19.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αλεξανδρούπολης: Ψηφίστηκε η φίμωση των λαϊκών διεκδικήσεων στα Δημοτικά Συμβούλια

- Χορηγούμενη-

Ψηφίστηκε (7/7/22) στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, με διατάξεις που αφορούν από τη φίμωση των λαϊκών διεκδικήσεων στα Δημοτικά Συμβούλια, με απαγόρευση να θέτει η αντιπολίτευση θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης (άρθρο44), μέχρι τον έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων και τον περιορισμό της δυνατότητας κυρίως των μικρότερων κομμάτων να προπαγανδίζουν τα μηνύματά τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο ενισχύεται και η λειτουργία των ΦΟΔΣΑ ως ανώνυμων εταιρειών, αλλά και υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων, επικαιροποιώντας και διευρύνοντας τον σχετικό αντιλαϊκό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο είναι «ενταγμένο στην επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με την ενίσχυση του αστικού κράτους και του πολιτικού συστήματος» ώστε να είναι «ικανά να υπηρετούν τις επιθυμίες – επιδιώξεις του κεφαλαίου σε κάθε φάση, στην παρούσα για την “πράσινη μετάβαση” και τον “ψηφιακό μετασχηματισμό” της καπιταλιστικής οικονομίας, την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητά της», ενώ περιέχονται σε αυτό ρυθμίσεις όπως η ψευδεπίγραφη «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών», οι οποίες προσπαθούν «να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπιστία της ΕΕ».

Από τα πιο εμβληματικά άρθρα του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 44. Είναι φανερό ότι αυτή η μεθόδευση έχει έναν και μόνο στόχο: Να επιβληθεί σιωπητήριο στα Δημοτικά Συμβούλια. Κυβέρνηση – ΚΕΔΕ (με πλειοψηφία ΝΔ) έχουν κοινή γραμμή πλεύσης. Η στόχευσή τους δεν περιορίζεται στη φίμωση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Αυτό που κυρίως επιδιώκουν είναι να αποστειρώσουν τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων από τις διεκδικήσεις και την αντίδραση του λαϊκού παράγοντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ «βγήκαν στα κεραμίδια» για το άρθρο 44, με το δεύτερο να καταθέτει και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, την ώρα που όπως τους «κάρφωσε» ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, το άρθρο αυτό έρχεται ως συνέχεια των μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια» και του «Κλεισθένη», που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές (ΝΔ), κατά 131 και 10 ψήφισαν «παρών» (Ελ. Λύση). Το ΚΚΕ φυσικά καταψήφισε το άρθρο, όπως και το νομοσχέδιο επί της αρχής, και ζήτησε την απόσυρση των άρθρων που, με αφορμή τα οικονομικά, παραπέμπουν ευθέως σε έλεγχο στα εσωτερικά των κομμάτων.

Για το ζήτημα της φίμωσης των λαϊκών διεκδικήσεων καταθέσαμε (4/7/22) αίτημα συζήτησης προς τον πρόεδρο του ΔΣ Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα φέρει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση για την έκδοση σχετικού ψηφίσματος. Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταθέτουμε συνημμένα την παρακάτω πρόταση.

                         προς:  πρόεδρο ΔΣ, Δημ. Συμβούλους.                                                                                         

Πρόταση  ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαιτούμε να διατηρηθεί το δικαίωμα των παρατάξεων να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό συμβούλιο.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με τις νομοθετικές τους ρυθμίσεις οδήγησαν στην πλήρη ευθυγράμμιση της λειτουργίας και χρηματοδότησης των δήμων και των Περιφερειών με τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Αφού αφαίρεσαν από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια κύριες και βασικές αρμοδιότητες, αφού μετέτρεψαν τις Οικονομικές Επιτροπές και τα άλλα εκτελεστικά όργανα των δήμων και των Περιφερειών στα πλέον αποφασιστικά όργανα κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο.

Αρχικά εισηγήθηκε την κατάργηση της δυνατότητας του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης να θέτει θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης για να μη διαταράσσεται δήθεν η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση προσπάθησε να “παγιδεύσει” τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει η σχετική διάταξη που προβλέπει ότι 48 ώρες πριν την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι επικεφαλής των παρατάξεων θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα να συμπεριληφθεί κάποιο θέμα στην ημερήσια διάταξη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποφασίζει αν αυτό θα συμπεριληφθεί ή όχι. Αν γίνει αποδεκτό από τον πρόεδρο, θα συζητείται κανονικά. Αν όχι, θα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο αν θα συζητήσει τα θέματα αυτά, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης, ή αν θα τα αναβάλει και θα γίνει ειδική έκτακτη συνεδρίαση σε 15 μέρες.

Και με τη νέα διάταξη παραμένει η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης να φιμώσει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών. Στην ουσία υποβιβάζεται η αξία της συζήτησης των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων και παρεμποδίζεται η παρέμβαση των μαζικών φορέων. Τόσο η αρχική ρύθμιση όσο και η τροποποιημένη κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ζητάει την απόσυρση της ισχύουσας διάταξης και να διατηρηθεί το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. 

                                                                                           

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο