fbpx
17 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Τo λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το Ταμείο στο Υπέρ-ταμείο

- Χορηγούμενη-

Στη Σύνοδο Κορυφής, των χώρων της Ευρωζώνης, της 12ης Ιουλίου 2015 στις Βρυξέλλες, η Ελληνική κυβέρνηση υπέγραφε συμφωνία, γνωστή ως Τρίτο Μνημόνιο, η οποία μεταξύ άλλων περιελάμβανε και τα εξής :

Nα αναπτυχτεί ένα σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεωνΠολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα έχει έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η οικονομική αποτίμηση του ενεργητικού θα είναι μια πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου του ΕΜΣ… Το Ταμείο αυτό θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα και να το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να θεσπιστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη διασφάλιση διαφανών διαδικασιών και την κατάλληλη τιμολόγηση πώλησης περιουσιακών στοιχείων …

Η Συμφωνία αυτή, γνωστή ως Τρίτο Μνημόνιο, ήρθε στη Βουλή το καλοκαίρι του 2015, και με μεγάλη πλειοψηφία έγινε νόμος του Κράτους (Ν. 4336/2016 ΦΕΚ 94 Α/14-8-2015).

- Χορηγούμενη-

Σε αυτό το νόμο, υπάρχει αναλυτική αναφορά και για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα 12 λιμάνια τα οποία στα πλαίσια του δευτέρου μνημονίου (Ν. 3985/2011 ΦΕΚ 151 Α/1-7-2011) οι μετοχές τους καθώς και τα πλήρη δικαιώματα ψήφου με Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ 2501 Β /4-11-2011) είχαν μεταφερθεί στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ Α.Ε.

Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει (βλέπε σελ. 1030 του ΦΕΚ) ότι για τον ΟΛΠ και ΟΛΘ ΑΕ που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πώλησης των μετοχών τους από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ Α.Ε, θα ολοκληρωθούν από αυτό. Για τα υπόλοιπα 10 λιμάνια (περιλαμβάνεται και η Αλεξανδρούπολη) θα μεταφερθούν στο νέο Ταμείο (γνωστό ως Υπερ-ταμείο) το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία των Θεσμών και θα ρευστοποιεί την αξία τους με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα.

Συνεπώς, η ένταξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από το ΤΑΙΠΕΔ στο ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ δεν είναι «μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη και μια εξέλιξη η οποία ήρθε μετά από πολύ μεγάλη επεξεργασία» όπως μέσα από διάφορα ΜΜΕ μας γνωστοποιήθηκε, αλλά μια ακόμη μνημονική υποχρέωση που από μόνη της, δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει πώληση των μετόχων του.

Θετική εξέλιξη για το λιμάνι μας, θα ήταν μια Κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα γίνει «πώληση των μετοχών του», όπως έγινε με τον ΟΛΠ και ΟΛΘ, αλλά «Σύμβαση Παραχώρησης» συγκεκριμένων δραστηριοτήτων του και αυτό, όσο το δυνατόν πιο σύντομα γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Αλεξανδρούπολη 28 Μαρτίου 2017

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Αλεξανδρούπολη: Μαθητές διαδηλώνουν για τις μάσκες στα σχολεία (βίντεο)

Διαμαρτυρία και πορεία κατά των μασκών στα σχολεία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης.

Αχαρτογράφητος Έβρος: Τα Πετρωτά (φώτο+βίντεο)

Τα Πετρωτά είναι χωριό του Νομού Έβρου και ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Ορεστιάδας. Δημιουργήθηκαν γύρω στο 1530 από Έλληνες που μετακόμισαν εκεί από την Ήπειρο και τη Μάλτα ενώ στη δεκαετία του 1970 μεγάλο μέρος των κατοίκων από τα Πετρωτά μετανάστευσαν στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα, το χωριό έχει περί τους 120 κατοίκους.
- Χορηγούμενη -