Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, 2025
18.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓυναίκα - ΠαιδίΜπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί τον τρώμε σήμερα 25 Μαρτίου – Δείτε συνταγή

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί τον τρώμε σήμερα 25 Μαρτίου – Δείτε συνταγή

Έφτασε η ώρα για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, καθώς στις 25 Μαρτίου έχει πάντα την… τιμητική του.

Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά.

Ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο σήμερα; Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Ο μπακαλιάρος είναι φθηνός και μάλιστα εύκολος στη συντήρηση για αυτό ήδη από τα παλιά χρόνια ήταν η ιδανική επιλογή. Η σκορδαλιά είναι άκρως ελληνική για αυτό και τυπικά συνοδεύεται μαζί με το ψάρι.

Μπορείς να το ετοιμάσεις με διάφορες παραλλαγές, από σκορδαλιά με ψωμί και ξηρούς καρπούς ή σκορδαλιά με πατάτα μέχρι κομμάτια μπακαλιάρου ή ψαροκροκέτες.

Δείτε την παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Συστατικά

4 φιλέτα μπακαλιάρου
2 φλιτζάνια αλεύρι
30 ml ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ: 1/2 φλιτζάνι λάδι

4-5 σκελιδες σκόρδο
3 φέτες μουσκεμενο μπαγιάτικο ψωμί
50 γρ κουκουνάρια
3 κ.σ ξύδι
Λίγο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)
Λίγη Ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού)

Τρόπος μαγειρέματος

  1. Συνήθως ο μπακαλιάρος είναι παστός και χρειάζεται ξαλμύρισμα. Κόψε τα φιλέτα σε κομμάτια και άφησέ τα σε νερό από το βράδυ.

  2. Την ώρα που είναι να ετοιμάσεις το φαγητό σου, στράγγιξε τον μπακαλιάρο απότ ο νερό και πέρασέ τον από το αλεύρι.

  3. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάλε το ελαιόλαδο αν κάψει και ψήσε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

4. ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ: Βάλε σε ένα πολυμίξερ τα κουκουνάρια, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και την ζάχαρη και χτύπησέ τα να πολοτοποιηθούν.

  1. Πρόσθεσε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και συνέχισε να χτυπάς το μείγμα σου.

  2. Στίψε με τα χέρια σου το μουσκεμένο ψωμί και πρόσθεσέ το στα υπόλοιπα υλικά μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Χτύπησε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.

Και…έτοιμος ο μπακαλιάρος! Καλή όρεξη!

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Γκιουλέκας: Εγκαταστάθηκε εργολάβος στο τελωνείο Κήπων

Στα έργα αναβάθμισης των συνοριακών σταθμών Κήπων στον Έβρο και Ευζώνων στο Κιλκίς αναφέρθηκε...

Αλεξανδρούπολη: Σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης στην οδό Ηροδότου

Μετά τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Κονδύλη και Θράκης, οι εργασίες του εμβληματικού έργου «Αστική...

Αλεξανδρούπολη: Νέες μανόλιες στην οδό Αγίου Δημητρίου – Επέκταση των φυτεύσεων μετά την Κονδύλη

Μετά τις φυτεύσεις στην οδό Κονδύλη, η δράση πρασίνου συνεχίζεται στην Αλεξανδρούπολη, αυτή τη...

Σύλληψη διακινητή μη νόμιμων μεταναστών στον Έβρο

Συνελήφθη χθες (24 Οκτωβρίου 2025) το απόγευμα σε επαρχιακή οδό του Έβρου, από αστυνομικούς...

Παρόμοια