Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025
15.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΑυτοδιοικησηΛιβάνιος στην ΚΕΔΕ: Εκλογή δημάρχων σε έναν γύρο – «Όχι» στη μητροπολιτική...

Λιβάνιος στην ΚΕΔΕ: Εκλογή δημάρχων σε έναν γύρο – «Όχι» στη μητροπολιτική διακυβέρνηση

Στην Αλεξανδρούπολη και στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο και την αυτοδιοίκηση.


Εκλογικός νόμος και ηλεκτρονική ψηφοφορία

  • Οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται πλέον σε έναν γύρο.
  • Προβλέπεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις αρχαιρεσίες για τα νέα όργανα της αυτοδιοίκησης.
  • Ο νέος κώδικας της αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει 5 βιβλία και 1.000 άρθρα, συνολικά πάνω από 1.600 σελίδες, και είναι έτοιμος σε ποσοστό 95%, με εκκρεμότητα μόνο το κομμάτι που αφορά στα νομικά πρόσωπα.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η εκλογή δημάρχων με πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.


Μητροπολιτική διακυβέρνηση

Ο κ. Λιβάνιος απέρριψε προς το παρόν την πρόταση της ΚΕΔΕ για ενδιάμεσο βαθμό αυτοδιοίκησης μεταξύ δήμων και περιφερειών, σημειώνοντας ότι τέτοια μοντέλα μπορούν να εξεταστούν στο μέλλον, όπως γίνεται σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή η Νέα Υόρκη.


Αρμοδιότητες και απλούστευση διαδικασιών

  • Ξεκαθαρίζουν οι 1.200 αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης.
  • Θεσπίζεται μόνιμος μηχανισμός μεταφοράς αρμοδιοτήτων με παράλληλη μεταφορά πόρων, προσωπικού και υποδομών.
  • Απλουστεύεται η νομοθετική εξουσία και οι οικονομικές διαδικασίες των δήμων.

Οικονομική ενίσχυση και καμπανάκι για οφειλές

  • Οι δήμοι θα λάβουν 105–110 εκατ. ευρώ μέσα στον Νοέμβριο για γενική ενίσχυση.
  • Επιχορήγηση 28 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες σχολείων και 50 εκατ. ευρώ για κάλυψη δικαστικών αποφάσεων.
  • Το κονδύλι για αδέσποτα ζώα θα τριπλασιαστεί το 2026 και θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ανείσπραχτες οφειλές των δήμων φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 150 εκατ. ανά δήμο ετησίως. Παρατήρησε ότι πολλοί δήμοι δεν εκμεταλλεύονται διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με απορροφητικότητα έργων στο Πρόγραμμα Τρίτσης μόλις 48% και στο Ταμείο Ανάκαμψης για ψηφιακό μετασχηματισμό 15%.


Ρύθμιση οφειλών ΔΕΥΑ και επιδόματα

  • Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών ΔΕΥΑ με ευνοϊκούς όρους και δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Χρηματοδότηση για κάλυψη έως 40% των ανεξόφλητων υποχρεώσεων προς τρίτους.
  • Δυνατότητα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και χορήγησης επιδόματος έως 3.000 ευρώ ανά παιδί για νέες γεννήσεις.
  • Επέκταση του επιδόματος στέγασης σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Τουρκική αντιπολίτευση: Η Ελλάδα είναι τόσο φθηνή που οι Τούρκοι ταξιδεύουν στην Αλεξανδρούπολη για ψώνια

Κριτική στην οικονομική πολιτική του προέδρου Ερντογάν ασκεί η τουρκική αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι πολλοί...

Αλεξανδρούπολη: Κυρία βρήκε και παρέδωσε πορτοφόλι με 1.000 ευρώ – Η συγκινητική κίνηση μητέρας και κόρης

Μια όμορφη ιστορία ανθρωπιάς εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, αποδεικνύοντας πως η εντιμότητα...

Διδυμότειχο: Ένας νεκρός από σύγκρουση φορτηγού με Ι.Χ.

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα στις 5.30 περίπου στον κόμβο Θυρέας επι του κάθετου οδικού...

Ο Εβρίτης πιλότος F-16 Δημήτρης Γκρορίδης πέταξε στον ουρανό της Αλεξανδρούπολης – «Ήταν ξεχωριστό, περηφάνεια για τον τόπο μου»

Η καρδιά της Πολεμικής Αεροπορίας χτύπησε χθες στην Αλεξανδρούπολη, όπου τα F-16 της ομάδας...

Παρόμοια