fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μείναμε σπίτι! Μείναμε ασφαλείς; Τι λέει ο οργανισμός μας;

- Χορηγούμενη-

Κρατήσαμε τις απαραίτητες αποστάσεις, εφαρμόσαμε με επιτυχία τις αναπνευστικές οδηγίες, πλύναμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά και φορώντας την απαραίτητη πλέον μάσκα σε αρκετές κοινωνικές δραστηριότητες είμαστε έτοιμοι σταδιακά να υιοθετήσουμε ξανά πιο δραστήριους και ενεργητικούς ρυθμούς στην καθημερινότητα μας.

Προτεραιότητα μας θα παραμείνει η συλλογική προσπάθεια αποτροπής διασποράς της πανδημίας CoVid-19. Όμως είναι μια καλή ευκαιρία μετά από τον επιβεβλημένο εγκλεισμό που συχνά συνοδεύτηκε από μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, να θυμηθούμε την αδιαμφισβήτητη αξία των προληπτικών εξετάσεων για την Υγεία και τα οφέλη της έγκαιρης Εργαστηριακής Διερεύνησης.

Τι εξετάσεις μπορώ να κάνω προληπτικά; 

Το είδος και ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων θα πρέπει να είναι εξατομικευμένος  ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, ενώ  λαμβάνεται υπόψιν το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό του κάθε εξεταζόμενου.

Μπορεί να διαφέρουν από αυτές που ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω ως μέρος ενός γενικού Προληπτικού Ελέγχου (check up) σε ασυμπτωματικούς ενήλικες. Για τον λόγο αυτό, είναι φρόνιμο να ακολουθήσουν μετά από επίσκεψη στον θεράποντα Ιατρό που θα αξιολογήσει την συνολική κλινική εικόνα. Έτσι, θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν τις πιθανές διαφορετικές διαγνωστικές προσεγγίσεις.

Πότε μπορώ να κάνω εξετάσεις;

Δεν ισχύει ότι όλες οι Εργαστηριακές Εξετάσεις επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό από παράγοντες όπως είναι η ώρα λήψης του αίματος ή αν γίνονται πριν ή μετά από κάποιο γεύμα. 

Είναι σαφώς προτιμότερο όμως για τις περισσότερες που αφορούν τον Προληπτικό Έλεγχο, να εκτελούνται το πρωί μετά από απαραίτητη προηγηθείσα νηστεία διάρκειας περίπου 8 – 10 ωρών.

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνονται συνήθως στον Προληπτικό Έλεγχο (check up);

  • Γενική Αίματος: Περιλαμβάνει την μέτρηση του συνολικού αριθμού των Ερυθρών Αιμοσφαιρίων(RBC) μαζί με τους ερυθροκυτταρικούς δείκτες, την μέτρηση της Αιμοσφαιρίνης(Hb) και του Αιματοκρίτη(Ht), τα Λευκά Αιμοσφαίρια(WBC) και τον λευκοκυτταρικό τύπο(είδος και ποσοστό αυτών) καθώς και τα Αιμοπετάλια(PLT).

Θυμηθείτε ότι: Βασικό συστατικό των Ερυθρών Αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στον οργανισμό είναι ο Σίδηρος, ενώ η αποθήκη του Σιδήρου στον οργανισμό είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Φερριτίνη. Συχνά γίνονται σε συνδυασμό, όταν πιθανολογείται η έλλειψη Σιδήρου από τον οργανισμό.

  • Σάκχαρο: Η μέτρηση Σακχάρου Νηστείας είναι απαραίτητο κομμάτι του Βιοχημικού Ελέγχου. 

Θυμηθείτε ότι: Σε περιπτώσεις που σχετίζονται με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) ,συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από μια πιο εξειδικευμένη εξέταση που ονομάζεται Γλυκοζιωμένη  Αιμοσφαιρίνη(HbA1C).

  • Ουρία και Κρεατινίνη: Ανήκουν στον Βιοχημικό Προληπτικό έλεγχο και σχετίζονται με την εκτίμηση της Νεφρικής Λειτουργίας. 

Θυμηθείτε ότι: Συχνά συνοδεύονται από την Γενική Εξέταση των Ούρων για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

  • Λιπαιμικό προφίλ: Περιλαμβάνει την μέτρηση των Λιπιδίων του οργανισμού δηλαδή της Ολικής Χοληστερόλης, των Τριγλυκεριδίων, καθώς και της λεγόμενης καλής(HDL) και της κακής(LDL) Χοληστερόλης. Αυξημένα Λιπίδια στο αίμα σχετίζονται με την εμφάνιση Αθηροσκλήρωσης.

Θυμηθείτε ότι: Οι τιμές των λιπιδίων επηρεάζονται άμεσα από την ισορροπημένη διατροφή και την αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Όταν οι ενδείξεις το απαιτούν, ο έλεγχος συμπληρώνεται από την μέτρηση της Λιποπρωτεΐνης Α – Lp(a) που αποτελεί επίσης παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

  • Τρανσαμινάσες (SGOT-SGPT) και γ-GT: Ο Βιοχημικός Έλεγχος συμπληρώνεται από την εκτίμηση της Ηπατικής λειτουργίας μέσα από την μέτρηση των παραπάνω ενζύμων.

Θυμηθείτε ότι: Συχνά όχι όμως πάντα απαραίτητα, ο έλεγχος συμπληρώνεται από την μέτρηση του Ουρικού Οξέος καθώς ενδέχεται να συνυπάρχει κοινή αύξηση των επιπέδων τους στα πλαίσια αυξημένης κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών και αλκοόλ.

  • Βιταμίνη D(Vit D): Συνδέεται με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και συμβάλλει στην ρύθμιση των επιπέδων Ασβεστίου στον οργανισμό.

Θυμηθείτε ότι: Ο ρόλος της παρουσιάζει ολοένα και αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, καθώς έλλειψη της σχετίζεται με μια σειρά παθολογικών καταστάσεων.

Πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται ο Προληπτικός Έλεγχος;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ιατρική Εταιρεία(American Medical Association, Recommendation for Health Screening 2019), η σύσταση για περιοδικό προληπτικό έλεγχο σε υγιείς ενήλικες ενδεικτικά είναι : 

Για ηλικίες 19-40 ετών, να γίνεται ανά 5 έτη

Για ηλικίες 41-65 ετών, να γίνεται ανά 1-3 έτη

Για ηλικίες άνω των 65 ετών, να γίνεται ανά 1 έτος 

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Πρότυπο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο | Αλεξανδρούπολη |  

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου MD,PhD,Βιοπαθολόγος-ΜικροβιολόγοςΕπ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ κιν:6344193771 , [email protected]

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος κιν:6372779231  [email protected]

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο