Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, 2025
8.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΑυτοδιοικησηΜε λαμπρότητα γιορτάστηκε η 113η Επέτειος Απελευθέρωσης της Σαμοθράκης

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 113η Επέτειος Απελευθέρωσης της Σαμοθράκης

Με κάθε επισημότητα και εθνική υπερηφάνεια πραγματοποιήθηκαν στη Σαμοθράκη οι εκδηλώσεις για την 113η Επέτειο της Απελευθέρωσης του νησιού, τιμώντας την ιστορική ημέρα της 19ης Οκτωβρίου 1912.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025 με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χώρα. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν πολιτικές, στρατιωτικές και τοπικές αρχές, μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Δερμεντζόπουλος (εκπρόσωπος της κυβέρνησης), ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης (εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης Αντιστράτηγος Καβιδόπουλος και ο Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας Γάκης. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Διευθυντής Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου Κωνσταντινίδης με τον Υποδιευθυντή Ουζούνη, καθώς και ο Υπολιμενάρχης του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης Ιωάννου.

Ακολούθησε η τελετή στο Ηρώο Πεσόντων, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία του νησιού, ενώ η παρουσία της στρατιωτικής μπάντας προσέδωσε ξεχωριστό πατριωτικό τόνο.

Η ημέρα κορυφώθηκε με την παρέλαση μαθητών, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων, οι οποίοι απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των κατοίκων και επισκεπτών της Σαμοθράκης. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, προσφέρθηκε δεξίωση που επιμελήθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαμοθράκης «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», τον οποίο ο Δήμος ευχαρίστησε για τη σημαντική του συμβολή.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το απόγευμα της παραμονής (18 Οκτωβρίου) συνδιοργανώθηκε για πρώτη φορά από τον Δήμο Σαμοθράκης και τους Συλλόγους «ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ – Η ΑΞΙΕΡΟΣ» και «Βιώσιμη Σαμοθράκη – Sustainable Samothraki» επετειακή εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον και Ιστορία της Σαμοθράκης», η οποία καθιερώνεται πλέον ως θεσμός.

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας, παρουσίασε άγνωστες πτυχές της οργάνωσης του νησιού μετά την Απελευθέρωση, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι εισηγήσεις του καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρου Παυλίδη και του περιβαλλοντολόγου Στέργιου Διαμαντόπουλου.

Τη λαμπρότητα της εκδήλωσης πλαισίωσε μουσικά η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ».

Χρόνια Πολλά Σαμοθράκη!

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης: Διακοπή υδροδότησης επί των οδών Κοραή, Λ. Δημοκρατίας, 28ης Οκτωβρίου και Βιζβύζη

Η Δ. Ε. Υ. Α. Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες του Δήμου Αλεξανδρούπολης ότιτην Δευτέρα...

Απίστευτη ταλαιπωρία εκδρομέων από Αλεξανδρούπολη στα σύνορα με την Αλβανία – Επιβάτιδα με «διπλή ταυτότητα» προκάλεσε καθυστέρηση

Απίστευτη ταλαιπωρία έζησαν εκδρομείς από την Αλεξανδρούπολη που ταξίδευαν με τουριστικό λεωφορείο προς την...

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον Αλεξανδρουπολίτη Λευτέρη Μαμάτα

Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον πανεπιστημιακό & στέλεχός του Λευτέρη Μαμάτα, που έφυγε πρόωρα από...

ΔΥΠΑ: 100% επιδότηση μισθών για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις για το νέο πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης...

Παρόμοια