγελίες; Ποια η απάντηση στα καθημερινά προβλήματα; Είναι αυτό το νομοθέτημα η απάντηση σε αυτές τις ανάγκες;

Βέβαια, δεν έφτανε η αφαίρεση των κονδυλίων και της διαχείρισης αυτού του ταμείου έρχεστε σήμερα να καταργήσετε μια δημοκρατική μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, μια μεταρρύθμιση τομή αυτής της ίδιας της εκλογής των τοπικών συμβουλίων από μια τρίτη κάλπη ανεξάρτητη από τα κεντρικά ψηφοδέλτια. Ήταν όντως μία τομή και φάνηκε στα αποτελέσματα, διότι συμμετείχαν σχήματα που χαρακτηρίστηκαν από αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον, από δημιουργικότητα, από αγάπη και δράση για την κοινότητα και τη βελτίωση της καθημερινότητας σε αυτήν. Ήταν μια πρωτοβουλία που έδωσε ζωντάνια στα χωριά και τις πόλεις μας, μια πρωτοβουλία που κυρίως αγκαλιάστηκε από νέους ανθρώπους.

Εσείς σήμερα καταργείτε τη δυνατότητα της ξεχωριστής κάλπης, προβλέπετε τη στοίχιση με το κεντρικό ψηφοδέλτιο των υποψηφίων δημάρχων αυξάνοντας ουσιαστικά τον κομματικό έλεγχο. Επιστροφή και πάλι στο παρελθόν και πάλι στη συντήρηση, όπως χαρακτηρίζεστε.

Μεταξύ άλλων με το παρόν σχέδιο νόμου η εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη θα γίνεται με το αυθαίρετο 43% χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση του 50+1% με το νικητή να εξασφαλίζει αυτόματα τα 3/5 των εδρών. Παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των μελών των συμβουλίων, καθιερώνεται το 3% ως ελάχιστο όριο εκλογής και εκπροσώπησης στα συμβούλια με στόχο ουσιαστικά τον αποκλεισμό μικρών αυτοδιοικητικών σχημάτων.

Ωστόσο, παράλληλα αυξάνετε τον αριθμό των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, αυξάνετε το ελάχιστο όριο συμμετοχής σε κάθε ψηφοδέλτιο, ενώ επιχειρήσατε να αυξήσετε και το παράβολο υποψηφιότητας στο συμβούλιο στα 80 ευρώ. Προς το παρόν το έχετε παγώσει, το έχετε αποσύρει.

Οραματίζεστε και νομοθετείτε ένα σύστημα με αποκλεισμούς που ευνοεί τους κομματικούς σχηματισμούς, τις ελίτ, τους τοπικούς παράγοντες και ανθρώπους με οικονομική ευχέρεια.

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς έχετε αλλεργία στην πολυφωνία και τη δημοκρατική εκπροσώπηση. Έχετε αλλεργία στην αυτόνομη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και σε ανεξάρτητα σχήματα που ενδιαφέρονται και εργάζονται ανιδιοτελώς και δημιουργικά για τον τόπο τους. Κυρίως, όμως, έχετε αλλεργία και αποθαρρύνετε τη συμμετοχή των νέων στα κοινά. Αφού τους έχετε αποκλείσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού τους αφαιρείτε εργασιακά δικαιώματα και πλέον θα τους πληρώνετε με ρεπό, όπως είπε ως αρμόδιος Υπουργός, αφού δημιουργείτε ένα νέο κύμα brain-drain και μετανάστευσης στο εξωτερικό τους εμποδίζετε μέσα από ανεξάρτητες, μη κομματικές δημιουργικές συλλογικότητες να συμβάλουν στην λειτουργία της κοινότητας τους, της ίδιας της ποιότητας της ζωής τους, του τόπου τους.

Διότι το μόνο που σας ενδιαφέρει, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο επιτελικός και αυταρχικός έλεγχος κάθε συστήματος, κάθε δομής, κάθε θεσμού, είναι η κομματική χειραγώγηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο περιορισμός της δημοκρατίας και ο αποκλεισμός των δημιουργικών, διαφορετικών φωνών και συλλογικοτήτων. Άλλωστε ο ίδιος, κύριε Υπουργέ, το έχει ομολογήσει σε δηλώσεις σας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο