25.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Λαϊκή Συσπείρωση: Πρόταση ψηφίσματος για το προσφυγικό στο ΔΣ Σουφλίου

- Χορηγούμενη-

Στην τελευταία συνεδρίασή του (19/12/19 ) το ΔΣ Σουφλίου είχε αποκλειστικό θέμα την έκδοση ψηφίσματος για το πρόβλημα της «παράνομης διέλευσης λαθρομεταναστών».  Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε πλήθος δημοτών του Σουφλίου ιδιαίτερα του ορεινού όγκου που αντιμετωπίζουν πιο οξυμένο το πρόβλημα της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών από τα χωριά τους. Με ψυχραιμία και σε ήπιους τόνους περιγράφηκε όλο το μέγεθος του ζητήματος, με τους διακινητές  σχεδόν ανενόχλητοι  «να κάνουν τη δουλειά τους» απλώνοντας , οργανώνοντας το δίκτυο διακίνησης  με  ταλαιπωρημένους και παγωμένους ανθρώπους να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα , να ζητάν περίθαλψη , τροφή και ζέστη στο μακρύ δρόμο προς το εσωτερικό της χώρας και την ελπίδα να φτάσουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη συνεδρίαση δεν  έγινε  αναφορά στην πρόταση του Δημάρχου, που ακούστηκε το προηγούμενο διάστημα, « αν αδυνατούν οι αρμόδιοι ο Δήμος θα οργανώσει τους πολίτες του και θα προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία τους!!!». Αντίθετα οι κάτοικοι είπαν πως τα όπλα τα έχουνε για το κυνήγι κι όχι γι ‘αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Το ΔΣ επιφυλάχθηκε να εκδώσει ψήφισμα σε επόμενη συνεδρίασή του.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιδάλκος Παναγιώτης στη συνεδρίαση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση ψηφίσματος που έχει ως εξής :

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΟ ΔΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν θα έπαιρνε τέτοιο μαζικό και εκτεταμένο χαρακτήρα αν δεν γίνονταν πόλεμοι, δεν υπήρχε φτώχεια και εξαθλίωση. Δεν θα δημιουργούνταν προσφυγικές ροές αν οι ιμπεριαλιστές δεν διέλυαν κοινωνικές δομές, ξαναχαράσσοντας τα σύνορα διαφόρων κρατών σύμφωνα με τα συμφέροντά τους  διεκδικώντας οφέλη από την παραγωγή και μεταφορά της ενέργειας, πολιτική επιρροή και φυσικά αυξανόμενη εκμετάλλευση των λαών.

Δηλώνουμε αντίθετοι στους ιμπεριαλιστές που μετατρέπουν τη χώρα μας σε « αποθήκη ψυχών» που θέλουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων αλλά όχι των ανθρώπων, που τους στοιβάζουν όπως – όπως, ξεδιαλέγοντας τα φτηνά εργατικά χέρια που τους χρειάζονται.

Αυτό επιδιώκει και η ΕΕ, που δίνει κάποια ψίχουλα στη χώρα μας για να αποδεχτεί τον ρόλο της, πλουτίζοντας ταυτόχρονα διεθνείς ΜΚΟ. Αυτή την πολιτική αποδέχτηκε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια υλοποιεί και η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που διαφημίστηκε σαν θετική απ όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα εγκλώβισε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες απαγορεύοντας κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, το δικαίωμα της πρόσβασης τους στη χώρα τελικού προορισμού.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής με μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής Ακτοφυλακής όπως κι η απαράδεκτη και πρωτοφανής κατάργηση της εξέτασης της αίτησης ασύλου δεύτερου βαθμού που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ κινούνται στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για την ενίσχυση των «απελάσεων» .

Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των προσφύγων στην ζωή και την δυνατότητα τους να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν. Προτείνουμε :

  • Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους
  • Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της οργανωμένης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις οργανωμένες υποδομές της ηπειρωτικής χώρας με κρατική ευθύνη, ακόμη και με έκτακτη χρηματοδότηση, καθώς και το ζήτημα του επισιτισμού τους. ¨Έτσι διασφαλίζονται και η ασφάλεια η δική τους, αλλά και αντιμετωπίζεται η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η σπέκουλα που  γίνεται και από ακροδεξιές φασιστικές ομάδες.
  • Να μην δημιουργηθεί νέα δομή στον Έβρο. Αντίθετα  να στηριχτεί άμεσα το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου) του Βορείου Έβρου, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ιατρικού προσωπικού (παιδίατρο, δερματολόγο κ.α.),  ειδικά μπροστά στο χειμώνα, αφού συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος αριθμός και ασυνόδευτων παιδιών , που απαιτεί ειδική φροντίδα. Να παρθούν άμεσα μέτρα για ταχύτατο εμβολιασμό και προστασία τους. Να παρθούν μέτρα για διευκόλυνση του προσωπικού, όπως η ναύλωση μικρού λεωφορείου για τη μετακίνηση των εργαζομένων τις βραδινές ώρες που δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία.
  • Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένα ανήλικο να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, κανείς απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου
  • Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  • Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για την διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης τους.

ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Μιδάλκος Παναγιώτης  –  Δημοτικός σύμβουλος   

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο